Kim nam de zaak over van haar moeder Margreet.
Kim nam de zaak over van haar moeder Margreet.

Familie Kleijweg vijftig jaar actief met Gouden Star en Grand Café 1837

Actueel 4.908 keer gelezen

In juni was het vijftig jaar geleden dat Gerard Kleijweg en Margreet Kleijweg-Heller op de hoek van de Dorpsstraat en de Kerkweg in Nootdorp Café De Gouden Star overnamen van Jan Schouten. Het café was failliet gegaan en stond te koop.

Gerard en Margreet – toen nog een hecht echtpaar – verbouwden het café grondig en maakten er weer een mooie zaak van. Het echtpaar Schouten bleef in de oude boerderij wonen en zij hadden vanuit hun woning toegang tot het café. Dat was op een zeker moment geen wenselijke situatie meer en toen is er een houten schot getimmerd, met als gevolg dat ze alleen nog maar door het raam naar buiten konden. Al snel verhuisden ze toen naar een gewone woning in Nootdorp.

Over de geschiedenis van De Gouden Star zou Noitdorpsche Historiën of een andere auteur een boek kunnen schrijven. Er is zo ontzettend veel gebeurd in de dertig jaar dat de familie Kleijweg de boel runde. De eerste vijftien jaar deden Gerard en Margreet dat samen en na hun echtscheiding verdween Gerard van het toneel en zette Margreet de zaak voort, totdat dochter Kim in 2003 de zaak overnam en op haar eigen manier voortzette.

Kroegleven
Kim was opgegroeid in het kroegleven en daardoor heel wat eerder volwassen dan de meeste van haar leeftijdgenoten. Op haar twaalfde mocht ze in het barretje van haar moeder de broodjes verkopen tijdens grote kermisfeesten. Ze werkte al heel jong mee en genoot van de meeste onderdelen van het caféleven. En samen met zus Chantal heeft zij vele uurtjes haar moeder geholpen achter de bar. Toen nooit gedacht dat ze het later zou gaan overnemen. Na het afronden van de middelbare en hogere hotelschool en een baan als Sales manager bij een 5* hotel ging het bedrijf toch over van moeder op dochter. Kim maakte er een eetcafé van en veranderde bij de overname in 2003 de naam in Eetcafé 1837. Intussen is het Grand Café 1837. Het jaartal 1837 verwijst overigens naar een grote brand die de caféboerderij trof in het jaar 1836. Niet alleen de boerderij maar ook andere panden in de omgeving werden door die brand met de grond gelijkgemaakt. In 1837 werd de boerderij weer opgebouwd.

Mijlpaal
Het jaar 2014 is ook een grote mijlpaal. Aan het eind van dat jaar slaagde Kim Kleijweg erin - na talloze procedures en toestanden met toenmalig pandeigenaar - het totale pand te kopen. Dat leidde tot het volledig opknappen van het pand en de bouw van De Boerenstal die nu verbonden is met het voorste deel, door Kim aangeduid als ‘het Rijksmonument’. Compleet met de realisatie van een prachtige parkeergelegenheid op eigen terrein.

Met De Boerenstal en Het Rijksmonument, het oude stuk met bar en keuken aan de Dorpsstraat-zijde, staat Grand-Café 1837 als een huis. De coronajaren waren heel lastig na al die grote investeringen. Door voortdurend creatief in te spelen op wisselende omstandigheden en door vol te houden, door te zetten en loyale gasten heeft het bedrijf het overleefd en zit er op dit moment weer volop schwung in. De kracht van 1837 en Kim is vooral de persoonlijke benadering van alles en iedereen met daarbij haar eigen intense betrokkenheid en inzet.

De voorzieningen zijn heel groot, breed en ruim qua restaurant en terrassen maar ook qua afhuur en gebruik van De Boerenstal die voor alle mogelijke doeleinden geschikt is. Door die uitbreiding is 1837 wel echt een groot bedrijf geworden met vele tientallen medewerkers. Dat vereist natuurlijk ook een steeds strakkere organisatie en planning. Kim Kleijweg voert de troepen aan, maar vergeet ook zeker niet haar medewerkers in het verhaal te betrekken en in het bijzonder echtgenoot Marco de Jong haar grote steun die een heel belangrijke rol speelt op de achtergrond maar ook zaken regelt op technisch gebied en menig verbouwing heeft gerealiseerd, naast zijn eigen bedrijf. 

Strijd
De jarenlange juridische strijd vanaf 1996, tussen de pandeigenaar en exploitanten, eindigde door de aankoop van het perceel met pand op 31 december 2014. Het pand ging in dat jaar onder de hamer omdat de pandeigenaar niet meer voldeed aan zijn bancaire verplichtingen. Een executieveiling volgde, nieuwe materie waarbij Marco veel juridisch uitzoekwerk voor zijn rekening nam. Kim was najaar 2014 ook nog eens in verwachting van hun tweede kind, Danique die nu zeven is. Denise is de oudste en zij is elf.

Al die bijkomende spanningen kon Kim er eigenlijk niet bij hebben toen. Des te groter was de vreugde toen de rechter uiteindelijk een voor haar positieve uitspraak deed. Ook Heineken heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Heel lang was Heineken de schakel tussen eigenaar en huurder. “Daarom zal hier Heineken uit de tap blijven vloeien, zo lang ik het hier voor het zeggen heb”, zei Kim onlangs heel stellig.

Historie
Om de historie van ‘vijftig jaar familie Kleijweg Gouden Star en 1837’ te belichten, had Kim Kleijweg bedacht om haar vader en moeder aan het woord te laten. Op woensdag hebben we een uurtje of vier met Gerard zitten bomen en op donderdag een uur of twee met Margreet die altijd in de boerderij is blijven wonen en dat nog doet. Het was goed terrasweer en de verhalen van Gerard en Margreet verveelden eigenlijk geen moment.

Vooral Gerard heeft een ijzeren geheugen en vertoont de neiging om zijn ‘memoires’ tot in detail ten beste te geven. Hij ging zitten aan een tafeltje op het terras, begon te praten en hield bijna niet meer op. Vertelde alles over zijn jeugd als oudste van twaalf kinderen in een kwekersgezin. Geboren op 8 juli 1944 in een groot katholiek gezin stamt hij uit een tijd waarin vaders en moeders er nog prat op gingen als een van de zonen priester zou worden en een van de dochters voor het kloosterleven zou kiezen.

Misdienaar
Gerard was een toegewijd misdienaar en daardoor de beoogd priester die ook een tijd op een internaat heeft gezeten. Uiteindelijk ging het allemaal toch niet door. Veel liever wilde hij vliegenier worden, maar ook dat kwam niet uit de verf omdat zijn vader hem zo hard nodig had in de tuinderij thuis, dat een extra jaar met B-vakken de mist in ging. Dan maar via de dienstplicht proberen bij de Luchtmacht te komen, maar dat ging niet door omdat zijn vader met de burgemeester van Den Hoorn – Gerard weet zijn naam nog zo te noemen – regelde dat zoonlief onmisbaar was in het bedrijf. Tot drie keer toe wist hij dat te regelen.

En dus werd Gerard tuinder en plantenkweker. Eerst op 2.000 vierkante meter binnen het bedrijf van zijn vader en later ook elders in Den Hoorn. Ook over dit deel van zijn leven kan hij tot in detail met alle feiten en data zijn verhaal doen, inclusief alle familieverwikkelingen die daarmee gepaard gingen.

Ter Apel
Gerard Kleijweg ontmoette Margreet Heller in de zomer van 1969. Margreet was de dochter van een boer en café-eigenaar in Ter Apel. Haar zus Siny werkte in Delft in de zorg en zo leerde Gerard Margreet kennen. Heen en weer rijden naar Ter Apel was hij snel zat – er waren toen voorbij Zwolle nauwelijks rijkswegen – en dus trouwden ze al na een half jaar, in de winter van 1970.

Margreet was als tweede in een gezin met zeven kinderen net als Gerard van huis uit gewend om stevig aan te pakken en werkte meteen volop mee in de tuinderij in Den Hoorn. Na school was ze kapster geworden en ondernemend als ze was, heeft ze dat vak zelfs in Zwitserland nog een tijdje uitgeoefend, voordat ze Gerard leerde kennen. Ze ging daar een Italiaan opzoeken die ze tijdens een vakantie had leren kennen. Die Italiaan viel toch niet helemaal mee en dus keerde ze later weer terug naar Nederland.

Café te koop
Via via hoorden Gerard en Margreet in 1972 dat er in Nootdorp een café te koop was. De vader van Margreet had in Ter Apel een café waar ze als jong meisje altijd had meegeholpen en waar ze graag was. Het caféleven trok haar aan en Gerard was ook een man die altijd wel van alles ondernam. En dus besloten ze om Café De Gouden Star erbij te gaan doen. Het was door de jaren heen een vervallen boel geworden en met hulp van vrienden en bekenden werd er weer een prachtig café van gemaakt. Het ging draaien als een tierelier en het ontwikkelde zich tot een zoete inval voor Nootdorpers en zeker ook Pijnackernaren.

Feitelijk was het toen ook een eetcafé, waar je behalve lekker borrelen ook goed kon eten. Niet zo uitgebreid als tegenwoordig, maar wel gewoon goed. Voor heel veel mensen was De Gouden Star een stamkroeg waar ze na het werk op vrijdagmiddag gingen zitten en waar ze tot zondagavond vertoefden met hun vrienden, dus totdat de nieuwe werkweek er weer aan zat te komen.

Kermisweek
Gerard en Margreet gingen ook discofeesten organiseren waarbij het water van de muren liep en als de Nootdorpse Kermisweek er aan zat te komen, zetten ze in de ‘voortuin’ tegen de gevel aan een grote tent neer en dan was het de hele week groot feest. De dochters Kim en Chantal bewaren daar goede herinneringen aan. Kim is als oudste geboren in 1976. Daarna volgde Chantal in 1978 en in 1982 werden de twee zoons, Arjan en Lion, geboren.

Het was niet altijd alleen maar feest, pais en vree. Er zijn ook tijden geweest dat Gerard Kleijweg het noodnummer van de Officier van Justitie in zijn achterzak had en toen hij dat een keer belde, stonden er twaalf politiewagens voor de deur, inclusief van die Porsches die de Rijkspolitie destijds op de snelwegen in gebruik had.

Brand in 1998
De Gouden Star brandde in oktober 1998 grotendeels uit door een kortsluiting. Zoon Lion werd door een vriendin wakker getikt via het slaapkamerraam. De overloop was inmiddels vol met rook en de eerste vlammen sloegen uit de ramen van het cafébedrijf. De eerste poging om de slaapkamer van Margreet te bereiken mislukte door de hoeveelheid rook. Lion kwam op adem bij het badkamerraam en redde zijn moeder. Ruim 1,5 jaar woonde Margreet met haar nog drie thuiswonende kinderen elders in Nootdorp. De lange juridische procedure met de toenmalig pandeigenaar won zij waarop Margreet op 1 juli 2000 De Gouden Star heropende. De huidige klok in het Rijksmonument gedeelte kreeg zij van vaste gasten. In 2003 besloot Margreet, na 31 jaar, te stoppen.

Molotov
Ook over deze perikelen kunnen Gerard en Margreet stevige verhalen vertellen. Je had in die jaren heel veel gespuis, in Nootdorp, maar ook in de regio. Op een zeker moment hadden de Delftse en de Haagse horeca zwarte lijsten van mensen die daar de cafés niet meer in mochten en omdat Nootdorp behoorlijk tussen deze twee steden in ligt, ontdekten ze De Gouden Star als alternatief, totdat sommigen ook daar niet meer mochten komen wegens wangedrag. Met als gevolg regelrechte terreur in de vorm van brandstichting, vernielingen, bommeldingen, tot en met Molotov-cocktails die naar binnen werden gegooid aan toe. Het was geen rustig voortkabbelend bestaan dat De Gouden Start leidde, ook niet toen na de echtscheiding Gerard van het toneel was verdwenen en Margreet de zaak voortzette. Pas in de jaren negentig werd het rustiger.

Malle Molen
Gerard had intussen een nieuwe partner ontmoet, heel toevallig in Café De Malle Molen in Delft. Dat was en is Annet Overgaag, die een stukje jonger is en met wie hij een gelukkig leven leidt. Een groot deel van het jaar wonen ze in Spanje en in de zomer zijn ze een maand of drie in Nederland. Op 9 juni kwamen ze hier aan en dus hadden we mooi de gelegenheid om niet alleen Margreet maar ook Gerard te spreken. Gerard heeft nog lange tijd bij een internationaal zaadveredelingsbedrijf gewerkt, totdat ze hem ergens in Azië aan het werk wilden zetten. Hij ging vervroegd met pensioen en intussen is ook Annet gestopt met haar werk bij de KLM.

Keuken
Margreet zette het café voort en bleef er wonen en in de keuken meewerken nadat dochter Kim het in 2003 overnam. Intussen is ze alweer een tijdje in ruste, al is dat relatief. Ze doet veel oppas- en begeleidingswerk bij haar kinderen en kleinkinderen. Na een behoorlijk ‘ruig’ leven is ze op haar 77ste wel redelijk tot rust gekomen. Ze vindt het leuk om zo nu en dan ‘klanten van toen’ te ontmoeten en samen met hen oude verhalen op te halen. Ze geniet als ze die mensen ziet genieten en glimmen over hoe geweldig gezellig het altijd was.

Zowel Gerard als Margreet zijn heel trots op wat Kim op haar eigen manier, samen met Marco, heeft opgebouwd. Pa en ma zijn beide in de loop van de jaren altijd adviseurs geweest en klankbord. De een dichtbij en de ander op afstand.

Jubileumviering
“Natuurlijk laten we dit jubileum niet zomaar aan ons voorbij gaan”, vertelt Kim. Afgelopen zaterdag luidde Blue Velvet Café de start van het jubileum feestjaar in met live muziek aan tafel.

Vanaf vandaag nemen de foodwegwijzers je mee door de nieuwe menukrant waarin nu alle voorgerechten ook om te delen besteld kunnen worden. En zingen deze entertainers vanuit hun muzikale krant -op verzoek- aan tafel. In de herfstvakantie zal een tafelgoochelaar je doen verbazen! Iedere maand gezellige activiteiten op de agenda voor jong en oud.

Houd de website en Social media in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief op www.grandcafe1837.nl.


Vader Geer is nog steeds een adviseur en raadgever op de achtergrond.
De boerderij in vroeger tijden.
Een oud-Hollands café met natuurlijjk ook een (bloemetjes)biljart.
Margreet hield echt van het caféleven.
Burgemeester Winkel verrichtte destijds de opening.
Afgelopen zaterdag gaf Blue Velvet Café een optreden.
Marco tijdens een van de vele verbouwingen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant