De Partij voor de Dieren wil van het college weten welke mogelijkheden het gemeentebestuur ziet om de huisartsen in Pijnacker-Nootdorp te ondersteunen om de werkdruk te verlagen.
De Partij voor de Dieren wil van het college weten welke mogelijkheden het gemeentebestuur ziet om de huisartsen in Pijnacker-Nootdorp te ondersteunen om de werkdruk te verlagen.

Partij voor de Dieren eist ondersteuning huisartsen

Actueel 2.487 keer gelezen

Veel huisartsen ervaren de werkdruk als te hoog, zo bleek uit een enquête van de Landelijke Huisartsenvereniging. Huisartsen krijgen steeds meer taken erbij zonder dat er extra huisartsen bij komen en er komen veel maatschappelijke problemen op het bordje van de huisarts. De gemeente heeft een wettelijke taak op het gebied van de lokale gezondheidszorg. Reden voor de Partij voor de Dieren om er vragen over te stellen aan het gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp.

Steeds vaker wordt de huisarts geconfronteerd met maatschappelijke problemen, zoals sociale problemen of schulden, dat kan leiden tot gezondheidsklachten, maar ook onderliggende psychische problemen die kunnen leiden tot fysieke gezondheidsklachten en andersom. Daarnaast nemen de administratieve lasten voor huisartsen steeds meer toe. De Partij voor de Dieren wil van het college weten welke nieuwe mogelijkheden het gemeentebestuur ziet vanuit haar wettelijke lokale gezondheidstaak om de huisartsen in Pijnacker-Nootdorp te ondersteunen om de werkdruk te verlagen. Eén van de oorzaken van de toenemende werkdruk is de toenemende vergrijzing, ook in onze gemeente. Daarom wil de partij daarnaast weten welke nieuwe mogelijkheden het college ziet om in om de druk op huisartsen inzake gezondheid van ouderen te verminderen. 

De Partij voor de Dieren vraagt of de praktijkondersteuners, die door de gemeente zijn aangesteld, bijvoorbeeld uitgebreid kunnen worden. Ook wil de partij weten welke samenwerkingsafspraken er nu zijn met huisartsen zijn er nu en of er één aanspreekpunt is vanuit de gemeente speciaal voor huisartsen, bijvoorbeeld over sociale, psychische, financiële en gezondheidsproblemen van inwoners, die raakvlakken hebben met gemeentelijke taken. Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp, Carla van Viegen: ”De nood bij huisartsen is hoog en de gemeente kan vanuit haar lokale gezondheidstaak ondersteuning bieden om de werkdruk van huisartsen te verlichten. Er zijn al praktijkondersteuners voor huisartsen, maar dat kan met gemeentelijke ondersteuning worden uitgebreid, bijvoorbeeld ook specifiek voor ouderen. We zien graag dat er meer gemeentelijke ondersteuning komt, die de werkdruk van huisartsen verlichten en we gaan ervan uit dat het gemeentebestuur daarvoor zijn best gaat doen.’’

Partij voor de Dieren
De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor een samenleving voor mens, dier en natuur waarbij duurzaamheid, mededogen, persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid de uitgangspunten vormen. Voor meer informatie: www.partijvoordedieren.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant