Daniëlle en Mariska met de kleine Zola, wat nieuw leven, vrede en aarde betekent. Zola is ook de naam van de nieuwe kliniek.
Daniëlle en Mariska met de kleine Zola, wat nieuw leven, vrede en aarde betekent. Zola is ook de naam van de nieuwe kliniek.

Kraamkliniek Zola in Malawi zit er aan te komen

Actueel 1.794 keer gelezen

De fundering is gestort en als alles volgens planning verloopt, staat er in het dorp Lusangazi in het noorden van Malawi, tien kilometer van de stad Mzuzu, eind volgend jaar een kraamkliniek met 25 bedden, acht verloskamers en twee operatiekamers. Voor de financiering is 4,5 ton nodig en daarvan is iets meer dan zestig procent binnen. Dat zeggen Mariska de Bruijn en Daniëlle Hoefsloot, de voorzitter en de secretaris van de Stichting Zola Care Malawi. Dat is de nieuwe meer gerichte naam van wat eerst de Stichting Live Life Foundation heette.

De Nootdorpse Mariska de Bruijn stond aan de basis van de stichting en het ontwikkelingswerk in Malawi, een land dat in de top 10 staat van armste landen ter wereld. Het land is drie keer zo groot als Nederland en er wonen ongeveer even veel mensen. Het ligt in zuidelijk Afrika en het grenst onder meer aan Mozambique, Zimbabwe en Zambia.

Malawi heeft een heel groot meer maar het grenst niet aan de zee. Dat is vooral de reden dat de ontwikkeling van het land is achtergebleven. Meer dan de helft van de inwoners leeft in extreme armoede en daardoor is de gezondheidszorg ver beneden de maat.

Mariska droomde al heel jong dat ze ooit in Afrika dokter zou zijn. Dokter is ze niet geworden, maar wel klinisch kinderdiëtiste. In 2015 kwam ze voor het eerst via een ontwikkelingsorganisatie in Malawi. Ze kon ook kiezen voor Kenia of Ghana maar die landen zijn al een stukje verder in hun economische en maatschappelijke ontwikkeling. Mariska koos bewust voor het armste land en zag al snel, dat de gezondheidszorg zeer te wensen overliet.

Ze vond in buurtvriendin Daniëlle Hoefsloot – ook uit Nootdorp – een medestrijder. Daniëlle is kinderfysiotherapeute van beroep en ook vanuit die professie is er in Malawi genoeg te doen, zo bleek toen ook Daniëlle daar ging buurten.

Vanuit de Stichting Live Life Foundation gingen de twee nu in Rotterdam wonende Nootdorpse jonge vrouwen concreet aan de slag met moeder-kind-zorg, voedingsprojecten en ook met het behandelen van kinderen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Daarnaast groeide het plan om de bestaande kleine algemene kliniek te vervangen door een grote professionele kraamkliniek. De lokale overheden werkten positief mee en de hele regio is nu in afwachting van de realisering van de kliniek die het hele noorden van Malawi gaat bestrijken. In het werkgebied zijn in 2021 op de kop af 21.372 kinderen geboren en het aantal kinderen tussen de 0 en de 5 jaar bedraagt 75.685.

Er is qua geboorte- en jeugdgezondheidszorg dus genoeg aanbod van kinderen. Behalve vanuit de nieuwe kliniek gaan de zorgverleners ook op pad met mobiele kliniekjes. Iedere keer blijkt dat de belangstelling daarvoor heel groot is. Cijfers uit 2016 geven aan dat op 100.000 bevallingen in Malawi 640 moeders overlijden tegen 7 in Nederland. Ook de kindersterfte is in Malawi aanzienlijk hoger.

Mariska vertelt dat er in Malawi nog veel meer ontwikkelingswerk te doen is of te doen zou zijn, maar dat zij zich vooral wilde richten op de gezondheidszorg. In het bestuur van de stichting zitten nu zes jonge vrouwen die allemaal hun eigen expertise hebben in de gezondheidszorg. Hun visie is dat na de opening van de kraamkliniek vooral de Malawianen zelf de kliniek moeten gaan runnen. Een ter plaatse actieve ontwikkelingsorganisatie wil de exploitatie financieren. Dat kan niet vanuit de patiënten: daarvoor zijn veel Malawiaanse gezinnen eenvoudigweg te arm. En de Stichting Zola Care wil vooral ook de armste mensen van dienst zijn. Het moet mogelijk zijn om goede artsen en goede verpleegkundigen te werven, zeggen Mariska en Daniëlle.

Ze hopen dat de resterende 177.000 euro voor de bouw van de kliniek relatief snel bij elkaar wordt gegaard. Vorig jaar was er iemand die ‘twee ton over had’ en die aan de Stichting Zola Care gaf. Nog zo’n gever en we zijn er. Maar ook kleine giften zijn heel welkom. Op de prachtige site van Zola Care vind je ook een webshop met allerlei leuke en toepasselijke artikelen en ook een virtueel kraampakket. De opbrengst is uiteraard voor de kliniek.

Terwijl de Nootdorpse vrouwen hun verhaal doen haalt de moeder van Mariska Zola uit bed, de kleine van Mariska. Zola betekent nieuw leven, vrede en aarde. Een toepasselijke naam voor de kleine én de kliniek! Zie verder: www.zolacaremalawi.com

Mariska (rechts) en Daniëlle waren even naar Nootdorp teruggekeerd om hun verhaal te doen over de kraamkliniek in aanbouw.
De fundering ligt er al.
Zo gaat de kraamkliniek er uit zien.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant