Het gaat erom dat mensen weten waar ze terechtkunnen als er problemen zijn.
Het gaat erom dat mensen weten waar ze terechtkunnen als er problemen zijn.

Rianne Hagelaars is op zoek naar jou

Actueel 5.177 keer gelezen

Ouderenadviseur Rianne Hagelaars werkt nu ruim vier jaar bij de SWOP en heeft vanaf haar eerste werkdag een plan – een droom – dat nog steeds geen realiteit is geworden. Maar, er zit schot in de zaak. Ze zoekt nog een stuk of vijftien vrijwilligers en dan kan het startschot gelost worden. Dit verhaal is bedoeld om mogelijke vrijwilligers enthousiast te maken voor ‘Plan Rianne’. 

Het plan houdt in het kort gezegd in, dat vrijwilligers bij mensen die 65, 70, 75, 80, 85, 90, 95, 100 of 105 worden, op huisbezoek gaan om een welzijnscheck te doen. Dit zodat de mensen goed voorbereid de toekomst in gaan. Omdat het gekoppeld wordt aan iemands verjaardag, krijgt degene die bezocht wordt ook een presentje! 

Het is de bedoeling dat het huisbezoek plaatsvindt in het jaar dat iemand één van de hierboven genoemde leeftijden behaalt. Het gaat dus niet om de dag zelf. Uiteraard bepaalt de jarige zelf wie bij hem of haar op visite komt, dus wie er geen belangstelling voor heeft kan dat aangeven, maar loopt dan dus wel een leuk presentje mis.

Voordat Rianne Hagelaars bij de SWOP kwam werken, was ze in dienst bij Welzijn Scheveningen. Daar doen ze deze huisbezoeken ook. Het werkt daar heel goed, vooral vanuit preventie-oogpunt.
Uit eigen werkervaring maakt Rianne vaak mee dat ze bij mensen een folder achterlaat met wat informatie en een telefoonnummer en mailadres waar ze te bereiken is. Mensen leggen dat weg, omdat er op dat moment nog niets speelt, maar een half jaar of een jaar later pakken ze soms toch de telefoon omdat iets ineens wel actueel is geworden.

Kwiek
De lezer vraagt zich misschien af: wat moet de SWOP bij mensen die 65 worden? Die zijn nog volop actief en doorgaans nog kwiek. Toch zit je op die leeftijd vaak al tegen je pensionering aan en dan rijzen er vragen als: wat ga ik straks met al mijn vrije tijd doen, wil ik vrijwilligerswerk gaan doen en wat dan? En naarmate mensen ouder worden, komen er meer vragen op het gebied van wonen, zorg en gezondheid. De SWOP is als welzijnsorganisatie een eerste vraagbaak en een doorgeleider als de vragen of de problemen meer specifiek zijn of worden.

Handen en voeten
Rianne is dus al een paar jaar bezig om haar ‘verjaardagspresentjeplan’ erdoor te krijgen, maar dat stuitte lange tijd af op de stelling van de gemeente dat het vanuit privacy-oogpunt niet mogelijk is om zoiets op te zetten. Inmiddels zijn ze er bij de gemeente gelukkig anders over gaan denken. Dat komt vooral voort uit het landelijk gezondheidspreventiebeleid dat ook lokaal handen en voeten begint te krijgen. De gemeente verstuurt de brieven versturen en de SWOP voert het plan uit. Zodra er genoeg vrijwilligers zijn voor de uitvoering, kan de gemeente de brieven gaan versturen en kan de SWOP aan de slag. De vrijwilligers krijgen eerst nog een korte training voordat ze op pad gaan.

“We schatten in dat we in totaal zo’n vijftien vrijwilligers nodig hebben en daarnaast zoek ik een vrijwillig coördinator die de groep vrijwilligers aanstuurt. Pogingen om via de vrijwilligersbank mensen te krijgen, hebben nog niet zo veel opgeleverd, vandaar het idee om het nu via een verhaal in de krant te doen.”

Cadeautje
Rianne, die bij de SWOP ook coördinator is van de vrijwilligers die terminale thuiszorg leveren, vermoedt en voorspelt dat het betreffende vrijwilligerswerk redelijk licht en niet al te ingewikkeld is. “Je komt met een cadeautje bij mensen die iets te vieren hebben; dat is al een leuke binnenkomer. Vervolgens vertel je mensen hoe ze de weg kunnen vinden op het gebied van welzijn, zorg en wonen. Je hebt behalve het cadeautje een pakketje met wat nuttig informatiemateriaal bij je voor de mensen.’’

Hoe lang de verjaardagsvisite duurt, hangt een beetje af van de jarige en van wat hij/zij weten wil of vertellen wil. De ene keer zal het een uur zijn, maar een half uur is ook al prima. ‘’Het gaat er echt om dat mensen weten, dat als het ouder worden problemen geeft, of als ze een vraag hebben en niet weten waar ze met die vraag terecht kunnen, dat er dan instanties en mensen zijn waar ze terecht kunnen om verder geholpen te worden.”

Wat er speelt of kan spelen, hangt natuurlijk helemaal van de situatie af. Het doel is een welzijnscheck die er op gericht is dat mensen op hun eigen manier zo prettig, gelukkig en gezond mogelijk blijven functioneren en leven, ondanks het ouder worden.

Is je belangstelling gewekt om als vrijwilliger mee te werken, of wil je meer informatie, mail dan naar: rianne.hagelaars@swop.nl of bel 015 -3 699 699.

SWOP
De SWOP heeft ten doel het welzijn van inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp te bevorderen, waardoor participatie in het maatschappelijk verkeer mogelijk blijft of weer mogelijk wordt. Hierbij staan de zelfstandigheid en de mogelijkheden van de individuele burger centraal.

Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker Nootdorp
Mr. Dr. van den Helmlaan 11
2641 DE Pijnacker
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant