Voor Walter is 5 mei een prachtige gelegenheid om nu met de foodtruck in de praktijk te brengen wat hij in theorie heeft lopen verkondigen; een Vrijheidsmaaltijd verzorgen!
Voor Walter is 5 mei een prachtige gelegenheid om nu met de foodtruck in de praktijk te brengen wat hij in theorie heeft lopen verkondigen; een Vrijheidsmaaltijd verzorgen!

Vrijheidsmaaltijd met HolleBolleBus in hartje Pijnacker Centrum

Actueel 1.754 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Op donderdag 5 mei zijn er in Pijnacker-Nootdorp meerdere Vrijheidsmaaltijden. Zo kunt u van 12.00-14.00 uur terecht op het Raadhuisplein bij foodtruck HolleBolleBus. Voor de Vrijheidslunch serveren eigenaren Walter Vermeer en Sander Garnaat de Vrijheidsmaaltijdsoep, met een broodje.

De Vrijheidsmaaltijd wordt een steeds belangrijker onderdeel van Bevrijdingsdag. Het idee is dat mensen tijdens een Vrijheidsmaaltijd met elkaar om tafel gaan voor lekker eten en een goed gesprek. Thema voor dat gesprek: vrijheid. En dan gaat dat over vrijheid in de breedste zin van het word: vrij zijn van oorlog, vrijheid van religie, partnerkeuze of vestiging. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is in 2018 een project gestart om de Vrijheidsmaaltijd meer landelijke bekendheid te geven.

Dat er nu in onze gemeente drie maaltijden zijn, is niet zo vreemd want de voormalig projectleider van de Vrijheidsmaaltijden woont in Pijnacker. Van 2018 tot 2021 was Walter Vermeer verantwoordelijk voor de landelijke uitrol van de Vrijheidsmaaltijden en al in 2019 was Pijnacker een van de eerste gemeenten buiten Amsterdam waar een Vrijheidsmaaltijd plaatsvond. De gemeente is hierin enthousiast en welwillend, organiseert er dit jaar ook weer een en ondersteunt ook de HolleBolleBus-maaltijd. 

Na zijn werk voor de campagne 75 jaar vrijheid heeft Vermeer een carriereswitch gemaakt en is hij samen met compagnon Sander Garnaat de foodtruck HolleBolleBus begonnen. Voor Walter is 5 mei natuurlijk een prachtige gelegenheid om nu met de foodtruck in de praktijk te brengen wat hij in theorie heeft lopen verkondigen; een Vrijheidsmaaltijd verzorgen dus!

Walter: “Ik heb met heel veel enthousiasme gewerkt voor het project Vrijheidsmaaltijden. In 2020 leek het erop dat het doel - 1000 Vrijheidsmaaltijden verspreid over het land – zou worden gehaald, maar toen gooide Corona roet in het eten. Desondanks was wel duidelijk dat de maaltijden werden omarmd. En ik weet dat er nu heel veel zijn gepland. En hoewel HolleBolleBus nog maar net af is, vonden we het een te mooie gelegenheid om voorbij te laten gaan.”.

Sander vult aan: “We doen nu vooral mee om de Vrijheidsmaaltijd nog bekender te maken en zetten in op een eenvoudige maaltijd. Dat wordt de Vrijheidsmaaltijdsoep met een broodje met lekkers erbij. En daarnaast, heel eerlijk, is het natuurlijk ook een prachtig podium om onze foodtruck te promoten”.

De mannen van HolleBolleBus vertellen dat het idee om een foodtruck te gaan uitbaten is ontstaan tijdens een - jawel - etentje. Sander en Walter kennen elkaar vanwege hun dochters die op dezelfde school zitten en BFF’s zijn geworden. De contacten tussen beide gezinnen groeiden en tijdens het bewuste etentje ontstond het idee voor een samenwerking. Sander heeft een lange carrière “in de auto’s” en huurt bovendien een loods waar HolleBolleBus opgeknapt kon worden. Sander is een echte ondernemer en heeft weinig nodig om een nieuw project te starten: “Zolang ik me kan herinneren, struin ik de markt af om zaken aan te schaffen, op te knappen en weer door te verkopen. Maar de foodtruck gaat voorlopig zeker niet van de hand!”. Walter is tot 2021 werkzaam geweest als evenementenorganisator en is ook niet onbekend vanwege zijn activiteiten voor de culturele sector. Zo was hij jarenlang het boegbeeld van toneelvereniging ‘t Speeltoneel en betrokken bij allerlei evenementen zoals de Sinterklaasintochten. 

En het koken dan? “We zijn natuurlijk al enige tijd aan het voorbereiden,“ zegt Walter die koken een van z’n grootste hobby’s noemt, “en de gerechten die we gaan serveren hebben we al een aantal keren beproefd en verbeterd”. “En ik heb een stevige keukenles van Walter gehad”, vult Sander lachend aan, “maar we gaan gebruik maken van elkaars krachten, dus Walter kookt en ik doe de rest.” Hoewel beiden het spannend vinden om te starten, hebben ze er vertrouwen in: “We zijn allebei behoorlijk perfectionistisch en gaan voor een goed product en prima service!” besluit Sander. 

5 Mei dus; een première! Overigens doneren de mannen de helft van de verdiensten aan giro 555. “Vanwege de onvrijheid die de Oekraïners nu ervaren”. Meer informatie? HolleBolleBus is te vinden op Facebook.

Sander en Walter kennen elkaar vanwege hun dochters.
Sander Garnaat is een echte ondernemer.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant