In de lucht met ondernemer Peter van Koppen.
In de lucht met ondernemer Peter van Koppen.

Burgemeester blikt terug op zijn eerste honderd dagen in Pijnacker-Nootdorp

Actueel 1.674 keer gelezen

Het waren honderd geweldige dagen. Dat durft Björn Lugthart gerust te zeggen over de eerste periode van zijn burgemeesterschap in deze gemeente. Hij werd beëdigd op maandag 17 januari en dat was gisteren, woensdag 27 april, honderd dagen geleden.

De begin veertiger gaf het wethouderschap in Rijswijk op voor zijn eerste baan als burgemeester. Vanaf het moment dat de gemeenteraad in de nazomer van 2021 voor hem koos als de opvolger van Francisca Ravestein, nam hij de vrijheid om vooral per fiets de gemeente te verkennen.

Toen viel hem meteen op hoe groen en ruim Pijnacker-Nootdorp nog steeds is in vergelijking met bijvoorbeeld Rijswijk waar eigenlijk alle groen ‘binnen de bebouwde kom’ te vinden is. In Pijnacker-Nootdorp ontdekte de nieuwe burgervader op verschillende plekken heel veel groene gebieden buiten de bebouwde kernen. De Zuidpolder, Ackersdijk, het Bieslandse Bos, het Balijbos, het Dobbeplasgebied en nog veel meer.

“Ik heb eigenlijk alleen maar mooie gebieden ontdekt hier en ook prachtige gebruiksfuncties, zoals het regionale Scoutingterrein tussen Nootdorp en Pijnacker. Je fietst er makkelijk voorbij. Tijdens een bezoek zag ik de mooiste voorzieningen. Dat hier per jaar 15.000 bezoekers genieten van een kampweek, overal vandaan is geweldig. Ook de lokale Scoutingverenigingen van Nootdorp en Pijnacker hebben schitterende accommodaties.”

Zevende versnelling
De energieke burgemeester is meteen na zijn feestelijke installatie op 17 januari in de zevende versnelling uitgebreid en intensief gaan kennismaken met alles en iedereen. “De collega’s in de regio, de hulpverlenende organisaties binnen en buiten de gemeente, de regionale veiligheidsdriehoek en via de gemeenteraadsleden en wethouders heb ik met ontzettend veel verschillende organisaties en mensen in de gemeente kennisgemaakt. De opzet was zodanig dat ik aan de 31 raadsleden overliet waar ze mij mee naar toe zouden nemen en wat ze mij wilden laten zien. Dit werkte perfect. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik werd er door de raadsleden naartoe gebracht en overal werden we met enorm veel warmte ontvangen. Organisaties, verenigingen en mensen vinden het prachtig als je bij ze op visite komt. Dat is voor iedereen een mooie gelegenheid om zich te presenteren en voor mij was mij dé manier om ter plaatse kennis te maken met de gemeente en de gemeenschap.”

De burgemeester had geen enkele beperking in tijd en plaats. Hij was zeven dagen per week beschikbaar en hij heeft in die eerste honderd dagen ook weinig gedaan buiten het als burgemeester leren kennen van Pijnacker-Nootdorp in de meest brede zin van het woord.

Uit het hoofd somt hij zo een fiks aantal personen, verenigingen en organisaties op. Ieder raadslid en iedere wethouder maakte weer eigen keuzes, maar het was zonder uitzondering mooi en boeiend. Intussen is de oude gemeenteraad er niet meer. Na goed verlopen verkiezingen zijn weer flink wat nieuwe raadsleden aangetreden. Zij worden ook door de burgemeester uitgenodigd om met hem op pad te gaan naar organisaties en locaties die ze hem willen laten zien.

De burgemeester raakte iedere keer weer onder de indruk van de betrokkenheid van al die verschillende personen en functionarissen. Veelal mensen die op vrijwillige basis een vereniging of een organisatie helpen runnen. Björn Lugthart noemt ook Boerderij De Notelaer een bijzondere locatie waar veel partijen samenwerken. Maar zo zijn er nog veel meer. Ook hier zou hij een grote opsomming kunnen doen. Uiteraard vindt hij niet ieder object in de gemeente even mooi, maar zijn positieve instelling weerhoudt hem ervan om objecten als ‘lelijk’ te benoemen! Als iets niet zo mooi is, dan is het misschien wel heel functioneel.

Koningsdag
De burgemeester zei meteen al dat hij volop streeft naar openheid, zichtbaarheid en transparantie. Wat de gemeente doet en hoort te doen, daarover mag de gemeente zelf veel meer naar buiten treden. Zo heeft het college op Koningsdag bijvoorbeeld zelf een kijkje genomen. “Het was heerlijk om alles van dichtbij mee te mogen maken. We hebben genoten van de geweldige festiviteiten die de vrijwilligers in alle kernen hadden georganiseerd.”, zegt de burgemeester met een grote glimlach.

Björn Lugthart straalt in alles energie, vaart en snelheid uit. Hij is vol bewondering het bestuurssecretariaat van de gemeente die zijn agenda op glorieuze wijze inplannen. Zij slagen er steeds in om dingen achter elkaar te plannen die ook goed achter elkaar passen. Bij alles wat hij doet en onderneemt, gaat hij uit van wat er wel kan en niet van wat er niet kan.

De burgemeester heeft in korte tijd ontzaglijk veel nieuwe gezichten gezien en nieuwe namen gehoord. In gezichten is hij wat beter dan in namen maar na twee keer zit de naam er doorgaans ook wel goed in. In zo ongeveer alle uithoeken van de gemeente is hij geweest en waar hij nog niet geweest is daar komt hij binnenkort dan wel. De tweede honderd dagen hoeven voor hem zeker niet rustiger te zijn dan de eerste honderd.

Tijdens de kennismaking genoot Björn Lugthart ook van het uitzicht vanuit een vliegtuigje waarmee hij vorige week onder leiding van vliegenier Peter van Koppen de gemeente en omgeving van bovenaf bekeek. “Het viel me op hoe mooi al die woonwijken gelegen zijn en weer zag ik hoe groen het nog steeds is op heel veel plekken. Woningbouw blijft hier een enorm issue maar we zullen ook zuinig moeten zijn op de ruimte en het groen.”

Open voor kritiek en knelpunten
Natuurlijk heeft hij niet alleen naar juichverhalen hoeven luisteren, hij stond ook open voor kritiek en knelpunten. Voor zo ver die op zijn bestuurlijke terrein thuishoren, zal hij er ook serieus mee omgaan. Zeker waar openbare orde en veiligheid in het geding zijn. In de bebouwde kernen en de winkelcentra is het niet allemaal koek en ei. Er is wel eens sprake van overlast, ook daar kijken wij naar.

Ook op de bedrijventerreinen – waar Lugthart in alle kernen al veel bedrijven heeft bezocht en gezien – speelt best het een en ander. Vorige week woonde hij nog een avond over zogenoemde ondermijning bij, georganiseerd door ondernemersvereniging De Boezem. Samen met de ondernemers wil de burgemeester daar werk van maken. Dat gaat niet van vandaag op morgen. “Van nature is geduld niet mijn sterkste eigenschap, maar ik weet ook wel dat je in het openbaar bestuur niet zo snel kunt handelen als in het bedrijfsleven. Alles moet in de goede volgorde en alle partijen worden erbij betrokken. Zeker als het serieuze problemen zijn.”

Terzijde merkt Björn Lugthart op dat hij ook zeer onder de indruk is van de glastuinbouw en van de energie en de innovatiekracht waarmee al die ondernemers de problemen zoals hoge gasprijzen te lijf gaan. “Het zijn allemaal ontzettend slimme en doortastende mannen en vrouwen. Echt heel bijzonder. Het is een genot om positieve mensen te ontmoeten.”

Natuurlijk zal de burgemeester zijn collegecollega’s – die van nu en die van straks – niet voor de voeten lopen, maar juist samen met hen optrekken bij het vinden van oplossingen. Zijn instelling is er een van openheid en positiviteit. Vanuit een open mind leidt hij ook de vergaderingen van de gemeenteraad. Hij vindt dat hier keurig en ordentelijk wordt vergaderd. Gewoon zeggen waar het op staat; dat is zijn mentaliteit en instelling.

In die eerste honderd dagen was hij ook driftig op zoek naar een geschikte woning. Na veel bezichtigingen is het gelukt en verhuist hij binnenkort naar een woning in Pijnacker. “Ik kijk uit om als bewoner deel te nemen aan de samenleving in de gemeente en de inwoners nog beter te leren kennen. Ook kijk ik uit naar de installatie van de toekomstige kinderburgemeester in het nieuwe schooljaar. De jeugd heeft namelijk de toekomst!”

Honderd dagen zijn niet genoeg om meteen de hele gemeente met haar 55.000 inwoners te leren kennen, dus de tweede en de derde honderd dagen zullen absoluut niet in ledigheid verlopen. Er is genoeg werk aan de winkel in deze prachtige zelfstandige gemeente, waar het goed toeven is voor Björn Lugthart!

De burgemeester was uiteraard ook van de partij bij het vijftigjarig jubileum van de Wereldwinkel.
Ook bij De Notelaer werd de burgemeester met open armen ontvangen.
Inwoners praten graag bij met de nieuwe burgemeester.
Ook op de manege voelde de burgemeester zich thuis en welkom.
De lokale tuinbouw verraste de burgemeester met een kleurrijk en gezond pakket.
Samen met raadslid Saskia Kleewein werd Terre des Hommes bezocht.
Altijd een bijzonder uitje: op bezoek bij huwelijksparen!
Björn Lugthart komt nooit met lege handen.
Leerlingen van de Mariaschool mochten de burgemeester alles vragen.
Indrukwekkende bedrijfsbezoeken.
Op de foto met Audrey en Michiel van de boekhandel en Intertoys.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant