Afbeelding

Lopen voor Lokalen een groot succes

Actueel 859 keer gelezen

Op donderdag 31 maart hebben de 156 leerlingen uit groep 6,7 en 8 van Max Havelaar Kindcentrum uit Delft een sponsorloop gelopen van 6 km met 3 liter water bij zich. Met deze sponsorloop ‘Lopen voor Lokalen’ hebben ze het geweldige bedrag van 6.380,00 euro opgehaald om bij basisschool De Mwereni in Kenia een oud gebouw te renoveren en hierin nieuwe lokalen te maken. Via stichting Wij Steunen Kenia uit Pijnacker e.o. komt dat geld zonder tussenkomst van derden bij de school terecht.

Op de Mwerenischool zitten ongeveer net zo veel leerlingen als op de Max Havelaar, maar de omstandigheden zijn flink anders dan op Nederlandse scholen. Zo zitten de 160 kleuters op de Mwerenischool in twee lokalen opeen gepakt. De hoogste tijd om een oud gebouw te renoveren dat er al stond toen leerkrachten van de Johannesschool uit Pijnacker voor de eerste keer in 2002 een bezoek brachten aan de Mwerenischool. Stichting Wij Steunen Kenia is toen, mede door deze leerkrachten, opgericht. Er zijn in de loop van de tijd o.a. 14 lokalen gemaakt, er zijn waterputten geplaatst, er is een bibliotheek geopend, een moestuin aangelegd, computers en zonnepanelen aangekocht, en er zijn buitentoiletten in gebruik genomen.

Wij Steunen Kenia geeft geregeld gastlessen op school. Voor deze sponsorloop is aandacht besteed aan de waterproblematiek in grote delen van Kenia. Kinderen moeten vaak 6 km lopen om water uit de put te halen. Daarom lopen de leerlingen van Max Havelaar Kindcentrum ook 6 km met 3 liter water, om zelf te ervaren hoe het is als water niet makkelijk te verkrijgen is.

De kinderen liepen met een eigen rugtas vanaf school naar de Delftse Hout en langs het Rieten Dak weer terug naar school. Een dergelijke sponsorloop is in het verleden ook meermalen gedaan door de Mariaschool en de Johannesschool uit Pijnacker.

Toen de kinderen weer op het schoolplein aankwamen, mochten ze de waterflessen uit hun rugzak halen en neerzetten op een aanhangwagen. In het zwembad Kerkpolder werden de flessen vervolgens door een paar leerlingen in het zwembad geleegd. Iedere dag moet het zwembad namelijk met enkele honderden liters vers drinkwater aangevuld worden. Een prachtige duurzame oplossing voor het schone water dat in de flessen is gegaan. De manager van zwembad Sportfondsen Delft-Kerkpolder, de heer Alebregtse, kwam met dit idee en heeft als beloning voor de sponsorloop en het water aan de 156 leerlingen een vrijkaartje voor het zwembad gegeven!

De lege flessen werden vervolgens naar de supermarkt gebracht voor statiegeld. Met dit statiegeld en de opbrengst van de sponsorkaarten heeft Max Havelaar Kindcentrum genoeg geld bijeengebracht om de renovatie van het schoolgebouw in Kenia te betalen. Stichting Wilde Ganzen helpt eveneens hierbij door het opgehaalde bedrag met 50% te verhogen.

De brownie-actie die in het verleden door Wij Steunen Kenia is georganiseerd, was gepland voor Pasen. Echter is ervoor gekozen om de opbrengst van de brownies nu te besteden aan de humanitaire hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne. Over enkele maanden zal deze actie voor Wij Steunen Kenia opnieuw plaatsvinden.

Voor meer informatie, kijk op de website www.wijsteunenkenia.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant