Niels Overvoorde als nummer 3 rechts op het podium, naast winnaar Jorrit Bergsma en nummer 2 Mats Stoltenborg. Foto: Neeke Smit
Niels Overvoorde als nummer 3 rechts op het podium, naast winnaar Jorrit Bergsma en nummer 2 Mats Stoltenborg. Foto: Neeke Smit

Niels Overvoorde schitterend derde bij NK marathonschaatsen

zo 9 jan 2022, 08:16 Actueel

Delfgauwenaar Niels Overvoorde is op Nieuwjaarsdag, zaterdag 1 januari, prachtig derde geworden bij het NK marathon, achter winnaar Jorrit Bergsma en nummer 2 Mats Stoltenborg.

De koers op de kunstijsbaan in Alkmaar was loodzwaar door het zachte weer en het daardoor minder harde ijs, dat tijdens de 150 ronden durende wedstrijd steeds slechter werd. Vijftig ronden voor het einde ontstond er een kopgroep van tien personen waar Niels Overvoorde keurig deel van uitmaakte. “De schaatsers die nog wat konden na honderd ronden zaten in die kopgroep”, aldus Niels daags na de wedstrijd.

Na het afsprinten van het peloton ging Jorrit Bergsma er vandoor maar als gevolg van een val van Bart Hoolwerf – een van de leden van de kopgroep – werd de koers even stilgelegd. Toen de wedstrijd weer op gang kwam, probeerde Mats Stoltenborg alleen weg te rijden. Hij nam een flinke voorsprong maar de sterke Bergsma, die zich een paar dagen eerder nog plaatste voor de 5 en de 10 kilometer op de Olympische Spelen, achterhaalde Stoltenborg en pakte voor het eerst sinds 2015 weer de nationale marathontitel.

Intussen was Niels Overvoorde vijf rondjes voor het eind in zijn eentje in de achtervolging gegaan. De sterke schaatser uit de formatie van ploegleider Kurt Wubben slaagde er in zijn derde positie vast te houden en ging met een gebald vuistje als derde over de streep. Een schitterende prestatie voor het boegbeeld van de IJsvereniging Pijnacker!

Uithof
Vorige week hadden we al een verhaal over Niels Overvoorde. Op zondag 26 december moest hij door zijn vader ergens achter De Uithof van een mountainbikeparcours worden geplukt om nog op tijd te zijn voor een plotselinge natuurijsmarathon in het Groningse Noord-Laren. Ook daar reed Niels een sterke wedstrijd, maar bleef hij steken op een dertiende plaats.

De man die aan zijn vierde seizoen bezig is tussen de grote marathonmannen, moet het totaal niet hebben van zijn sprint. Hij is meer van het duurvermogen dan van de explosiviteit. En dus moet hij niet wachten op de slotfase van een wedstrijd. Dat deed hij in Noord-Laren niet en in Alkmaar ook niet. Heel attent sloop hij mee met de kopgroep.
Niels op zondag in de ‘ruststand’: “Net als iedereen zat ik er in de eindfase behoorlijk doorheen. Het zat er dik in dat Bergsma nog wat ging proberen. Toen hij ging, zat ik vrij dicht achter hem maar meegaan met hem zat er zeker niet in. Ik heb even gewacht en ben toen zelf gegaan om een derde plek te bemachtigen. Dat was het maximaal haalbare. Ik ben ontzettend blij met die derde plek. Mats was niet meer te achterhalen maar ik sta toch maar mooi op het podium bij het NK marathon, een van de grootste wedstrijden van het jaar.”
Niels Overvoorde rijdt dit jaar voor het eerst in de formatie van Sportchaletviehofen.at van ploegleider Kurt Wubben uit Pijnacker, vroeger ook een grote crack op de marathon.

“In deze ploeg hoef ik minder voor anderen te rijden maar kan ik voor mijn eigen kansen gaan als ik me goed voel. Als een ander zich beter voelt, dan mag hij gaan. We zaten als ploeg even in een dipje maar Noord-Laren gaf ons een boost en in Alkmaar bij het NK hebben we het natuurlijk met mijn derde plek prima gedaan”, aldus Niels die het schaatsen combineert met administratief werk bij Kamps Transport in Pijnacker. “Ze zijn daar niet van die enorme schaatsmensen maar ze leven wel mee en ze geven me de ruimte om mijn sport te beoefenen. Trainen doen we twee keer in de week op De Uithof en één keer in Heerenveen. Per week ben ik er een uur of twintig mee bezig.”

Natuurlijk hoopt Niels op een Elfstedentocht. Hij was een half jaar oud toen de meest recente op 4 januari 1997 werd verreden. Gekscherend zegt hij: “Ik weet er niks meer van.” Net als alle marathonmannen en -vrouwen hoopt hij op een strenge winter met natuurijs. “Al kunnen we maar een paar klassiekers rijden, dat zou al mooi zijn”, aldus Niels die de blik voorlopig richt op de kunstijsmarathoncompetitie!

Uit de krant