Niels Overvoorde doet het prima tussen de grote mannen zoals Jorrit Bergsma en ook Sven Kramer.Foto: Neeke Smit
Niels Overvoorde doet het prima tussen de grote mannen zoals Jorrit Bergsma en ook Sven Kramer.Foto: Neeke Smit

Pa Overvoorde traceert zoon op tijd voor natuurijsmarathon in Groningen

Actueel 2.368 keer gelezen

Ineens was daar zondag rond half een in de middag het bericht dat in het Groningse dorp Noord-Laren die avond een natuurijsmarathon zou worden verreden. Als de marathontop op natuurijs kan en mag rijden, dan wijkt daar alles voor. Er waren rijders uit Zuid-Holland die in Friesland kerst aan het vieren waren. Ze hoorden het bericht, reden terug naar huis om hun pak en schaatsen op te halen en zetten vervolgens koers naar Groningen. Vanuit Zuid-Holland een ritje van ongeveer 2,5 uur.

In Heerenveen deden enkele marathonschaatsers mee aan het zogenoemde Olympisch Kwalificatie Toernooi, het OKT. Zoals Bart Hoolwerf die in Thialf zijn persoonlijk record op de vijf kilometer verbeterde en ’s avonds meedeed in Noord-Laren en daar de wedstrijd zelfs won.

Ook Niels Overvoorde uit Delfgauw had al enige inspanning in de benen. Hij vertrok rond een uur of elf naar het natuurgebied achter schaatsbaan De Uithof in Den Haag om daar een paar uur lekker te mountainbiken. Vader Marco hoorde het bericht dat er ’s avonds om 20.00 uur een natuurijsmarathon zou zijn. Hij belde meteen zoon Niels maar die had zijn telefoon uitgezet om ongestoord te mountainbiken. Ook ploegleider Kurt Wubben kreeg rijder Niels niet te pakken.

En dus sprong Marco in de auto om zoon Niels op het mountainbikeparcours op te duikelen. Het duurde een uur voordat Niels opdook. Marco had zich even in zijn auto teruggetrokken en begon meteen hevig te claxonneren toen hij Niels zag. Die dacht eerst nog even: toeteren dat doen wel meer mensen, maar pa Marco trok toch zijn aandacht. Hij stopte en vroeg hogelijk verbaasd: wat moet jij nou hier? Toen Marco zei dat er ’s avonds een natuurijsmarathon was in Noord-Laren, ging de 25-jarige Delfgauwenaar meteen in de ‘schaatsstand’. Een uurtje later reed hij met ploegleider Kurt Wubben richting Groningen.

Niels reed een uitstekende wedstrijd en bepaalde voor een flink deel het wedstrijdverloop. Hij ging er vandoor en kreeg wat mensen mee. Ze slaagden er zelfs in het peloton te dubbelen. Niels is geen sprinter en moet het dus anders aanpakken. Uiteindelijk werd hij dertiende omdat in de slotfase nog wat schaatsers een rondje voorsprong pakten.

Net als alle andere deelnemers heeft Niels bijzonder genoten van de eerste en meteen laatste natuurijswedstrijd van 2021. In februari lag er ook een mooie laag natuurijs maar door corona ging er toen geen wedstrijd door en zaten de heren schaatsers min of meer bij de pakken neer. En dus was nu bijna iedereen er op deze zondagavond. Alleen Gary Hekman niet. Die zat ergens in Spanje of Portugal voor een onverwinteringstraining en hij kon Noord-Laren niet halen.

De organisatoren daar genoten er ook volop van. Het is ook bij die mensen een kwestie van ‘wie heeft als eerste een natuurijsbaan paraat’. Dat was nu Noord-Laren omdat het twee nachten lekker vroor en omdat met veel zorgvuldigheid een baan was neergelegd. Dag en nacht werd met een giertank water uitgevloeid op de baan van 350 meter. Millimeter voor millimeter groeide zo een mooie ijslaag. Er zaten hier en daar wel wat scheuren maar dat hoort bij natuurijs.

Niels Overvoorde is aan zijn vierde seizoen bezig in de Top Divisie tussen mannen als Jorrit Bergsma, Bart Swings en ook Sven Kramer die bij de marathons aan zijn vorm werkte. Niels is overgestapt van AB-vakwerk naar Sportchaletviehofen.at van ploegleider Kurt Wubben, waar hij meer voor zijn eigen kansen kan rijden. Bij AB moest hij vooral werken voor de toppers. Overvoorde is goed in vorm en heeft al diverse behoorlijke klasseringen kunnen noteren.

Leon Wenteler en Rienke Engele draaien goed mee in de B-divisie, één klasse lager dan de Top Divisie. Leon was onlangs heel sterk bezig bij de meerdaagse om de Trachitol Trophy. Hij droeg daar het zogenoemde ‘pillenpak’ voor de leider van het tussensprintklassement. Ploegmaat Rienk Engele leverde de benodigde hand- en spandiensten. Natuurlijk proberen deze mannen het zo goed te doen dat ze kunnen doorstromen naar de Top Divisie. Wie Niels Overvoorde in actie wil zien op televisie moet op Nieuwjaarsdag rond 17.30 uur afstemmen op NPO1. Dan het NK-marathon over 150 ronden live te zien vanuit Alkmaar. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant