Onder toeziend oog van de burgemeester werd het kunstwerk onthuld.
Onder toeziend oog van de burgemeester werd het kunstwerk onthuld.

Bijzonder wisselkunstwerk onthuld aan Laan der Zeven Linden

Actueel 2.193 keer gelezen

Sinds drie weken staat er een bijzonder kunstwerk op het plein aan de Laan der Zeven Linden in Delfgauw. De stalen paprika, genaamd ‘Vruchtbare Grond’ is een zogenaamd wisselkunstwerk, dat een jaar blijft staan. De paprika werd gekozen door het publiek en een jury met bekende Pijnackernaren. Wij spraken met de Pijnackerse kunstenaar Rob Kruizinga, die samen met beeldhouwer Ludo Broos het ontwerp bedacht en uitvoerde.

“Eigenlijk was dit Vruchtbare Grond 2.0”, vertelt Kruizinga. “Vorig jaar deden we ook al mee aan de wedstrijd voor het kunstwerk aan het Emmapark, maar werden we net niet gekozen. Daarna hebben we het ontwerp wat verbeterd en aangepast voor Delfgauw en werden we afgelopen juli gelukkig wel gekozen, waarna we aan de slag moesten om het uit te voeren.” De noeste arbeid van de twee kunstenaars resulteerde in de twee meter hoge paprika. Binnenin is de uitsnede van een kas te zien. Aan de onder- en de bovenzijde van de paprika zijn de contouren van Delfgauw en van Pijnacker-Nootdorp te vinden.

Kunst en muziek
Het was eigenlijk voor het eerst dat de twee kunstenaars samen werkten aan zo’n groot project, hoewel ze elkaar wel al heel lang kennen. “We hebben elkaar door de muziek leren kennen”, vertelt Kruizinga: “Zo zaten we beiden bij de Harmonie in Pijnacker. We hebben regelmatig gebrainstormd om iets samen te doen. Ik ben van oorsprong industrieel ontwerper en heb me gespecialiseerd in lichtontwerp, Ludo is beeldhouwer. Maar behalve een cursus glasblazen die we samen deden bleef het bij brainstormen.” Daar bracht dit project dus verandering in en met succes. “We zijn er heel blij mee”, vertelt Kruizinga. “Wie weet of er nog eens iets volgt.” Het kunstwerk is gemaakt van cortenstaal. Cortenstaal, is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom aan zijn toegevoegd. En die keuze is niet toevallig, legt Kruizinga uit: “Dit staal moet als het ware rijpen, net als een paprika. In de loop van tijd wordt het materiaal daardoor steeds roder en nog mooier. Zelf fiets ik regelmatig even langs om te kijken hoe het eruit ziet.”

Het wisselkunstwerk is een initiatief van stichting Kunstweek, die het initiatief Kunst in de Gemeente in het leven heeft geroepen. Elke Nederlandse gemeente kan jaarlijks een kunstwerk van een lokale kunstenaar geplaatst krijgen op een door de gemeente bepaalde plaats. Iedere kunstenaar uit de gemeente mag hiervoor een ontwerp of een kunstwerk dat hij of zij al gemaakt heeft insturen. Het winnende ontwerp wordt gekozen door inwoners van de gemeente en een vakjury. De inwoners kozen drie kunstwerken, waarna de vakjury het winnende ontwerp koos. De juryleden dit jaar waren Manuela Bijl (gemeenteraadslid en Delfgauwenaar), Roos van der Meijden (kunstschilder, vrijwilliger Stichting De Verbeelding), Linda Vaandering (tekstschrijver, vrijwilliger van Stichting De Verbeelding) en burgemeester Francisca Ravestein, tevens portefeuillehouder Cultuur. “Toen we hoorden dat we gewonnen hadden zijn we volop met de uitvoering bezig geweest”, vertelt Kruizinga. “Het ontwerp had ik in mijn eigen studio achter de laptop in 3d gedaan. Daarna zijn de 2d platen gesneden door 247 Lasersnijden in Pijnacker, vervolgens hebben we de platen geassembleerd in een hal van van Schie Groen aan de Klapwijkseweg.” Het werd nog wel even spannend of de onthulling gehaald zou worden, bekent Kruizinga “Een plaat paste net niet, dus die moest opnieuw gesneden worden, dat was wel even stressen.” Maar uiteindelijk was het 500 kilo zware kunstwerk er op tijd voor de onthulling door de burgemeester op 18 november. En Kruizinga is er blij mee: “Erg mooi om nu het fysieke resultaat van onze samenwerking te mogen aanschouwen. Ik heb er erg veel plezier aan beleefd. Het is een goeie plek ook, centraal waar veel mensen dagelijks langs komen. Ik hoop dat het volgend jaar ergens in de gemeente een vaste plek krijgt, dan kunnen we ook met belichting nog wat moois doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant