Jan de Jong wil echt werk maken van het opleiden van goed gekwalificeerde techneuten.
Jan de Jong wil echt werk maken van het opleiden van goed gekwalificeerde techneuten.

Binnenkort praktijkgericht techniekonderwijs in Delfgauw

Actueel 1.849 keer gelezen

Jan de Jong is een onderwijsidealist die in het reguliere onderwijs zijn ei niet meer goed kwijt kon omdat hij voortdurend tegen muren en belemmerende tussenwandjes aanliep. Hij begon in 2012 zijn eigen school die kort en krachtig GO-college heet. De man uit Oude-Tonge gaat er voor. GO-college staat voor Goed Onderwijs, Gericht Opleiden en Goeree-Overflakkee, waar Jan vandaan komt.

GO-college is op meerdere plekken actief. Een tijdje terug werd GO-college gebeld door de moeder van ‘leerling Thijs’ uit Berkel en Rodenrijs. Ze zocht voor deze jongeman een gerichte praktijkopleiding. Dat telefoontje was voor Jan de Jong het startpunt om ook in deze regio aan de slag te gaan. Hij kwam in contact met Ruud de Koning van De Koning Mechanisatie aan de Ambachtsweg op De Boezem in Pijnacker. Daar wilde Thijs gaan werken, in combinatie met een opleiding.
Zo ging het balletje rollen en intussen is er een plan om in Delfgauw bij een bestaande praktijklocatie praktijkgericht onderwijs te gaan verzorgen op MBO-niveau 3 en 4. Te beginnen met werktuigbouw/constructieleer en vervolgens elektrotechniek en installatietechniek.

De aanpak van GO-college is dat leerbedrijven en aanstaande medewerkers bij elkaar worden gezocht en gebracht. “Ik heb tien leerbedrijven en tien leerlingen nodig om van start te kunnen gaan”, zegt Jan de Jong.

Die leerbedrijven zullen het probleem niet zijn. Er zijn heel veel bedrijven/ondernemers in de techniek en de bouw die al heel lang medewerkers zoeken en die niet kunnen vinden. Dat probleem is meervoudig, zegt Jan de Jong. “Aan de ene kant is het reguliere onderwijssysteem niet uitnodigend om in de techniek aan de slag te gaan. De status van met je handen werken is niet hoog. Veel jongens en meisjes met talent in die richting krijgen te vaak het advies om een andere weg te gaan. Anderzijds moeten techniekbedrijven ook veel meer aan de weg timmeren en het lef hebben om zichzelf in de etalage te plaatsen en te laten zien wat ze allemaal voor moois maken en doen.”

De onderwijsman vervolgt: “Ook hier in Pijnacker-Nootdorp zitten de meest schitterende bedrijven waarvan de buitenwacht geen weet heeft. Dat ligt dus ook aan die bedrijven zelf. Die moeten veel wervender zijn in hun zoektocht naar jonge talentvolle mensen die bij die bedrijven een prachtige baan kunnen hebben voor een goed salaris. De tekorten aan goed opgeleide mensen zijn zo groot dat de salarissen heel snel hoger worden.”

Concreet gaat het volgende gebeuren. Op dinsdag 1 juni vanaf 18.00 uur en op vrijdag 11 juni vanaf 14.00 uur tot ongeveer 21.00 uur zijn Jan de Jong en zijn mensen bij het bedrijf van Ruud de Koning aan de Ambachtsweg op De Boezem om tekst en uitleg te geven over ideeën en concrete plannen voor praktijkonderwijs in Delfgauw, nabij Monkey Town. GO heeft techniekbedrijven in de gemeente aangeschreven. Zij zijn van harte uitgenodigd om zich te presenteren. en Ook leerlingen met interesse (en hun ouders) zijn meer dan welkom. Je kunt je eigen tijd van inlopen bepalen! Bij deze opleiding werk je vier dagen en ga je één dag per week naar school. 

De visie van Jan de Jong is: niet denken in leerjaren maar in een totaal aan lesstof en aan te leren vaardigheden, waarbij tempo en aanpak afgestemd worden met het bedrijf en de leerling. Je ‘leert’ in je eigen tempo, afgestemd op je eigen niveau en mogelijkheden. Snelle leerlingen hoeven niet verveeld te wachten op minder snelle en je krijgt van de docent de begeleiding die bij jouw talent, karakter en mogelijkheden past. GO-college is een volledig erkende opleiding, je krijgt hetzelfde MBO-diploma als in het reguliere onderwijs. Maar dan met veel meer hedendaagse lesstof. Een ander verschil is dat bij GO-college de kosten worden opgebracht door de leerbedrijven en de aanstaande medewerkers. “Die investeren allebei in zichzelf”, legt Jan de Jong uit. “Het leerbedrijf zit te springen om goed opgeleide, gemotiveerde jonge medewerkers. De aanstaande medewerker - die term gebruiken we liever dan het woord leerling - wil snel aan het werk bij een mooi bedrijf. Wij zorgen er voor dat de nieuwe medewerkers de kennis en vaardigheden leren die voor die baan nodig zijn.”

Is je belangstelling gewekt? Neem dan contact op of kom langs op 1 en 11 juni. Kijk op www.go-college.nl voor meer informatie.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant