Logo telstar-online.nl
<p>Wineke &lsquo;t Hart bij het Operatie Mannahof in Nootdorp.</p>

Wineke ‘t Hart bij het Operatie Mannahof in Nootdorp.

Begin nú met vergroening wijken

  •   keer gelezen   Actueel

Progressief PN vindt het onbegrijpelijk dat het college van B&W eerst onderzoek wil doen naar de plekken waar de hitte het hevigst is. De partij vindt het logischer dat de gemeente nu alvast begint met het vergroenen van de meest versteende wijken en niet pas in 2023. 

Wineke ‘t Hart (Progressief PN): “Je kunt met gezond verstand zo al een aantal wijken noemen die meer groen kunnen gebruiken en waar de hitteproblemen het meest dringend zijn. Denk bijvoorbeeld aan Operatie Mannahof in Nootdorp. Het onderzoek kost de gemeente 50.000 euro en dat geld kunnen we beter besteden aan vergroening. Bovendien hoe eerder je begint, hoe minder hittestress de komende zomer.” 

Het probleem bij versteende wijken is dat daar hitte eilanden kunnen ontstaan. Hier kan de temperatuur tot zeven graden meer oplopen dan in de omgeving. Bomen zorgen voor schaduw en dragen ook op een andere manier bij aan het voorkomen van hittestress. De bomen verdampen water uit de lucht en koelen daardoor de luchtstromen af. In Pijnacker-Nootdorp kennen we wijken die minder groen zijn en wel wat bomen kunnen gebruiken. 

“Op hittestress.nu is al genoeg informatie te vinden over de plekken in de gemeente waar de temperatuur hoog oploopt”, stelt Wineke ‘t Hart. “Bovendien heeft in 2016 de PvdA al een inventarisatie gedaan van plekken met wel erg weinig openbaar groen,” zo vult Jan-Willem Maas (Progressief PN) aan. “We hebben foto’s van plekken die werden aangedragen door burgers destijds gebundeld in een rapportage. Een van de conclusies was dat vooral wijken met goedkopere huizen het meest versteend zijn.” 

Progressief PN is verder positief over de het programma Water en Klimaat, zo vertelt Wineke ‘t Hart. “Het gemeentebestuur lijkt doordrongen van de noodzaak van aanpassingen die nodig zijn door klimaatverandering en doet daarvoor ook flinke investeringen. Maar de gemeente kan wèl nog meer het voortouw nemen bij het vergroenen van versteende wijken. Dat is geen overbodige luxe, gezien de snikhete zomers van de afgelopen jaren.”

Lid worden
Progressief Pijnacker-Nootdorp is een lokale politieke partij, voortgekomen uit de afdelingen van GroenLinks en de PvdA. Ze staan voor een duurzame en sociale lokale politiek. Progressief PN is met vier gemeenteraadsleden en een wethouder vertegenwoordigd in het gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp. Vind je solidariteit en duurzaamheid belangrijke onderwerpen en wil je de lokale, progressieve partij steunen? Voor maar €10 per jaar ben je lid en kun je ook meepraten en meedoen binnen de club. Kijk op: progressiefpn.nl.

Meer berichten