Strooiperikelen besproken in de gemeenteraad: emoties lopen hoog op | Telstar Online - Actueel nieuws uit Pijnacker-Nootdorp
Logo telstar-online.nl

Strooiperikelen besproken in de gemeenteraad: emoties lopen hoog op

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - Zowel Hanneke van de Gevel (Eerlijk Alternatief) als Kees Jongh (Gemeente Belangen) hebben gisteren vragen gesteld over het strooibeleid van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Er is de afgelopen dagen heel veel kritiek geweest, omdat straten en bovenal hoofdwegen onbegaanbaar waren.

VVD-wethouder Ilona Jense gaf aan dat zij juist zeer tevreden was. “Zaterdag is er direct gestrooid en geveegd en er is hard gewerkt. Uiteraard hebben wij de reacties op Telstar Online gelezen, maar wij hechten meer waarde aan ons eigen meldpunt dan aan een forum op een lokale website. De afgelopen zes dagen zijn er zo’n kleine honderd meldingen binnen gekomen. Die meldingen variëren van: er is niet gestrooid tot de buurman heeft de zoutbak gejat” De wethouder vertelde dat er ook positieve reacties tussen zaten.

Kees Jongh zei dat er zelfs klachten bij zijn partij waren binnen gekomen. Bij Telstar Online zijn zo’n 250 reacties binnengekomen. Overwegend negatief en uiteraard een paar positief. “Gaat het vandaag dan wel lukken... het is te gek voor woorden dat zelfs de hoofdwegen niet ijsvrij zijn. Gisterochtend Pijnacker overal nog volop sneeuw op doorgaande wegen, rijdt Delft in en doorgaande wegen gewoon goed begaanbaar”, zo stelde men onder andere.

Ingewikkeld
“Er is niet normaal veel gestrooid en met shovels gereden op de doorgaande wegen. We weten allemaal dat het glad is buiten en dat het ingewikkeld is. En we weten ook allemaal dat er een avondklok is en dat strooien na zes uur geen zin meer heeft”, betoogde wethouder Jense. Toch was het resultaat in vergelijking met bijvoorbeeld Delft niet naar wens.

Contract te nauw
Van de Gevel had echter contact opgenomen met de (onder)aannemers. Daar vernam zij dat het contract met de gemeente te nauw is en dat zou al een paar keer aangegeven zijn. “Zo zou er te weinig strooizout gebruikt mogen worden en mag er niet veel materiaal worde ingezet. Het contract is wel genoeg voor een simpele sneeuwval, maar niet in deze situatie”, kreeg Van de Gevel te horen van de directie van het verantwoordelijk strooibedrijf.

Geen ruimte
Kees Jongh en Van de Gevel stelden in totaal zo’n tien vragen. Van de Gevel kreeg geen antwoord op de contractvragen en kreeg geen ruimte meer om de wethouder tot antwoord te dwingen. Bijzonder, omdat het vragenuur maar 13 minuten kreeg van de burgemeester die voorzitter is van de gemeenteraad. Van de Gevel kreeg de indruk dat zo’n belangrijk onderwerp als veiligheid afgeraffeld werd. “Ik was graag dieper ingegaan op het contract met de aannemer. Iedereen heeft hard gewerkt, maar als een overeenkomst met de uitvoering niet goed is moeten we dat juist bespreken”.

Emoties
De spanning tussen Hanneke van de Gevel en Ilona Jense was duidelijk voelbaar. “Het was wel heftig zo, Iloon”, zo klonk dan ook aan het einde van de opname bij monde van PPN-wethouder Marieke van Bijnen, waarop de burgemeester aangaf dat de geluidsopname nog liep. Jense betichtte Van de Gevel van het afvallen van de lokale strooidienst. Dat ontkent Van de Gevel met klem. “Ik steun die harde werkers juist enorm”, zo laat Van de Gevel desgevraagd weten.

Het bewuste agendapunt is vanaf 2.30.19 terug te luisteren

Vergadering Raad Oordeel- en besluitvorming 11-02-2021 (raadsinformatie.nl)


Meer berichten