Foto: instagram.com/morris_drone
Foto: instagram.com/morris_drone

Winkelen en boodschappen doen in coronatijden: plannen voor bestellen en afhalen

Actueel 985 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Alleen winkels die essentieel zijn blijven open. Dit zijn winkels gericht op de eerste levensbehoeften. Warenmarkten die levensmiddelen (eten en drinken) verkopen mogen ook open blijven. Alle winkels sluiten om uiterlijk 20.00 uur.

Voor winkels die overwegend levensmiddelen (eten en drinken) verkopen geldt een uitzondering. Tijdens de avondklok zijn deze winkels gesloten tussen 20:45 en 06:00 uur. Tussen 20.00 en 6.00 uur kunt u geen alcohol kopen of laten bezorgen.

Bekijk de open en gesloten winkels tijdens de lockdown.

Avondklok: zorg dat u 21:00 uur thuis bent
Per 23 januari 2021 geldt de avondklok van 21.00 tot 04.30 uur. U mag dan niet meer buiten zijn. Houd er daarom rekening mee dat u voor 21:00 uur thuis bent als u boodschappen doet. 

Ga zo min mogelijk en kom alleen naar de winkel
Doe uw boodschappen alleen, behalve als dit niet anders kan. Ga zo veel mogelijk naar de winkels of markten bij u in de buurt. Zo komt u zo min mogelijk in contact met anderen.

Ga als het rustig is naar de winkel
Als u naar de winkel gaat, doe dit dan op een rustig moment. Bijvoorbeeld in de ochtend of op een doordeweekse dag. Vaak geven supermarkten informatie over de drukte in de winkel op hun website.  

Bereid u voor op inkopen
Weet waarvoor u naar de winkel gaat. Maak thuis alvast een boodschappenlijstje.

Doe veilig boodschappen
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen houdt u zich aan de volgende regels als u winkelt of boodschappen doet: Was uw handen voor en na het winkelen. Draag een mondkapje.Houd 1,5 meter afstand van anderen en geef elkaar de ruimte. Betaal zoveel mogelijk met pin of contactloos.

Blijf thuis bij klachten
Heeft u klachten die passen bij corona? Blijf thuis en laat u testen. Vraag familie of buren om uw boodschappen te doen of bestel deze online. Dit kan vaak ook bij lokale winkeliers. 

Plannen voor bestellen en afhalen
Het kabinet wil het bestellen en afhalen van producten bij niet-essentiële winkels per 10 februari mogelijk maken. Hierdoor zijn producten te bestellen en af te halen op een afgesproken afhaalpunt en op een afgesproken tijdstip.

Niet essentiële-winkels blijven voorlopig gesloten. Wel wordt het bestellen en afhalen van producten bij winkels toegestaan. Producten worden nu veel online gekocht en thuisbezorgd. Dit legt een grote druk op de pakketdiensten. Daarnaast krijgen de ondernemers hierdoor meer perspectief.

Voorwaarden voor bestellen en afhalen
Er zijn een aantal voorwaarden aan het bestellen en ophalen van producten bij een winkel:

- Doe vooraf (minimaal 4 uur van te voren) een (online) bestelling bij een winkel of een locatie met een winkelfunctie;
- Je ontvangt een bevestiging met een tijdslot wanneer de bestelling af te halen is.
- Er zit minimaal een dagdeel (4 uur) tussen het bestellen en afhalen;
- Afhalen kan alleen binnen het afgesproken tijdslot;
- De afspraakbevestiging bevat alle praktische informatie over het veilig en vlot afhalen van de bestelling;
- Afhalen doe je alleen en gebeurt aan de deur van de winkel;
- Alleen als je klachtenvrij bent, kan de bestelling worden afgehaald;
- De winkelier zorgt ervoor dat je bestelling klaar staat;
- Betalen doe je thuis vooraf, achteraf of zoveel mogelijk contactloos bij het afhalen.

Daarbij blijven natuurlijk ook de andere basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en geen groepsvorming.

Uit de krant