Afbeelding

Wereld Alzheimer Dag 2020: voorlezen en film in Pijnacker-Nootdorp

Actueel 334 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Maandag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, met als thema ‘Jong en oud’. Elk jaar wordt door de Alzheimerafdeling – in samenwerking met de zorg- en welzijnsinstellingen van onze gemeente – aandacht gevraagd voor het groeiend aantal mensen met dementie, van wie het overgrote deel ook in ons dorp zelfstandig, thuis woont. 

Het gaat in onze gemeente over ongeveer 700 mensen; over 10 jaar zijn dat er waarschijnlijk 1100 en in 2050 naar verwachting 2000. Het is belangrijk dat ook kinderen iets horen over dementie op een voor hen begrijpelijke manier.

De organisaties wilden daarom graag op de basisscholen in Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw aan de onderbouw een boekje voorlezen: “Oma’s hoofd is versleten” van Marieke van Ditshuizen. Helaas kunnen i.v.m. coronamaatregelen nog geen buitenstaanders worden toegelaten op school. Begrijpelijk!

Nu krijgt elke school een boekje aangeboden met het verzoek aan de docenten dit op 21 september in de eerste groepen voor te lezen. We hopen voor een volgend schooljaar samen een plan te kunnen maken om in alle groepen aandacht te besteden aan dementie.

Bovendien deelt de Alzheimerafdeling in elke kern aan één school stoepkrijt en sjablonen van het vergeet-me-nietje uit voor de groepen 1 en 2. De kleuters kunnen met dit symbool van Alzheimer Nederland de trottoirs gaan versieren. Daarmee krijgt dementie ‘corona-proof’ van jong en oud de aandacht die het verdient!

Tot slot zal er op maandag 21 september in CulturA&Zo in Nootdorp om 19:00 uur de film: “Kapsalon Romy” draaien. Een energieke, inspirerende en bovenal eerlijke film over de tienjarige Romy, die een paar dagen in de week bij oma Stine is, die een kapsalon runt. Stine doet aanvankelijk nogal nukkig tegen Romy, maar al snel groeien de twee naar elkaar toe. Helemaal wanneer blijkt dat oma Stine steeds meer vergeet. De film is gratis toegankelijk.

Uit de krant