Logo telstar-online.nl
Hans bovenop Col d'Aubisque.
Hans bovenop Col d'Aubisque.

Pijnackenaar rijdt zwaarste fietstocht ter wereld uit

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Meer dan vierduizend kilometer fietsen in Frankrijk, over ruim honderd cols en ruim honderd côtes en bijna 70.000 hoogtemeters overwinnen. De ‘100 Cols Tocht’ kan alleen worden volbracht door fietsers met een geweldig doorzettingsvermogen. Sinds 9 augustus is Pijnackenaar Hans Baetens zo’n fietser.

Het startpunt is in het noorden van Frankrijk bij het plaatsje Saverne en loopt via het centraal massief naar de Pyreneeën. Na het bedwingen van monumenten zoals de Marie Blanque, Aubisque en Tourmalet gaat de tocht via Carcassonne naar de Mont Ventoux. De moeilijkste berg van de tocht. Vervolgens staan de Alpen op het programma met gelijk de beklimming naar het ‘dak van Europa’: Col de la Bonette van 2.802 meter. Een ware beproeving over 25,4 kilometer, waarin 1.658 hoogtemeters moeten worden overwonnen. 

Het gemiddelde stijgingspercentage is 6,5% met uitschieters tot 15%. Na deze opwarming volgen nog de Col d’Izoard, Galibier en de l’Iseran. Daarna doet de Col de Grand Colombier in de Jura nog pijn en volgt een toetje in de Vogezen. Onderweg moeten stempels worden verzameld in een boekje als bewijs en wordt je naam bijgeschreven in het register van de stichting. Hans is nummer 509, de eerste Pijnackenaar!

Meer berichten