Logo telstar-online.nl
Paul van Winden met een stukje van de onderlaag van het groendak.
Paul van Winden met een stukje van de onderlaag van het groendak.

Steeds meer ‘groendaken’ in Koningshof en omgeving

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Bewonersvereniging Koningshof heeft een wijkactie opgezet voor het ‘vergroenen van de daken’, waar nu ook mensen van buiten de wijk aan mee kunnen doen. Er is veel belangstelling voor: ruim zeventig huishoudens doen al mee.

Je kunt platte daken maar ook daken tot een hellingshoek van 45 graden voorzien van een zogenoemd sedumdak met een variëteit aan groene en bloeiende plantjes. Zo’n sedumdak dient meerdere doelen. Het ziet er veel gezelliger en warmer uit dan donkere bitumen daken. Een sedumdak zorgt bovendien voor waterbuffering tot 25 liter per vierkante meter. Op een drainage-ondergrond rust een laag waterhoudend substraat en daar bovenop komt de laag met plantjes. Een sedumdak neemt CO2 en fijnstof op en zorgt op warme dagen voor een temperatuurbeperking tot vier graden. 

Een bijkomend voordeel is dat een bitumen dakbedekking bijna dubbel zo lang mee gaat als daar een sedumdak op ligt. De Bewonersvereniging Koningshof heeft het bedrijf Groendakcoach geselecteerd als partner. De aanlegprijs is 54 euro per vierkante meter, maar Hoogheemraadschap Delfland zorgt voor een subsidie van 25 procent. Per saldo kost een mooi dak met plantjes dus € 40,50 per m². 

Een aandachtspunt is het onderhoud. Een of twee keer per jaar moet je het groendak bijmesten en bladeren verwijderen. Verder moet je bij het langdurige uitblijven van regen het sedumdak cq de dakplantjes een keer water geven. En natuurlijk moet je dak het gewicht wel kunnen dragen, maar dit wordt door het bedrijf vooraf beoordeeld. Paul van Winden van de bewonersvereniging Koningshof is al heel blij dat er zich ruim 70 mensen hebben ingeschreven voor het vergroenen van het dak van hun aanbouw, carport of schuur. Hij hoopt dat er nog wat mensen bij komen. Onlangs zijn al de eerste 21 groendaken aangelegd. Voor informatie/aanmelding kan men mailen: vanwindenpaul@gmail.com.

Meer berichten