Eén van de reuzenbovisten uit de Groenzoom (foto: Paul de Vries)
Eén van de reuzenbovisten uit de Groenzoom (foto: Paul de Vries)

Reuzenbovisten zo groot als schapen!

Actueel 8.494 keer gelezen

In grasland in de omgeving van Pijnacker verschijnen in het najaar wel eens reuzenbovisten. Deze grote bolle zwammen verkleuren na verloop van tijd van roomwit naar geelbruin, om daarna uit elkaar te vallen en miljarden sporen te verspreiden.

In november maakten maar liefst drie natuurliefhebbers mij attent op reuzenbovisten die in de Groenzoom groeiden. Blijkbaar vond men dat ik moest gaan kijken, maar daar voelde ik niet de behoefte toe. Ik heb ze regelmatig gezien en vind ze niet echt mooi. De derde melder maakt mij echter nieuwsgierig: “In de groenzoom heb ik een aantal onwaarschijnlijk grote zwammen gezien. Mogelijk groter dan de reuzenbovist, of misschien waren het wel reuzenbovisten. Ik vond het in ieder geval de moeite waard om je erop te attenderen. Dacht eerst dat het slapende schapen waren. Eventueel kunnen we er van de week eens naartoe fietsen.”

Na het lezen van dit bericht ga ik eerst eens op Wikipedia kijken, om het maximale formaat van reuzenbovisten te achterhalen. Daar zie ik dat ze een doorsnede van tachtig centimeter kunnen bereiken. Dat is ongeveer wel het formaat van een volwassen schaap. Zo groot heb ik ze nog nooit gezien. Enkele jaren geleden heb ik geprobeerd foto’s te maken van reuzenbovisten die op een dijkje langs de N470 stonden, ter hoogte van de wijk Rietlanden. Die zwammen waren niet veel groter dan een voetbal. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik kan niet wachten om te gaan kijken. Ik maak een afspraak en we fietsen naar de plek der reuzenbovisten…

Het is niet ver. Bij Tolhek steken we de N470 over en al snel staan we aan de rand van de Groenzoom, bij de uitkijktoren. Daar zijn ze dan, de reuzenbovisten. Flinke joekels, maar in mijn ogen niet veel groter dan een lammetje. Dit formaat komt mij vertrouwd voor. Ze zijn wel duidelijk groter dan de voetballen die ik enkele jaren terug probeerde te fotograferen. Het zijn er een stuk of zes in verschillende ontwikkelingsstadia. We kunnen er niet dichtbij komen, want ze staan aan de overkant van een sloot. Ik heb mijn laarzen aan, maar het ziet er naar uit dat je flink moet omlopen en door bagger ploeteren om er te komen. Waarschijnlijk ook nog illegaal, dus daar begin ik niet aan. Een goede meting van de doorsnede hebben we niet kunnen maken, maar ik schat de grootste lengte op veertig centimeter. Helaas kunnen we ook geen foto van dichtbij maken met een hand erbij, om een indruk te geven van de omvang van de zwammen. Op bijgaande foto lijkt de reuzenbovist net een aardappel. Ze groeien vooral in ruige graslanden waar schapen hebben gelopen.

Caroline

Uit de krant