Logo telstar-online.nl

Daarom moeten Rotterdamse fietsers de pont nemen

  •   719 keer gelezen   Actueel

De fiets- en voetgangersbuis in de Maastunnel wordt gerenoveerd. Hoe kom je naar de overkant? Ofwel: schipper mag ik overvaren? Dat heb je als je vlakbij een flinke plas water woont. Wie de komende tijd van Rotterdam-Noord naar Rotterdam-Zuid wil zal de veerpont moeten nemen. De fiets- en voetgangersbuis van de Maastunnel is de komende maanden dicht.

Soms staan er wel veertig fietsers op de pont, vooral in de spits. “Het is lekker druk,” zegt de kapitein van de Maastunnelpont. De speciale vervangende veerpont tussen de Sint-Jobshaven en de Sint-Janshaven vaart nog zeker zeven maanden. 

Het is een gratis veerdienst die iedere twintig minuten vaart. Veel mensen vinden het wel wat hebben, anderen duurt het te lang. En met de auto gaan, betekent een heel andere weg kiezen. Wil je toch die pont niet nemen en heb je geen auto, dan is misschien een huurauto (klik hier voor meer info daarover) of auto delen een optie. 

Renovatie van Maastunnel online te volgen
Rotterdams wethouder Arjan van Gils legt uit waarom het nodig is de pont te nemen. "De vloer in de voetgangerstunnel gaat eruit, het tegelwerk wordt vervangen. Ook komt er nieuwe verlichting.”

Er is zelfs een site in het leven geroepen waarop je de vorderingen van de renovatie van de Maastunnel kunt volgen. En die renovatie is hard nodig, want de tunnel -de oudste van Nederland- werd al aangelegd in 1942.

De autotunnels zijn al klaar, en je kunt dus prima met de auto -ook met een huurauto van EasyTerra- van Noord naar Zuid rijden en andersom. De opening ervan werd onlangs, op 5 oktober van dit jaar, feestelijk gevierd. 

Feestelijke opening van autotunnels
Er waren een tunnelwandeling en je kon ook -na een gezamenlijke warming up- hardlopend door de tunnel heen. Voor kinderen was er een Maastunnel Zeskamp en er was ook een theatrale wandeling door de tunnel, waarbij je naar verhalen kon luisteren. Natuurlijk was er muziek, werden de bouwhelden op een bijzondere manier geëerd en werd er door studenten van een dansopleiding een opvoering gegeven.

Waarmee maar weer gezegd mag dat een tunnel als deze van groot belang is voor de stad en haar bewoners. Nu vooral fietsers en voetgangers de komende maanden met een pont worden overgezet, wordt dat in de media aandachtig gevolgd. De meeste mensen vinden het geen probleem dat ze nu over, in plaats van onder het water door gaan. "Het heeft wel wat. Ik voel me nu een wereldburger,” vertelde een passagier aan rijnmond.nl. De fiets- en voetgangerstunnel sloot op 15 november. 

Meer berichten