Logo telstar-online.nl
André Nieuwlaat signeert het zojuist aan Ank Roeling overhandigde exemplaar.
André Nieuwlaat signeert het zojuist aan Ank Roeling overhandigde exemplaar.

Moment suprême voor boek over oude Pijnackerse moordzaak

  •   812 keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Dat het verhaal over zijn allereerste moordzaak als rechercheur zoveel stof zou doen opwaaien, dat had André Nieuwlaat niet verwacht. ‘Joh, komt er misschien een boekje van?’, kreeg hij regelmatig te horen tijdens zijn zoektocht naar informatie over de moord op rozenkweker Gerard Roeling in 1980 op de grens van Pijnacker en Berkel en Rodenrijs. Nu is het dan echt zover en overhandigt hij het eerste exemplaar van ‘Trek je jas aan het is koud’ aan Gerards echtgenote Ank in café de Guyter in Pijnacker. 

“Nu ligt er iets waar ik heel tevreden mee ben”, zegt Bleiswijker André Nieuwlaat over het boek. Hij vertelt dat er in vrij korte tijd – vlak voor de zomervakantie ontstond het idee voor een boek - nog een behoorlijke hoeveelheid werk is verzet. Erik Bevaart en Sjaak Oudshoorn van Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp (CSPN) namen de uitgave en de organisatie voor de boekpresentatie voor hun rekening.

Breder publiek
Nieuwlaat ging zeer zorgvuldig te werk. Al vanaf het moment dat de eerste letter over de moord in het tuindersbedrijf op papier stond lette hij op de kleinste details, ook ter bescherming van de privacy van de familie Roeling waar hij een goede band mee opbouwde. “Het is toch heel bijzonder dat zij zulke vertrouwelijke informatie met zo’n grote emotionele waarde willen delen met mij en de lezers?” Ook alle informatie die richting de pers ging, besprak hij eerst met Ank en haar familie. De vele reacties op de artikelen in Hart van Lansingerland en de Telstar bevestigden het gevoel van Nieuwlaat dat hij er meer mee moest doen. “’Dit verhaal is zo interessant, dat moet voor een breder publiek beschikbaar komen’, dacht ik en ik ging verder met mijn speurtocht.”

Steun
Dankzij Nieuwlaats grondige, maar tegelijkertijd integere manier van werken is er meer dan alleen een tastbaar bewijs van de oude moordzaak gelanceerd. In café de Guyter heerst een groot gevoel van saamhorigheid onder de aanwezigen. Mensen die soms niet eens van elkaar wisten dat zij herinneringen delen aan deze verdrietige gebeurtenis raken met elkaar in gesprek. Voor de familie Roeling voelt dit met terugwerkende kracht als een hele grote steun. Zo weet buurjongen Hans van der Maarel, in die tijd elf jaar, nog dat zijn vader Jan samen met buurman Anne van der Snel Gerard op de bewuste avond heeft gevonden in de kas. “Maar vroeger sprak je daar niet heel uitgebreid over. Er werd heel geheimzinnig over gedaan.” Anne’s vrouw Els van der Snel was ook aanwezig bij de boekpresentatie. Henk Vijverberg, oud-rechercheur in Pijnacker, vertelt dat hij na het lezen van een artikel in de krant contact met Nieuwlaat opnam. Hij is nu een van de genodigden. Zijn huidige werk bestaat uit het trainen van politiemensen door het behandelen van zaken uit het verleden. Hij nodigde Nieuwlaat onlangs uit om daarbij een keer aanwezig te zijn.

De grootste gemene deler van de bijeenkomst was toch wel de gedachte aan Gerard. Ank Roeling sprak daarom ook haar woord van dank uit. “Ik vind het geweldig om hier zoveel mensen te zien als eerbetoon aan Gerard.” Zij mag vervolgens het eerste exemplaar van ‘Trek je jas aan het is koud’ in ontvangst nemen. Nieuwlaat bedankt Ank en de kinderen voor hun openheid en Erik en Sjaak van CSPN voor het ‘oppakken van de handschoen’.

“Het is mooi dat er zoveel mensen gekomen zijn en het is nog mooier dat ze straks allemaal het verhaal kunnen lezen als hommage aan Gerard.” Binnen enkele ogenblikken zij er al vijftig boeken verkocht. En natuurlijk gaat er niet één exemplaar de deur uit zonder dat Nieuwlaat het signeerde.

Boekhandel
Het is verkrijgbaar bij boekhandel Van Atten en de Bruna in Pijnacker Centrum en Berkel en Rodenrijs en bij boekhandel Muilenburg in Bleiswijk. Het kost € 9,95. Via de mail bestellen kan ook: pijnacker@boekhandelvanatten.nl. De kosten bedragen dan € 13,45 (inclusief verzendkosten).

Meer berichten