Younes in het herkenbare felrode jack met het logo van Jeugd en Jongerenwerk.
Younes in het herkenbare felrode jack met het logo van Jeugd en Jongerenwerk.
Mijn Job is top

Jongerenwerker Younes el Mghari

Actueel 1.204 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - "Iemand daadwerkelijk helpen met een hulpvraag, dat vind ik zo mooi aan dit werk", zegt Younes el Mghari over zijn baan bij Jeugd en Jongerenwerk Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. "Ik word er heel blij van als je jonge mensen met hun talent een duwtje in de goede richting kan geven." Younes ontkracht hiermee de misvatting van vele mensen die denken dat jongerenwerk alleen gericht is op problematiek.

Younes groeide op in hartje Rotterdam in een gezin met een zus en twee broers. Hij voetbalde op pleintjes in de buurt. "Wij mochten sowieso veel aan sport doen, naast voetballen ging ik ook boksen en ik maakte kennis met honkballen door mijn vader. Dat komt mij in het jongerenwerk nog steeds van pas." Younes trapt regelmatig een balletje met de jongeren uit de buurt en is met een groep aan het kickboksen. "Sporten is een mooie manier om met de jongelui in contact te komen. Het wordt wel steeds lastiger om hen fysiek de baas te zijn want ik blijf zelf natuurlijk geen twintig." Younes vertelt het lachend. Hij vindt het jongerenwerk vooral leuk omdat het heel dynamisch is. "Het verandert steeds. Ik begon ooit met breedtesport, daarbij verbind je scholen en sportverenigingen met de wijk. Verder doe je als jongerenwerker schooljongerenwerk, ambulant werk - daarbij zoek je de jongeren op - en accommodatie gebonden jongerenwerk zoals in The Point in Bergschenhoek." Samen met de wijkagent en de wijkmanager – het 'driemensschap' – geeft Younes voorlichting aan groepen acht van basisscholen in Pijnacker en Nootdorp. "Met spelletjes en een quiz stellen we vragen over de politie, alcohol, drugs en sociale media en checken we of ze jongerenwerk kennen. Vooral het competitieve aspect vinden ze leuk. Ze willen allemaal winnen."

Younes heeft een goede samenwerking met Melanchthon Berkroden in Lansingerland en is daar wekelijks te vinden. "Het is fijn dat de middelbare scholieren je kennen." Na de Havo schreef Younes zich in voor de studie fiscale economie. "Ik kwam er al snel achter dat dàt het niet was en begon met de opleiding voor Sociaal Pedagogische Hulpverlener (SPH). Eigenlijk als opstapje om nog verder te gaan studeren maar het liep anders. Een decaan adviseerde mij om over te stappen naar Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD). Die opleiding paste beter bij mij. Al meteen bij de eerste stage in Schiedam deed ik veel ervaring op, daarnaast kon ik er ook al voor twaalf uur aan de slag in het jongerenwerk. Zo had ik een bijbaantje op mijn eigen vakgebied terwijl andere studenten vakken gingen vullen bij de supermarkt. Ik zag meteen het 'echte werk'. Mijn allereerste ervaring was best heftig. Een meisje dat van huis was weggelopen. Ik was er behoorlijk van onder de indruk hoe mijn begeleider haar benaderde en heb daar veel van geleerd. Mijn afstudeerstage mocht ik bij Jongerenwerk Pijnacker/Nootdorp doen en daar werk ik inmiddels zeven jaar. De uitkomst van mijn afstudeeronderzoek over voortijdige schoolverlaters was dat werken voor sommige van hen toch beter zou zijn dan verder leren."

Younes vervolgt: "Het is fijn dat je iemand een duwtje de goede kant op kan geven om zijn of haar talent te benutten. Soms kom je de jongeren later nog weleens tegen. Het doet je goed als je ziet dat ze hun draai gevonden hebben. Natuurlijk zijn er ook weleens knelpunten. Dan neem ik contact op met de mensen van mijn team of andere instanties om de juiste weg in te slaan. Ik kan dan bijvoorbeeld overleggen met de wijkagent, de wijkmanager, het kernteam, de gemeente, sportverenigingen of een buurt- of wijkvereniging. Eigenlijk ben je altijd aan het zoeken naar de juiste aanpak voor díe persoon." Soms komen de jongeren zelf met een idee voor een activiteit. Wij koppelen daar dan meestal een project aan. Zo gaven enkele van hen onlangs voorlichting over drugs waarna wij als afsluiting met elkaar naar een escape room gingen." Younes heeft nog wel een wens voor de toekomst: "Ik wil graag een uitwisselingsproject organiseren met jongeren uit het buitenland."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant