Afbeelding

Gemeente: Kunstgrasvelden in Pijnacker-Nootdorp geen gevaar voor de gezondheid

Sport 498 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - In Pijnacker-Nootdorp wordt rubbergranulaat ingestrooid op kunstgrasvelden bij 7 kunstgrasvoetbalvelden en 1 trapveld. Uit recent onderzoek is gebleken dat voetballen op kunstgrasvelden geen gevaar voor de gezondheid oplevert.

De rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgras dezelfde eigenschappen krijgt als gewoon grasveld zodat de bal niet te snel gaat, niet te veel stuitert en op het gras slidings gemaakt kunnen worden. Rubbergranulaat is fijngemalen rubber dat gemaakt wordt van oude rubberproducten zoals autobanden. Het geeft rubber stevigheid en elasticiteit. Deze stof zit bijvoorbeeld ook in elastiekjes.

Onderzoek RIVM 2016
In 2016 is door het RIVM opnieuw onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. Het RIVM heeft wederom geconcludeerd dat er geen risico's zijn voor de gezondheid van sporters op velden waar deze korrels gebruikt worden. "In Pijnacker-Nootdorp gebruiken we korrels die moeten voldoen aan het keurmerk van Milieukeur. Op basis van het RIVM advies en de eisen die via het Milieukeurmerk worden opgelegd is in onze gemeente voor rubbergranulaatkorrels gekozen. Dit soort korrels worden in bijna alle gemeente in Nederland gebruikt. Als gemeente volgen wij het advies van het RIVM maar we blijven nieuwe informatie natuurlijk nauwgezet volgen", zo zegt een woordvoerster.

Bijeenkomst met sportverenigingen
"Het rapport moeten we nog uitgebreid bestuderen en met de betrokken sportverenigingen bespreken." Donderdag 22 december is een bijeenkomst gepland met de sportverenigingen om de uitkomsten van het onderzoek te delen en om te bespreken wat nu de situatie is rond de kunstgrasvelden.

Nieuw onderzoek door Europese Commissie
Zo wordt door de Europese Commissie opnieuw onderzoek gedaan naar de effecten van rubbergranulaat op de gezondheid. De uitkomsten van dit onderzoek worden in februari 2017 verwacht. "Wij vinden het belangrijk dat er nieuw onderzoek uitgevoerd wordt naar de veiligheid van het gebruik van rubbergranulaatkorrel. Als uit het onderzoek van de Europese commissie blijkt dat er onacceptabele risico's verbonden zijn aan het gebruik van rubbergranulaatkorrels, dan zullen de eisen in het milieukeurmerk aangepast moeten worden en dan zal er wellicht ook gezocht moeten worden naar een alternatief", aldus de zegsvrouw.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant