Afbeelding

Variabele energietarieven 2024 boven prijsplafond, vaste energiecontracten goedkoper

Wonen 11.231 keer gelezen

De voor 2024 aangekondigde variabele tarieven van Vattenfall en Eneco voor klanten met een variabel energiecontract liggen boven het prijsplafond. Het gastarief van beide energieleveranciers komt boven de 1,45 euro per kuub uit. Het stroomtarief ligt door de verlaging van de energiebelasting nog wel net onder het prijsplafond. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Opmerkelijk dat de variabele energietarieven zo sterk stijgen, terwijl de prijzen van jaarcontracten met vaste tarieven juist dalen. De prijsverschillen tussen variabel en vast lopen op tot bijna 600 euro per jaar.” 

Per 2024 verdwijnt het prijsplafond en worden consumenten niet meer beschermd tegen stijgende energietarieven. Twee grote energieleveranciers hebben variabele tarieven die boven het prijsplafond uitkomen, aangekondigd. Wolfert verwacht dat meerdere partijen volgen: “Dat betekent dat mensen met een variabel contract 2024 al direct met een hogere energierekening aftrappen.” 

De directeur van de consumentenorganisatie adviseert consumenten met een variabel contract om over te stappen naar een jaarcontract met vaste tarieven. Die overstap zorgt volgens onderzoek van de Vastelastenbond voor een besparing van bijna 600 euro . In vergelijking met het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is, is een variabel contract bij Essent op jaarbasis 578 euro duurder. Een variabel contract bij Eneco is op jaarbasis 571 euro duurder dan een jaarcontract. Klanten met een variabel contract bij Vattenfall zijn 510 euro duurder dan het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is. In dit geval is dat een energiecontract van Innova Energie. 

Energiemarkt nog steeds onrustig 

Ondanks het sterk gestegen aanbod van vaste contracten hebben ruim vier miljoen Nederlanders nog een variabel contract. “Als zij niet overstappen naar een contract met vaste tarieven krijgen deze huishoudens met oplopende energietarieven te maken”, verduidelijkt Wolfert. “De variabele tarieven kunnen snel de hoogte inschieten. Als er iets geks gebeurt in de wereld en de leveringszekerheid in het geding komt, dan zullen de energieprijzen snel stijgen . Dat hebben we de afgelopen jaren vaak gezien. Denk maar aan de oorlog in Oekraïne en nu in het Midden-Oosten.” 

Het prijsplafond werd begin dit jaar ingevoerd om consumenten te beschermen tegen de stijgende energiekosten. Deze steunmaatregel vanuit de overheid moest de oplopende energiekosten een halt toe roepen. Vorig jaar viel er niets te kiezen en gingen miljoenen Nederlandse huishoudens na het aflopen van hun vaste energiecontract noodgedwongen over naar een duur variabel contract. De tarieven van zulke energiecontracten stegen schrikbarend snel waardoor veel huishoudens hun energierekening niet meer konden betalen. 

Prijsplafond heeft doel bereikt 

Het prijsplafond heeft ondertussen zijn doel bereikt. “Consumenten kunnen nu weer besparen op hun energierekening omdat de energietarieven zijn gedaald en de concurrentie is toegenomen”, verduidelijkt Wolfert. 

Over de Vastelastenbond 

De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken voor duizenden klanten. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door de klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod in de markt wordt er financieel voordeel behaald. Ook voert de Vastelastenbond jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven. 


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant