Afbeelding

Myxomatosevirus waart weer rond

Regio 7 keer gelezen

Regio - Konijnenbezitters in onze regio zijn gewaarschuwd. Het myxomatosevirus waart weer rond. Het uiterst besmettelijke virus leidt altijd tot een akelige dood bij zowel wilde als tamme konijnen. De Dierenbescherming in Den Haag roept konijneneigenaren daarom op hun dieren preventief te vaccineren.

“In de afgelopen weken zijn er diverse zieke wilde konijnen gevonden in Den Haag. De dieren hebben myxomatose, een besmettelijke ziekte die voor konijnen vaak dodelijk is. Een konijn dat getroffen is door myxomatose krijgt ontstekingen aan de neus, ogen, snuit en anus. Ze worden langzaam blind en kunnen niet meer eten waardoor ze verzwakt raken. Uiteindelijk sterven ze een langzame dood en al die tijd heeft het dier erg te lijden”, meldt een medewerker van De Dierenbescherming.

Niet alleen konijnen die buiten verblijven lopen gevaar. Ook konijnen die binnen worden gehouden kunnen besmet worden door het virus. Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen is mogelijk. Dierenbescherming Den Haag: “Voorkomen is in het geval van myxomatose belangrijk omdat genezen meestal niet mogelijk is. Om konijnen te beschermen roepen wij bezitters dringend op hun dieren te laten vaccineren door de dierenarts”. De ziekte is niet gevaarlijk voor andere dieren of voor de mens, alleen voor konijnen.

Overweeg je konijnen als huisdier te nemen? Of zoek je een maatje voor jouw eenzame konijn? Ga dan eens een kijk je nemen bij het konijnen- en knaagdierenopvangcentrum ‘Het Knaaghof’. Alle konijnen die in Het Knaaghof zijn opgevangen, zijn gechipt, en natuurlijk ingeënt tegen myxomatose en VHD.

Uit de krant