Afbeelding

Waarom iedereen een micro-SD-kaart moet hebben

Algemeen 2.831 keer gelezen

We hebben het waarschijnlijk allemaal al eens meegemaakt. Je wilt heel graag een nieuwe app downloaden of een video maken, maar je smartphone geeft aan dat het geheugen vol is. Een simpele oplossing voor dat probleem is het gebruik van een micro-SD-kaartje. Je breidt ermee snel en gemakkelijk het geheugen van je telefoon uit en je kunt informatie ook weer simpel op bijvoorbeeld je laptop zetten. Wanneer je op zoek bent naar een voor jou geschikte micro-sd-kaart, dan moet je op een aantal dingen letten. In dit artikel lees je alles over de kenmerken van deze kaartjes en krijg je een aantal voorbeelden van goede opties als je een SD-kaart bestellen gaat.

Ontwikkeling van de SD kaart
De micro-SD is letterlijk micro, met een afmeting van 15 mm bij 11 mm en 1 mm dik. Dit was aan het begin van het computertijdperk heel anders. Het allereerste externe geheugen in de jaren 50 was zo groot als twee koelkasten. Dit was het begin van de ontwikkeling van vele soorten digitale opslag. De eerste echte hard drive ontstond in het jaar 1973. Toen daarna de allereerste pc ontstond en door steeds meer mensen werd gebruikt, begon de vraag naar praktische geheugenopslag ook te groeien. Met de komst van de diskette was het externe geheugen al een stuk kleiner van formaat. De iconische floppy disk is er nog steeds, aangezien je het icoontje nog steeds bij iedere computer terugziet wanneer je iets wilt opslaan. Toen de USB-stick op de markt kwam, begon deze de diskette steeds vaker te vervangen. Deze waren minder kwetsbaar en gemakkelijker mee te nemen. Voor camera's en telefoons is het type opslag nog verder ontwikkeld in de vorm van de SD-kaart. Daar kun je de micro-SD-kaart dus aan toevoegen, die de laatste jaren steeds meer wordt gebruikt als oplossing voor ruimtetekort op je telefoon.

Waarop moet je letten als je er een gaat aanschaffen?
Een geschikte micro-SD kopen voor je smartphone of camera is niet altijd even makkelijk. Er zijn enkele dingen die je van te voren moet afwegen. Op de eerste plaats is het handig te weten wat de kenmerken van een microkaart precies zijn. Het is bijvoorbeeld slim te kijken naar de lees- en schrijfsnelheid van de kaart. De leessnelheid zegt iets over de snelheid waarmee je gegevens van de kaart naar een laptop kunt overzetten. De schrijfsnelheid gaat over hoe snel de kaart nieuwe gegevens verwerkt. Als je bijvoorbeeld een micro-SD voor je camera nodig hebt en van plan bent te gaan filmen, dan komt een kaart met hoge schrijfsnelheid van pas. Wanneer deze snelheid laag zou zijn, slaat de kaart gegevens niet goed op en kan het beeld schokkerig worden. Wanneer je de micro-SD vooral nodig hebt om meer foto's met je telefoon te kunnen maken, dan hoef de schrijfsnelheid niet persé heel erg hoog te zijn. Deze snelheden zijn onderverdeeld in verschillende klassen. De klasse wordt op de kaart zelf weergegeven. Klasse 10 is de hoogste en dat betekent dat de kaart 10 MB per seconde kan verwerken.

Een andere ontwikkeling bij de micro-SD is SDHC of de SDXC. Deze afkortingen staan voor Secure Digital High Capacity en Secure Digital eXtended Capacity. Over het algemeen hebben SDHC-modellen een opslagcapaciteit tussen de 4 en de 32 GB. SDXC heeft een opslag van meer dan 64 GB. Beide types zijn bijna in alle apparaten te gebruiken. Er is alleen een uitzondering bij oudere apparaten, waarbij het kan voorkomen dat een SDXC niet ondersteund wordt. In de handleiding van het toestel vind je terug waar je apparaat compatibel mee is.

Extra tips bij het kiezen van je micro-SD
Bedenk goed hoeveel geheugen je nodig hebt. Gaat het alleen om het opslaan van extra foto's of wil je er video's mee op nemen? Wanneer je behoefte hebt aan veel geheugen, dan is het soms slim om in plaats van een kaart met 64 GB geheugen, twee kaartjes van 32 GB te kopen. Vaak scheelt dit in de prijs en wanneer er één kwijtraakt of beschadigingen oploopt, heb je altijd nog een back-up. Wat verder vaak het geval is bij micro-SD-kaartjes, is dat je laptop vaak alleen voor een normale SD-kaart een poort heeft. Daarom is het een goed idee te kiezen voor een micro-kaart met een aparte SD kaart adapter. Dit is een verlengstuk van de micro, waarmee je laptop alsnog de data kan lezen.

Voorbeelden van goede en betaalbare micro-sd kaarten

Micro-SD-kaart 64GB Silicon Power Elite
Deze micro-SD kaart is ideaal voor wanneer je van plan bent video's voor Full HD weergave te maken met je telefoon of je actioncamera. Het ruime geheugen van 64 GB en snelheidsklasse 10 zorgen ervoor dat de video's van goede kwaliteit zullen zijn. Om een idee te geven, er passen zo'n 12.000 foto's op. De kaart heeft een leessnelheid van 85 MB per seconde en een schrijfsnelheid van 15 MB per seconde. Door de grote geheugencapaciteit valt dit kaartje onder de categorie SDXC. Bij deze geheugenkaart komt een aparte SD adapter, waardoor je je bestanden gemakkelijk op je laptop kunt overzetten.

Micro-SD-kaart 128GB Strontium Nitro
Wanneer je veel apps en games op je telefoon downloadt en daarnaast veel foto's en video's maakt, dan kan de micro-SD Strontium Nitro met een geheugen van 128 GB een uitkomst voor je zijn. Deze wordt geleverd inclusief adapter, waardoor de kaart ook te gebruiken is in laptops of digitale fotocamera's. Op deze kaart passen maar liefst 36.600 foto's van 10 megapixels of 1280 minuten aan video's. De snelheidsklasse van deze kaart is 10 en daarmee ook de hoogste. De leessnelheid van deze kaart is maar liefst 100 MB per seconde. Ook de schrijfsnelheid is 100 MB per seconde, iets dat erg goed van pas komt wanneer je snel achter elkaar foto's maakt of lange video's opneemt.

Micro SD 16 GB Silicon Power Superior Pro
Deze kaart is ideaal wanneer je simpelweg extra geheugen wilt voor de foto's op je mobiele telefoon. Een fijne bijkomstigheid is dat, ondanks dat het geheugen klein is, de snelheid van de kaart in de hoogste klasse zit. Alle gegevens worden dus razendsnel verwerkt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant