Logo telstar-online.nl

Slecht wifisignaal? Doe er wat aan met een wifi versterker!

  •   keer gelezen

Snel internet is steeds vanzelfsprekender en wordt ook steeds belangrijker. Ook worden steeds meer apparaten met het internet verbonden en dit aantal zal in de toekomst alleen maar groeien. We gaan naar het zogenoemde 'Internet of Things' toe, waarbij allerlei alledaagse apparaten zoals een wasmachine, een grasmaaier en verlichting met het internet verbonden zullen worden.

Deze apparaten zullen onder andere via wifi met het internet worden verbonden. Het hebben van een goede wifiverbinding is belangrijk en dat zal ook in de toekomst zo zijn. Een slecht wifi-signaal is erg frustrerend. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei manieren om te zorgen voor betere wifi in en rondom huis. Er zijn verschillende apparaten zoals een wifi versterker te koop die het wifisignaal verbeteren, maar ook met wat simpele tips kan je het wifisignaal al versterken. Die bespreken we eerst, waarna we naar de wifi versterker gaan kijken.

Wanneer heb je (g)een wifi versterker nodig?Het wifisignaal is een radiogolf die draadloos informatie kan versturen. Via wifi kan je dus informatie ontvangen die je via het internet opvraagt. Deze informatie wordt dan eerst via de kabel naar de wifirouter gestuurd en deze stuurt het vervolgens door naar een laptop of een smartphone. De radiogolven van het wifisignaal hebben een veel hogere frequentie dan radiogolven voor mobiel internet of mobiele telefonie. De meest gebruikte wififrequenties zijn 2,4 en 5 gigahertz. Het nadeel van deze hoge frequenties is hun beperkte reikwijdte. Er geldt over het algemeen dat hoe hoger de frequentie is, hoe minder groot de reikwijdte van een radiogolf wordt. De reikwijdte van een normale wifirouter is in het open veld ongeveer 30 meter, maar door betonnen muren en andere obstakels kan de reikwijdte drastisch worden beperkt, zodat je in sommige vertrekken in huis geen of een erg zwak wifisignaal hebt. Als je ten minste geen wifi versterker gebruikt. Maar zoals gemeld heb je niet altijd een wifi versterker nodig.

Wifi verbeteren zonder een wifi versterkerJe kunt door enkele simpele tips de kwaliteit van het wifisignaal al een heel stuk verbeteren zonder een wifi versterker. Zo kun je bijvoorbeeld eens proberen om je router op een andere frequentie in te stellen. Veel routers staan standaard op 2,4 GHz zodat het wifisignaal in jouw huis verstoord wordt door het wifisignaal van de router van de buren. Ook deurbellen en magnetrons hebben frequenties rondom die 2,4 GHz. Als je router zowel op 2,4 als op 5 GHz kan uitzenden, is het dus verstandiger om deze op 5 GHz te zetten. Een andere oplossing om overal in huis wifi te hebben, is het zo centraal mogelijk plaatsen van je router. Hierdoor heb je de kleinste kans op wifiloze kamers in je huis.

Wifi repeaterEen wifi repeater kopen is noodzakelijk als je ondanks eerdergenoemde maatregelen nog steeds een slecht wifisignaal hebt in sommige vertrekken. Een repeater is een klein kastje dat je in het stopcontact steekt tussen de wifiloze kamer en de router in. De repeater pikt het wifisignaal van de router op en zendt dit signaal krachtiger uit. Hierdoor is het bereik van je wifinetwerk groter. Als de wifi via een repeater loopt, ligt de internetsnelheid wel iets lager. Dit komt omdat een repeater niet tegelijk een signaal kan versturen of ontvangen. Andere types wifi versterker kunnen dat wel.

Wifi versterker via het stopcontactIn plaats van een wifi repeater kun je ook kiezen voor een wifi versterker in de vorm van een zogenoemde Powerline Adapter. Hierbij is de router niet draadloos verbonden met de repeater, maar via het elektriciteitsnetwerk in huis. Om een werkend systeem te hebben moet je een kastje in het stopcontact hebben dat via een kabel met de router verbonden is. Vervolgens kun je in elke willekeurige ruimte in je huis een tweede kastje in het stopcontact steken, waarbij dit kastje een wifisignaal gaat uitzenden. Je kunt dan dus wifi krijgen op alle plekken waar stopcontacten zijn. Dit hoeft dus niet alleen in huis te zijn, maar bijvoorbeeld ook in de blokhut achter in de tuin, mits deze is aangesloten op het elektriciteitsnet natuurlijk. Als je liever kiest voor internet via de kabel kan een Powerline Adapter als wifi versterker ook een oplossing zijn. Je kunt namelijk ook kastjes kopen die geen wifisignaal uitzenden, maar waarin je een internetkabel kunt pluggen. Zo heb je internet via de kabel, zonder dat je door het hele huis allerlei snoeren moet aanleggen.

Een betere routerEen andere maatregel die het wifisignaal verbetert, is het kopen van een krachtigere router. Een zelf aangeschafte router geeft meestal een krachtiger signaal dan de router die je van een internetprovider krijgt. Ook kan je internetsnelheid omhooggaan bij aanschaf van een nieuwe router. Het kan namelijk zo zijn dat je een internetabonnement hebt met een hogere internetsnelheid dan dat jouw router aankan. In zo'n geval gaat de snelheid van je internetverbinding dus omhoog na aanschaf van een nieuw apparaat.

Wifi versterker
Het is tot slot goed om te benadrukken dat zowel een wifi repeater als een Powerline adapter een wifi versterker zijn. Een wifi versterker is een algemene term voor een apparaat dat zorgt voor een beter wifisignaal. Een wifi versterker zorgt dus niet voor sneller internet. Als je internetsnelheid ondanks een goed wifisignaal nog steeds belabberd is, is niet de aanschaf van een wifi versterker de oplossing maar is het afsluiten van een sneller internetabonnement de enige optie. Het is dus alleen raadzaam om een wifi versterker aan te schaffen als je een slecht wifisignaal hebt en niet als je internetverbinding gewoon traag is. Kortom: koop een wifi versterker alleen als je weet wanneer dat zin heeft. Dat hebben we nu voor je uitgelegd.

Meer berichten