Afbeelding
Verkiezingen

PvdA en GroenLinks krijgen samen meer voor elkaar

Algemeen 660 keer gelezen

Progressief Pijnacker-Nootdorp is een nieuwkomer in de gemeenteraad, het resultaat van de samenwerking tussen de plaatselijke afdelingen van PvdA en GroenLinks. De fractie bestaat uit vier gemeenteraadsleden en een buitenraadslid. Jan Nederveen (57) uit Delfgauw is fractievoorzitter van Progressief PN. Jan zit al 11 jaar met veel plezier in de raad: “Ik vind het vooral leuk om me bezig te houden met de inrichting van de openbare ruimte en de gemeentelijke financiën.” 

Over het ontstaan van de nieuwe partij Progressief PN zegt Jan: “De samenstelling van onze gemeenteraad is nu eenmaal zo dat het progressieve geluid in de marge zit. Als kleine fractie kun je zeggen wat je wilt, maar dat heeft weinig effect. Als je erin slaagt om samen te werken, kan je meer voor elkaar krijgen. We zagen al grote overeenkomsten tussen de fracties van PvdA en GroenLinks, dus het leek van beide kanten een goed idee om deze te benadrukken. We hebben vier jaar intensief samengewerkt om te kijken of de oprichting van een nieuwe lokale partij haalbaar was. Dat bleek dus zeker het geval! Onze inspanningen zijn recent onder andere beloond met een wethouderszetel. Hiermee kunnen we toch meer bereiken dan wanneer we aan de zijlijn staan. Daarnaast kunnen we het raadswerk in een grotere fractie beter verdelen en kunnen we op die manier ook meer doen.”

Progressief PN is zuinig op de natuur in en om de gemeente: “Ons mooie buitengebied is een kernkwaliteit van onze gemeente. Juist in tijden van corona zie je hoe belangrijk dat is. We staan er daarom op dat elke ingreep in het buitengebied een verbetering moet zijn. Als gemeenteraadslid ben ik nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Groenzoom. Het succes hiervan zit erin dat er een visie was voor het hele gebied. Wat ik nu helaas te veel zie gebeuren is dat we bij nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied kijken naar elk individueel postzegeltje, maar dat we daarmee elke keer een stukje groen of een mooi gebouw verliezen. De lichtvervuiling door onze kassen is ons ook een doorn in het oog. Onze gemeente stelt zich al jaren veel te flexibel op en we willen dat deze hinder en verstoring van de natuur zo snel mogelijk stopt.”

Progressief PN heeft een sociaal beleid hoog in het vaandel: “In Pijnacker-Nootdorp zijn we gemiddeld best rijk, maar we moeten zeker oog houden voor mensen die het financieel zwaar hebben. Toegankelijkheid van voorzieningen voor iedereen staat bij ons voorop. Corona heeft de problemen bij de minder draagkrachtigen helaas alleen maar groter gemaakt. Daarom moeten we meer doen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat alle kinderen gelijke kansen krijgen. En natuurlijk willen we dat er veel meer betaalbare woningen in onze gemeente gebouwd worden. ”

Progressief PN wil dat Pijnacker-Nootdorp zo snel mogelijk klimaatneutraal is: “Daar wordt veel over gepraat, maar er moet nu echt heel veel gaan gebeuren. De glastuinbouw stoot heel veel CO2 uit. Gelukkig zijn er hele goeie initiatieven met aardwarmte. Dat juichen we natuurlijk toe. Maar zolang het gebruik van fossiele energie nog gesubsidieerd wordt door de overheid en milieuvriendelijke oplossingen juist duurder zijn, zijn we aan het dweilen met de kraan open. Ondertussen moeten we zorgen dat er zoveel mogelijk zonne-, maar ook windenergie, de ruimte krijgt.” Progressief PN kijkt buiten onze gemeentegrenzen: “Wij vinden het schandalig hoe vluchtelingen worden opgevangen in Griekse tentenkampen. Wij willen hen graag een toekomst bieden, samen met andere gemeentes in Nederland en Europa.”

Om deze problemen te kunnen oplossen, hebben we de landelijke politiek hard nodig. Stem daarom progressief op 17 maart.

- advertentie -



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant