Logo telstar-online.nl

Delfland werkt aan schoon en gezond zwemwater in de Dobbeplas

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - Het weer wordt beter, straks kunnen we weer buiten zwemmen! Om u veilig te laten zwemmen, meten wij in de zomermaanden of dat kan. Althans, op de 15 plekken die de provincie Zuid-Holland hiervoor heeft aangewezen. Alle andere vijvers, meertjes, grachten of sloten zijn niet geschikt om in te zwemmen. Maar zelfs op de aangewezen plekken is zwemmen niet vanzelfsprekend.

Zwemmen doet u voor uw plezier. Daar wilt u geen wonden of jeuk aan overhouden. Of ziek van worden. Dat vinden Delfland en het recreatieschap Dobbeplas als beheerder en de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) ook. Daarom neemt Delfland  samen met het Recreatieschap maatregelen om u veilig te laten zwemmen.

Bij u in de buurt ligt de Dobbeplas. Afgelopen jaar kon hier het grootste deel van het zwemseizoen gezwommen  gezwommen worden, op drie weken na toen blauwalgen de kop op staken. Dankzij maatregelen van Delfland zijn er de afgelopen jaren veel minder blauwalgen dan voorheen waardoor de kans op blauwalg sterk verminderd is. "Afgelopen jaar bleven de blauwalgen bijna de hele zomervakantie weg. Het is goed om te zien dat het baggeren en andere maatregelen effect heeft gehad. Als je ziet hoeveel mensen genieten van zwemplezier is het de investering meer dan waard geweest. Maar het is en blijft natuur: we proberen de kans op blauwalg zo klein mogelijk te maken, maar helemaal uitbannen is onmogelijk". Maar we kunnen nooit

Helpt u ook mee?
Ook u kunt uw steentje bijdragen aan schoner zwemwater. Voer geen vissen en eenden en gooi geen etensresten in het water. Voedsel in het water werkt als een soort mest. Kroos en algen groeien er goed door. En het klinkt smerig, maar poep is voedsel voor blauwalgen en zorgt voor bacteriën in het water. Dus laat uw hond niet vlakbij het water poepen. Poep spoelt weg als het regent, zo het water in. En laat uw hond ook niet zwemmen in een zwemplas. Zij kunnen terecht bij de speciaal daarvoor bestemde hondenstranden. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat waterpret vaker mogelijk is.

Image and video hosting by TinyPic

Vervelende symptomen
Zwemmen in water met blauwalgen is een risico voor de gezondheid. Blauwalgen zijn vaak herkenbaar als een groene laag die op het water drijft, maar zijn ook al aanwezig in het water voordat het drijflagen vormt. Niet alleen een slok water, maar ook contact met het water kan al slecht zijn voor de gezondheid. Blauwalgen kunnen bijvoorbeeld huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen veroorzaken. Maar ook bacteriën in water kunnen vervelende gevolgen voor uw gezondheid hebben. Het is dus belangrijk dat u alleen gaat zwemmen in water dat gecontroleerd en goedgekeurd is.

U kunt ook al vanaf huis kijken of het wel zin heeft naar een bepaalde zwemplas te gaan. Kijk op www.zwemwater.nl en weet waar u veilig kunt zwemmen.Verder staan er  blauwe informatieborden bij de officiële zwemwaterlocaties. Op deze borden staat onder andere vermeld of dat er wel/geen maatregel geldt bij die locatie (waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod). Als er een maatregel geldt dat twittert de ODMH daarover via @ODMH_Zwemwater.

Meer berichten