'Kauffmannen' even terug in Pijnacker

Actueel 82 keer gelezen

Pijnacker – In de lente van 1952 emigreerde de familie Kauffman vanuit Pijnacker naar Canada. Vader Henk Kauffman verkocht zijn winkel 'Zoek de zon op' aan de Stationsstraat en vertrok met zijn vrouw en acht kinderen naar Canada.

Dochter Joke Kauffman is die bewuste dag in mei nooit vergeten. "Ik was vijftien en wilde absoluut niet weg uit Pijnacker. Ik vond het vreselijk", zegt de inmiddels 72-jarige. Vorige maand bracht ze samen met haar man Huub sinds acht jaar weer een bezoek aan haar zo geliefde Pijnacker.

Canada

"Het was een beulentocht. Vijf dagen trokken we met een stoomtrein door Canada. Op het station werden we opgehaald door een suikerbietenboer. Met z'n tienen zaten we in een veewagen op weg naar een boerenbedrijf. Sorry dat ik het zeg, maar ik ruik de koeienpoep nog", zegt Joke alsof ze het gisteren heeft meegemaakt. In Alberta werkten ze vijf maanden lang op het land. Van zonsopgang tot zonsondergang. Een normale woonsituatie was er niet. De ouders sliepen met de dochters in een piepkleine schuur. De broers van Joke vonden in het land een oude caravan en namen daar hun intrek in. "Na maanden hard werken ging mijn vader het geld ophalen (De Kaufmannen verdienden 25 cent per uur, red.). Toen die man mijn vader niet wilde betalen, sloegen bij hem de stoppen door. Hij pakte een riek en wilde de man te lijf gaan. Mijn broers hielden hem tegen en we reden later in een oude auto alsnog met het geld weg. Zeven dagen lang over grindwegen naar Welland…"

Welland

In Welland kwam het gezin in rustiger vaarwater. Joke ging in een fabriek werken en maakte vrienden. Nederlandse vrienden, want in Welland waren veel emigranten neergestreken. "En die wonen er nog. Het is een echt Nederlands dorp, compleet met een kerk." Op het zangkoor leerde Joke haar man Huub kennen. "Hij stond achter mij en prikte met een lange kromme spijker in mijn arm. Een beetje pesten. Die spijker heb ik nog steeds en Huub ook", lacht de avonturierster. De kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen wonen allemaal nog in Welland. Reislustig als het echtpaar is, vertrokken ze samen in 1980 naar Florida. "Onze kinderen wilden niet mee. Ik begreep dat als geen ander en heb daar ook nooit een punt van gemaakt. Nu brengen we dik vijf maanden per jaar door bij onze kinderen in Welland, Canada."

Florida

In Florida heeft het echtpaar een prachtig huis in het gebied Clearwater Area. Een soort vijfenvijftig plus ressort. "Je voelt je er als oudere heel veilig en er worden enorm veel activiteiten gehouden, bijvoorbeeld Bingo!" In het verleden brachten Joke en haar man regelmatig een bezoek aan Nederland, maar na de aanslag op het World Trade Center op 11 september 2001 sloeg de angst haar om het hart. "Ik durfde niet meer het vliegtuig in. Pas na acht jaar zei ik tegen mezelf dat als je tijd is gekomen, je toch wel gaat. Ik stapte gewoon weer het vliegtuig in. Gelukkig maar, want de bezoekjes aan mijn vrienden in Pijnacker zijn voor mij heel belangrijk. Pijnacker is immers mijn thuis, voor altijd."

Oliveo

Niet alleen haar jeugd ligt verscholen in het verleden van Pijnacker, maar ook de naam van haar vader, Henk Kauffman, is een begrip in onze parochie. Henk was jarenlang onlosmakelijk verbonden met voetbalclub Oliveo. "Zondag vertrok mijn vader met zijn EHBO-koffertje naar het voetbalveld, toen nog gelegen aan de Monnikenweg. Hij stond aan de wieg van de club." In Canada werd het idee geboren om nog een keer iets te doen voor Oliveo. "Vader bedacht de Kauffmantrofee. Een prijs die een waardering uitspreekt voor de hardst werkende vrijwilliger. In 1980 werd de wisselbeker uitgereikt aan 'Mister Oliveo' Wout van Overdam. Henk Kauffman zelf mocht het niet meer meemaken; hij overleed een paar jaar eerder.

Aan de andere kant van de oceaan kent het dagelijks leven niet zoveel verschillen met Pijnacker. Toch zijn er een paar zaken waar vooral Huub zijn verbazing over uitspreekt: "Moeders met boodschappentassen en kinderen op de fiets, dat zie je bij ons echt nergens. Het verhaal van overgewicht is bij jullie natuurlijk ook bekend, maar lang niet zo erg als bij ons. In Florida wordt alles met de auto gedaan en thuis hangt men over het algemeen achter de computer. Hier zie je nog veel kinderen ravotten op straat."

Huub was negentien

Huub Heijen, de man van Joke Kauffman, werd op zijn veertiende aan het werk gezet in de kolenmijnen van het Limburgse land. Niks voor hem. Toen hij negentien jaar werd, stapte hij op de boot naar Canada. Tijdens zijn verblijf in Pijnacker loopt hij vanaf zijn logeeradres aan het Peizerdiep elke dag een rondje over het bouwterrein van 'Keijzershof'. "Dat is goed voor mijn gezondheid en je komt veel kletsgrage Pijnackenaren tegen. Heerlijk is dat!" Huub is nu bijna vijftig jaar samen met Joke. "En we hebben het nog steeds erg gezellig met elkaar! Toch?", zegt hij knipogend naar zijn vrouw.

Foto: Huub en Joke genoten van de korte vakantie in Pijnacker. Tijdens de seniorenmiddag van de Oranjevereniging werden ze volop aangesproken door oude bekenden. Van links naar rechts: Huub Heynen, Jopie v.d. Bulk, Joke Heynen-Kaufmann, Karel Dujardin, Joke Dujardin-Tetteroo en Truus v.d.Neut.

Uit de krant

Uit de krant