Gek op muziek

Actueel 230 keer gelezen

Pijnacker - Muzikant Wiet Bliemert (geb. 1952) heeft recent in de regio media-aandacht gekregen van Radio West en Radio Midvliet en op kort termijn moet hij ook zijn opwachting maken bij Radio Rijnmond. Bliemert is schrijver van ‘W.B. Blues’ (40 jaar gek van muziek), een autobiografisch boek van deze veelzijdige muzikant. Want Bliemert speelt op hoog niveau gitaar, basgitaar, saxofoon, maar ook klarinet en trombone en hij heeft ervaring met jazz, blues, klassiek en natuurlijk popmuziek.

Hij vertelt over de ups en downs van zijn 40-jarige muzikale carrière, die desondanks uitmondt in een bloeiende professionele loopbaan. Wiet Bliemerts fraaie verhalen en anekdotes geven een scherp beeld van de sterk veranderde muzikantenwereld vanaf de pioniersjaren '60 tot nu, waarin knettergekke freaks, geniale musici, dromers, nietsnutten en beroemdheden centraal staan. Na alles gezien te hebben in de popscene en overal gespeeld te hebben, van de chique nachtclub in München tot het buurtkroegje op Texel, vond de profmuzikant het tijd worden om deze gebeurtenissen op papier vast te leggen.

Muziek en plezier maken gaat natuurlijk hand in hand, vandaar dat er ook veel te lachen valt in zijn levenswerk.

Regio Pijnacker

Bliemerts binding met deze regio is dat hij aan de wieg stond van de oprichting van Rootz Muziekscholen, toen nog in 1989 Music Light geheten. Niet voor niets is het voorwoord van het boek geschreven door de directeur van Rootz, Guus Jochems. Hij schat de capaciteiten van Bliemert als volgt in: “Veelzijdig is in dit geval nog een zwaar understatement”. Het boek handelt over wat er fout kan gaan bij het formeren van allerlei bandjes, een voortdurende zoektocht naar de ideale formatie, het lekkerste instrument en de eeuwige roem, die maar uitblijft. Repetities vinden ook niet altijd plaats in ideale lokaties, van boerenschuur tot kerk.

Over een zo’n repetitie is in het boek nog een aardige anekdote te lezen, die zich afspeelt in een kerk in Hillegersberg: ‘Op een avond om een uurtje of half twaalf, toen de gehele parochie al op één oor lag, waren we na afloop van een repetitie onze spullen aan het laden. Wim vond het nogal donker in het halletje en zocht naar een lichtschakelaar. Hij moest er een kastje voor open maken. Toen de beste jongen de knop omdraaide leek het of alle klokken van Rotterdam begonnen te luiden. Dat was dus de verkeerde schakelaar. In no time stond het halve kerkbestuur op de stoep. Zelden hebben aardse wezens zo snel een kerkgebouw verlaten als wij die avond!’

Docent

Bliemert is zowel muzikant als docent. Hij geeft muziekles in Krimpen aan de IJssel, ’s Gravendeel en in Dordrecht. Vroeger in Delft en Pijnacker. Zijn bekendste leerling was bassist Aram Kersbergen, bekend van Kane en Laura Fygi. Zelf heeft Bliemert het conservatorium in Rotterdam doorlopen, maar niet als bassist, nee als klarinettist! “Toch voel ik mij in eerste instantie bassist”, aldus de bescheiden muzikant. Daarna heeft hij ook gitaarles van Ben Blauw en Hans Voogt genoten. “De eerstgenoemde voor de metal en de tweede voor jazz, beide totaal andere disciplines”, aldus Bliemert, die niet neerkijkt op welk genre dan ook. “Maar mijn favoriete gitaristen zijn Eddie van Halen, Yngwie Malmsteen, Steve Morse, Steve Vai en Allan Holdsworth. En niet te vergeten Michael Fath, die onze nationale trots Hocus Pocus, bekend van Focus, op een bijzondere wijze heeft vastgelegd. O ja, met de drummer van Focus, Pierre van der Linden, heb ik touwens nog gespeeld, daarover kan je in mijn boek een mooi verhaal lezen”, aldus een enthousiaste Bliemert.

6000 uur

Liefhebbers van ‘En nog steeds vlekken in de lakens’ van Bert Jansen en van ‘Drumsolo, 35 jaar te laat naar bed’ van Hans Waterman vinden in W.B. Blues (40 jaar gek van muziek) eindelijk een waardige opvolger. Een boek vol muzikantenverhalen, zowel leed als lol.

Voor de ervaren Bliemert, die al zo’n 6000 uren op het podium versleten heeft, is het boek weliswaar zijn debuut, maar toch heeft hij al eerder een verhaal aan het papier toevertrouwd. In het boek Muziekliefhebber van popjournalist Erik Bevaart vertelt hij over zijn eerste schoolband en waarom dat op een fiasco uitliep. In deze verhalenbundel van bekende en minder bekende auteurs over persoonlijke belevenissen bij memorabele concerten leest men bijvoorbeeld over een optreden van Boudewijn de Groot in een Belgische gevangenis, een afterparty van Prince in het Paard van Troje, het herdenkingsconcert voor Herman Brood, het fameuze Kralingen Pop Festival in 1970 en over de inmiddels overleden mondharmonicaspeler John Lagrand in ojc De Trucker. Dit boek is nog steeds verkrijgbaar bij Van Atten voor € 9,95. W.B. Blues (40 jaar gek van muziek) is alleen verkrijgbaar via www.wietbliemert.nl voor € 17,95.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant