Afbeelding

De Wisselbeker viert 25-jarig bestaan

Actueel 1.151 keer gelezen

Op zaterdag 25 juni is het groot feest bij De Wisselbeker, de kringloopwinkel van Nootdorp, die te vinden is in de voormalige School met den Bijbel aan de Molenweg. In dit gemeentelijke monument is De Wisselbeker al 25 jaar gevestigd en daar is de winkel ‘groot geworden door klein te blijven’.

Secretaris Joke van Hagen stond aan de wieg van de winkel. Ze was in de jaren negentig actief geworden ‘voor het milieu’ en werkte destijds bij de gemeente Nootdorp, waar een collega van de afdeling Milieu, Charel van Dijk, op het idee kwam een kringloopwinkel te beginnen. Goederen die nog in goede staat verkeren, belanden door zo’n winkel niet bij het afval, maar krijgen een tweede of zelfs een derde leven.

De officiële opening werd op 8 november 1997 verricht door wethouder Martin Lely, nadat met name Venrooij Bouw – toen nog gevestigd aan de overkant van de winkel – het gebouw zodanig had opgeknapt en aangepast dat het als winkel kan functioneren. De eerste zeven jaar moest De Wisselbeker de oude school nog delen met Speelotheek Kiekeboe. Daarna kon men over het hele gebouw beschikken.

De Wisselbeker startte met tien vrijwilligers en na twee jaar waren dat er al ruim twintig. De enthousiaste bevlogen vrijwilligers zijn altijd de ruggengraat van de winkel geweest. Heel veel van die mensen zijn er vanaf de begintijd werkzaam en als het ware jeugdig gebleven door lekker bezig te blijven bij De Wisselbeker. Neem Plony Holierhoek: onlangs 85 geworden maar nog steeds heel kwiek en energiek.

De vrijwilligers en het bestuur hebben altijd samen de goede doelen uitgekozen waar het verdiende geld naar toe ging. In het begin ging dat per kwartaal en later per maand. Daarnaast zijn er ook goede doelen die gedurende drie jaar of langer over een mooie donatie kunnen beschikken, zoals de Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië. Enkele vrijwilligers van De Wisselbeker zijn ook in de winter of de zomer mee geweest naar Armenië om met eigen ogen te zien waar het geld aan besteed werd/wordt.

Alweer een aantal jaren steunt De Wisselbeker ook allerlei lokale doelen met donaties. RKDEO kreeg na de verwoestende kantinebrand een mooie cheque en ook organisaties als De Zonnebloem, het Rode Kruis, Scouting Nootdorp, om er maar een paar te noemen, kunnen rekenen op steun van De Wisselbeker. Het mooie van het steunen van de lokale doelen is ook, dat je daardoor een nog grotere gunfactor hebt vanuit de bevolking met als gevolg meer handel en meer klandizie. Een mooie wissel(beker)werking dus!

Het zilveren feestprogramma van De Wisselbeker

De grote vierdag is dus zaterdag 25 juni. De locatie is natuurlijk de winkel aan de Molenweg 4. Het schoolplein zal worden omgetoverd tot feestplein. Het programma ziet er als volgt uit. Iedereen is uiteraard welkom om het feest mee te vieren.

Programma: 

09.50 uur
ontvangst burgemeester

10.00 uur
concert jeugdorkest Harmonie

10.45 uur
uitreiking cheque door de burgemeester aan een mooi initiatief van een Nootdorpse organisatie

11.00 uur
opening winkel

11.30 uur
sneltekenaar

schminken

Noitdorpsche Historiën, Peter Ripken en Jan van der Sman

spelletjes voor de kinderen

bloemschikken 

16.00 uur
sluiting van de feestdag voor de klanten

16.30 uur
borrel voor de medewerkers en genodigden

18.00 uur
buffet

Er komt dus een sneltekenaar die alle feestgangers graag even met een paar streken portretteert. Peter Ripken is van de partij met een expositie met allerlei oude voorwerpen uit de agrarische historie van Nootdorp. Graag geeft Peter tekst en uitleg. Jan van der Sman is aanwezig met foto- en knipselboeken over de historie van Nootdorp en met zijn pentekeningen. En ook Noitdorpsche Historien zorgt voor mooie verrassingen. 

Een bijzondere verrassing is ook de overhandiging van een feestcheque aan een bijzondere Nootdorpse organisatie voor een bijzonder doel door burgemeester Björn Lugthart. 

Een bijzonder onderdeel is de verkoop bij inschrijving van een heel bijzondere pathefoon die een tijdje terug aan de winkel werd aangeboden. De schenker was zich er van bewust dat het om een heel waardevol object ging, maar wilde er toch geen geld voor hebben. De waarde van deze historische 78 toeren platen speler uit de oudheid wordt op meer dan 500 euro geschat. 

Uit de krant