Afbeelding

Initiatiefgroep Verantwoord Geothermie verlangt ‘aardwaterdicht’ beleid

Actueel 622 keer gelezen

De Initiatiefgroep Verantwoord Geothermie Pijnacker-Nootdorp (VGPN) verlangt van de lokale politiek van Pijnacker-Nootdorp dat alle aspecten die meespelen bij het toestaan van aardwarmteprojecten worden verankerd in een dichtgetimmerde beleidsnota, waarbij in de eerste plaats rekening wordt gehouden met de belangen van de ruim 55.000 inwoners van deze gemeente.

Van de lokale politieke partijen vragen ze een duidelijke stellingname bij de aanstaande gemeentelijke verkiezingen. Gaan de partijen voluit voor de inwoners en hun belangen of geven ze alles ongezien weg aan exploitanten en zijn de potentiële risico’s en lasten zoals verzakkingen, bevingen en trillingen plus mogelijke schades voor de inwoners, zonder dat daar vooraf goede afspraken over worden gemaakt?

De Initiatiefgroep VGPN is ontstaan net voor de jaarwisseling, toen er het een en ander speelde rondom formele vergunningverlening vanuit het ministerie van EZK voor de bestaande ‘putten’ van Ammerlaan The Green Innovator aan de Nootdorpseweg in Pijnacker en Duijvestijn Tomaten aan de Overgauwseweg dan wel de Nieuwe Komkommerweg, ook in Pijnacker.

Deze aardwarmteprojecten bestaan al zo’n tien jaar maar moesten nog worden voorzien van een zogenoemd ‘winningsplan’. Het ministerie bezorgde her en der in de gemeente informatiekaartjes die niet veel helderheid verschaften. Daardoor werden met name in Delfgauw-Emerald wat mensen wakker.

Onder aanvoering van ‘diepspitter’ Harry Hendriks – hij was vorig jaar al nadrukkelijk in touw met kritiek op de Omgevingsvisie van de gemeente – zijn diverse mensen volop gaan studeren op de problematiek en daarnaast in gesprek gegaan met heel veel betrokken partijen en personen.

Dit heeft geleid tot een heel uitgebreide en goed doortimmerde zienswijze inzake het vergunningen-traject en intussen is er ook een discussienota opgesteld van zo’n veertig pagina’s waar de Initiatiefgroep VGPN de aandacht voor vraagt richting de lokale politiek en allerlei andere betrokken ondernemingen en partijen.

Wat de VGPN betreft wordt ‘aardwarmte’ letterlijk en ook figuurlijk ‘een hot item’ dan wel ‘een heet hangijzer’ bij de aanstaande verkiezingscampagne.

Uitgangspunt van de VGPN is dat men niet tegen aardwarmte is, maar dat ‘een mijnbouwgemeente’ als Pijnacker-Nootdorp verplicht is een beleid te ontwikkelen waarin alle aspecten goed geregeld zijn. Dat moet gebeuren voordat er nieuwe ‘putten’ worden ontwikkeld.

In Pijnacker-Oost is er een ontwikkeling waarbij ook de wijk Klapwijk een rol zou kunnen spelen. Verder is er ook een mogelijke ontwikkeling bij het tuinbouwgebied Noukoop/ Baliade, rondom de Nieuwkoopseweg/ Langelandseweg, deels in Nootdorp en deels in Pijnacker.

“Het mag niet zo zijn dat we er straks weer twee aardwarmteputten bij hebben zonder dat aan alle voorwaarden en uitgangspunten is voldaan”, zegt de VGPN zoals men tegelijk van mening is dat ook bij de bestaande putten de zaken goed dichtgetimmerd moeten zijn.

In de discussienota van de werkgroep over participatie bij aardwarmte zijn meerdere uitgangspunten uitgewerkt. Er moet sprake zijn van tijdige lokale inbreng en gelijke rechten. Het kan volgens VGPN niet zo kan zijn, dat er zo maar even een exploitant aan de gang gaat in een bepaald deel van de gemeente. Startpunt moet zijn dat de ‘rijkdommen’ in de bodem onder Pijnacker-Nootdorp eenduidig ten goede moeten kunnen komen aan iedereen die hier woont, aldus VGPN.

De veiligheid moet geregeld zijn en ook de aansprakelijkheid bij eventuele schade als gevolg van aardwarmte. Dat moet goed zwart op wit staan, zodat er geen ‘Groningse toestanden’ ontstaan. Daar kampen veel mensen al jaren met scheuren in woningen zonder dat iets of iemand het voortouw neemt om het op te lossen en de schade netjes te vergoeden.

De VGPN stelt dat de communicatie tot nu toe erg tekortgeschoten is. De gang van zaken bij de vergunningverlening eind vorig jaar voor de bestaande aardwarmteprojecten vinden ze daar een goed of beter gezegd een slecht voorbeeld van. Men vindt dat de gemeente hier een belangrijke taak bij heeft en dat men daar heel snel werk van moet maken, zowel wat betreft de bestaande projecten als de toekomstige.

De zienswijze van zo’n veertig pagina’s die richting het vergunningverlenende ministerie van EZK is gegaan, is ondertekend door een groot aantal bewonersverenigingen in de gemeente en ook door de ondernemersorganisatie van Bedrijvenpark Ruijven. Harry Hendriks en zijn medestanders zijn van mening dat het alle inwoners van de gemeente aangaat en moet aangaan. Op Telstar Online staat de zienswijze als pdf-bestand en ook de concept-discussienota.

Wat is aardwarmte en wat zijn de gevaren?
Aardwarmte is warm water dat naar boven wordt gepompt vanuit zandlagen op zo’n twee kilometer diepte in de bodem. Er wordt niet recht naar beneden geboord maar schuin. Een van de bestaande projecten in Pijnacker pompt water op ter hoogte van Delfgauw-Emerald. Het afgekoelde water wordt een paar kilometer verderop teruggebracht de bodem in. Een kernvraag is of aardwarmte net als aardgas tot bodemtrillingen of zelfs bodembevingen zou kunnen leiden, zoals dat bij aardgas is gebeurd. ‘Kenners’ zeggen dat dit in dit deel van het land niet het geval zal zijn, mede doordat er per saldo geen volume aan de bodem wordt onttrokken. Het dat naar boven wordt gepompt, gaat weer terug maar wel op een andere plek. VGPN zegt daarover dat geen enkele expert een garantie geeft en dat in we in onze contreien hoe dan ook een kwetsbare slappe veenbodem hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant