Logo telstar-online.nl
<p>Vanwege de privacy van de mantelzorgers is de foto vanaf de achterzijde genomen.</p>

Vanwege de privacy van de mantelzorgers is de foto vanaf de achterzijde genomen.

Week van de Mantelzorg zeer groot succes

  •   keer gelezen   Actueel

Onzichtbare helden zichtbaar maken. Van 5 tot en met 14 november, negen dagen lang, waren in Pijnacker-Nootdorp alle schijnwerpers op mantelzorgers gericht. ,,De zorg voor een naaste mag niet onopgemerkt blijven.”

Een workshop sieraden maken, theatervoorstelling, natuurwandeling – allemaal vonden plaats tijdens de Week van de Mantelzorg. Net als heel veel andere activiteiten. Het jaarlijks terugkerende evenement is bedoeld om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. 

Dat gebeurde ook bij een Nootdorpse, die liever niet met naam en toenaam in de krant wil. De 71-jarige vrouw, die zo nu en dan de zorg draagt voor haar zus die licht gehandicapt is, ging aan de wandel en bracht een bezoek aan Kera Bijoux om een ketting te maken. ,,Dit soort momenten zijn een soort cadeautje. Ik heb het onwijs naar mijn zin gehad. Even eruit, even met je eigen dingetjes bezig.”

Nienke Oldenhuis, mantelzorgconsulent bij de SWOP, benadrukt hoe belangrijk dat is. ,,Mantelzorgers dragen de zorg voor een ander óf hebben veel zorgen over een ander. Daarmee geven ze veel van hun tijd en energie. Soms wel 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het is óntzettend belangrijk dat zij zich gezien en erkend voelen. Dat verdienen ze.”

Daar komt bij dat mantelzorgers de druk op de zorg verminderen, aldus Oldenhuis. ,,Als zij er niet waren, zou de druk op de zorg nog veel groter zijn. Kortom, ze zijn van onschatbare waarde.”

Tijdens de Week van de Mantelzorg vonden welgeteld 437 mensen hun weg naar de activiteiten. Dat is slecht een fractie van het totaal aantal mantelzorgers in de gemeente. Geschat wordt dat duizenden dorpsgenoten zorgen voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking of psychische problemen heeft of hulpbehoevend is. ,,Heel veel mensen verlenen mantelzorg zonder dat zij weten dat ze mantelzorger zijn. Ze doen het gewoon, vinden het zelfs heel normaal om voor een ander te zorgen.”

,,Dat klinkt natuurlijk heel mooi”, vervolgt Oldenhuis, ,,en dat is het ook. Toch is het besef dat je mantelzorger bent heel belangrijk. Overbelasting, dat vaak op de loer ligt, kan daarmee voorkomen worden. Er is in deze gemeente als het aankomt op het aantal geregistreerde mantelzorgers dus nog een grote slag te slaan.”

Bent u ook mantelzorger en heeft u behoefte aan ondersteuning of gewoon eens een telefoontje? Neem dan contact op met de SWOP via 015-369 96 99.

Meer berichten