Jan Vincenten en Ferdinand Schreuder op de beoogde braakliggende locatie aan het Koningshof, naast de dorpskerk en de scheve toren.
Jan Vincenten en Ferdinand Schreuder op de beoogde braakliggende locatie aan het Koningshof, naast de dorpskerk en de scheve toren.

Pijnacker-Nootdorp krijgt eigen hospice: beoogde locatie Het Koningshof

Actueel 5.100 keer gelezen

Er zijn vergevorderde plannen om in Pijnacker-Nootdorp een hospice te realiseren. Dat is een voorziening waar mensen de laatste fase van hun leven in alle rust kunnen doormaken, bijvoorbeeld omdat ze thuis die rust en ruimte niet hebben. Of omdat ze de voorkeur geven aan een gespecialiseerde voorziening als een hospice.

De beoogde locatie is het Koningshof in Pijnacker, op de locatie waar vroeger de Gereformeerde Lagere School stond met een gebouw waar later Peuterspeelzaal Klavertje Drie gevestigd was.

De locatie ligt al een aantal jaren braak en heeft de bestemming ‘maatschappelijke doeleinden’. Het bestemmingsplan hoeft dus niet te worden aangepast en de gemeente staat achter het plan en is zelf met de locatie gekomen. Twee bestuursleden van de Stichting Hospice Koningshove geven tekst en uitleg over de plannen en hoe een en ander vanuit een ‘idee’ is gegroeid tot een voldragen plan.

Delftse huisartsen
Het begon allemaal met een actie van twee net gepensioneerde Delftse huisartsen, Wim Wierema en Ferdinand Schreuder die 32 jaar samen een praktijk hadden aan de Handellaan in Delft-Zuid. Van dichtbij maakten zij mee dat het hospice in Delft regelmatig oneerbiedig gezegd ‘vol lag’ en dan vooral omdat er behalve Delftenaren ook inwoners van buurgemeenten gebruik maakten van het Delftse hospice.

“Wij dachten: waarom realiseren ze daar in Pijnacker-Nootdorp niet zelf een hospice”, aldus Ferdinand Schreuder die met zijn collega Wim Wierema die vraag voorlegde aan de Lions Club Nootdorp-Pijnacker.



Peter Hoofman en Jan Vincenten van deze serviceclub gingen namens De Goede Doelen Commissie in gesprek met de Delftse huisartsen. “Al pratend begon het plan van een eigen hospice in Pijnacker-Nootdorp ook bij ons binnen de Lions Club steeds meer te leven en zo kwam van het een ander”, aldus Jan Vincenten.

Coronajaar
De eerste contacten dateren van begin 2020 en vervolgens is het coronajaar 2020 heel nuttig besteed. Binnen de Lions Club zijn allerlei vakgebieden vertegenwoordigd – financieel, bouwkundig, notarieel, commercieel en communicatief – en met vereende krachten werd het idee uitgewerkt tot een concreet plan op een concrete plek met een concreet bouwontwerp voor een duurzaam, prettig ogend gebouw dat prima in de omgeving past.

Het intussen geformeerde bestuur is nog in druk gesprek met de gemeente over de aankoop van de grond. Eigenlijk is 1.700 meter genoeg maar de gemeente wil graag de hele kavel van 2.400 meter aan de stichting verkopen voor een maatschappelijk verantwoorde meterprijs.

Gebouw
Het gebouw wordt dertig meter breed, een meter of twaalf diep een meter of 7,5 hoog. Een prettig ogend gebouw met veel daglichttoetreding waar meeste voorzieningen op de begane grond te vinden zijn, maar ook enige op de verdieping.
Hospice Koningshove gaat net als dat in Delft zes kamers/plekken bevatten en voorzieningen als een woonkamer, een keuken, een ruimte voor de wijkverpleegkundige en ook enkele familielogeerkamers op de verdieping.

De opzet van een hospice is dat de cliënt/patiënt/bewoner de laatste levensfase op een prettige manier kan doormaken met zijn of haar naasten in een rustige ‘eigen’ omgeving. In dit verband wordt ook wel eens gesproken over een hospice als Bijna Thuis Huis.

Financiering
In totaal is met het plan een bedrag gemoeid van 1,6 miljoen euro. Aan de financiering wordt nog volop gewerkt. Er is daarvoor ook al een Stichting Vrienden Koningshove opgericht. Donaties zijn van harte welkom en binnenkort volgen er lokaal verschillende acties om gelden te genereren. Daar is de Lionsclub heel goed in.



Het financiële model voorziet in een vaste ministeriele bijdrage van 2.900 euro per cliënt en een eigen bijdrage van veertig euro per dag. De bijdrage van het ministerie staat los van de duur van het verblijf. Overigens is dat gemiddeld ongeveer vijf weken.
Volgens landelijke cijfers heb je per 15.000 inwoners één hospiceplek nodig. Dat zou voor Pijnacker-Nootdorp inhouden: vier plekken. Maar gezien de groei van de gemeente en de groeiende vergrijzing heeft het bestuur gekozen voor een ‘groeimodel’ met zes plekken.

Vrijwilligers
Ieder hospice draait vooral op betrokken en goed opgeleide vrijwilligers. Per cliënt/patiënt zijn zo’n tien vrijwilligers nodig. Wie belangstelling heeft, kan zich melden en mogelijk alvast meedraaien en ervaring opdoen in het hospice in Delft.
Het bestuur van Koningshove wil het plan zo snel mogelijk realiseren en mikt op 2023 als het jaar van de opening. De omwonenden van de locatie zijn vrijdag per brief op de hoogte gebracht van de plannen.
Kijk voor meer informatie op de fraaie site: www.koningshove.nl.



Het gebouw wordt dertig meter breed, een meter of twaalf diep een meter of 7,5 hoog.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant