Winkeldeuren blijven eerste kerstdag gesloten | Telstar Online - Actueel nieuws uit Pijnacker-Nootdorp
Logo telstar-online.nl
<p>Foto: Morris Bennis / <a href="https://www.instagram.com/morris_drone/">www.instagram.com/morris_drone/</a> (c)</p>

Foto: Morris Bennis / www.instagram.com/morris_drone/ (c)

Winkeldeuren blijven eerste kerstdag gesloten

  •   keer gelezen   Actueel

Winkels zullen de deuren niet openen tijdens eerste kerstdag, eerste paasdag en eerste pinksterdag. Dit werd afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering besloten.

Winkeliers deden eerder een oproep om de deuren te mogen openen op eerst kerstdag. Een mogelijke verruiming van de openingstijden leidde tot een stevige discussie tijdens de oordeelvormende vergadering. Als laatste strohalm diende D66, VVD en Gemeentebelangen een motie in voor een permanente opening tijdens de eerder genoemde feestdagen. Ze hoopten alsnog Eerlijk Alternatief mee te krijgen, die meer inzag in een tijdelijke opening tijdens de pandemie.

Hoop doet leven
Jumbo in Nootdorp en Albert Hein in Pijnacker wilden met een verruiming van de openingstijden de drukte verspreiden. Vorige week werd er stevig gediscussieerd over dit onderwerp tijdens de oordeelvormende vergadering. CDA, PPN, PvdD, CU-SGP en Trots waren tegen de opening van winkels tijdens de eerder genoemde drie feestdagen. Naar aanleiding van de discussie afgelopen week tijdens de oordeelvormende vergadering, diende D66, ook namens de VVD en Gemeentebelangen, een motie in voor verruiming van de winkeltijden zoals eerder gevraagd is door de ondernemers én dit met eerste kerstdag dit jaar al in te laten gaan.

De fracties hoopten dat Eerlijk Alternatief de motie zou omarmen, zodat er een meerderheid zou ontstaan. Eerlijk Alternatief ziet echter weinig in een permanente openstelling tijdens de drie feestdagen. De fractie overwoog om een eigen motie in te dienen. Ben Glaser legt uit waarom daar uiteindelijk van is afgezien. “Afgelopen week hebben we geprobeerd om in verbinding tot een compromis te komen, ten aanzien van een tijdelijke verruiming van de winkeltijden.” Eerlijk Alternatief deed eerder een oproep om tijdens de pandemie de winkels te openen op de eerder genoemde drie feestdagen. Een tijdelijke verruiming van de openingstijden zou volgens Eerlijk Alternatief in het gezondheidsbelang van de inwoners zijn. In de wandelgangen bleek een tijdelijke verruiming van de winkeltijden geen draagvlak te hebben binnen de raad.

Tegengeluid
Saskia Kleewein (PPN) maakte gebruik van een stemverklaring om toe te lichten waarom de PPN tegenstemt. “Van een progressieve partij wordt misschien verwacht dat we vóór stemmen, maar we stemmen toch tegen. Er zijn genoeg dagen waarop er geconsumeerd kan worden. Wij gunnen alle ondernemers en medewerkers tijdens deze drie feestdagen een vrije dag.” Ook de fractie van het CDA is tegen een tijdelijke verruiming van de openingstijden, tijdens de drie christelijke feestdagen en al helemaal tegen een permanente opening tijdens deze drie dagen. Janneke Verwijmeren noemde, net als meerdere fractieleden, de 24-uurs economie, die Pijnacker-Nootdorp niet zou moeten nastreven. “Dit is iets wat ons nog onderscheid van de steden om ons heen en dat koesteren wij”, zegt ze.

Meer berichten