Twee muziekmaffe samenstellers (achteraan) overhandigden zaterdag het verzamelelpeeboek aan Paul Bergen en Scal Langelaan.
Twee muziekmaffe samenstellers (achteraan) overhandigden zaterdag het verzamelelpeeboek aan Paul Bergen en Scal Langelaan.

Mooi boek over 55 verrassende verzamelelpees

Actueel 1.125 keer gelezen

Uiteindelijk een keuze maken. Dat zal een hele toer geweest zijn voor de drie ‘muziekmaffe mannen’ die het boek ’55 verrassende verzamelelpees’ hebben samengesteld: de heren Karel Kanits uit Den Haag en Erik Bevaart en Marcel Mulhuyzen uit Pijnacker. Met z’n drieën hebben ze er namelijk vele honderden ‘verzameld’ gedurende al die jaren dat ze de moderne muziek volgen. Dat is een periode tussen de veertig en de vijftig jaar.

Zaterdag werden de eerste exemplaren van het boek overhandigd aan twee Pijnackenezen die net zo maf van muziek zijn als de samenstellers van het fraai uitgegeven boek dat voor slechts 19,95 euro te koop is bij uw lokale boekhandelaar. Die twee uitverkorenen waren concertorganisator Scal Langelaan van Mojo Concerts en muziekfotograaf Paul Bergen. De presentatieplechtigheid zou plaatsvinden bij Tante Boefie maar door de coronamaatregelen was nu de woning van Erik Bevaart the place to be.

Fascinerend
Het gesprek dat zich ontvouwde tussen de samenstellers en de ontvangers, hadden we achteraf moeten opnemen en filmen. Twee uur lang vlogen de muziekverhalen en de anekdotes over en weer in de allerhoogste gespreksversnelling die maar denkbaar is. Deze heren op enige leeftijd hebben zo veel meegemaakt en zo veel kennis in hun nog wakkere muziekbrein dat het voor een leek al snel onnavolgbaar is, maar toch fascinerend blijft.

Goed leesbaar 
Het gespreksvuurwerk was eigenlijk een weerspiegeling van het boek waarin het ook draait om de bijzondere verhalen en de leuke ‘dat heb ik nooit geweten feiten’. Dat maakt het boek de moeite waard voor iedereen die van verhalen houdt en dus is het heel goed leesbaar, ook voor mensen die wat minder diep in de muziek zitten als Bevaart, Mulbrul, Scal en Paultje Piel.

André Hazes
De laatste twee hebben een enorme staat van dienst. Ze waren bijvoorbeeld bij ‘de Arena Avondwake’ voor André Hazes senior allebei prominent van de partij. Scal als organisator en Paul als huisfotograaf van de familie Hazes die van André junior een hele fotoreportage maakte toen deze een jaar of negen was. Zit allemaal in zijn archief, dat in deze concertloze tijd nog een leuk doorborrelende bron van inkomsten blijkt te zijn.

Niet verwonderlijk 
Terug naar het boek en dus ook terug naar de elpee die Marcel Mulhuyzen rond 1988 met lede ogen verdrongen zag worden door die vermaledijde CD. “Ik moest ze wel gaan kopen, maar ik vond het een drama. Een elpee heeft zo veel meer in huis: het ontwerp en het beeld van de hoes en natuurlijk de verhalen die je aan de binnenkant en op de achterzijde van de hoes kwijt kunt. Er zit veel meer leven in”, zegt Mulhuyzen die het niet verwonderlijk vindt dat er hernieuwde interesse is ontstaan voor het ouderwetse vinyl.

Onuitroeibare band
Ze hebben er zelf ontelbaar veel, de samenstellers van het boek, ook verzamelelpees. Een echte verzamelaar moet nu eenmaal alles kopen. Mulhuyzen is een Stonesfan en heeft alleen al van deze onuitroeibare band meer dan 700 items in huis.

Allereerste boek
Bijzonder om op het idee te komen een boek te maken over verzamelelpees. Het is namelijk voor zo ver bekend het allereerste boek over dit fenomeen dat al snel opkwam, toen door de toenemende welvaart muziekliefhebbers steeds meer overgingen van het singletje naar de elpee. Platenmaatschappijen zagen de commerciële mogelijkheden. Omdat de productiekosten veel lager waren, kon de gemiddelde verzamelelpee voor een tientje worden aangeboden terwijl een gewone elpee 21 gulden kostte. De verzamelelpee maakt het ook mogelijk om artiesten en bands die nog wat minder bekend waren naar voren te duwen door ze op één elpee te presenteren met reeds gearriveerde artiesten. De verzamelelpee ging ook een rol spelen bij acties voor goede doelen zoals Amnesty.

Met verzamelelpees worden niet Greatest Hits en The Best Of bedoeld, maar die met meerdere verschillende artiesten. Een paar hele bekende zoals Dank U! (die verscheen toen Veronica tien jaar bestond), worden belicht, maar verder zijn het vooral de bijzondere, de verrassende en de zeldzame. Zo is er een verzamelelpee waarop ieder nummer vooraf wordt gegaan door een interview met de artiest. En een elpee waar alle liedteksten afkomstig zijn van bekende Nederlandse schrijvers, inclusief Harry Mulisch. En wat te denken van een verzamelelpee waarop louter straatmuzikanten te horen zijn.

Heel fris 
Het boek leest makkelijk weg, oogt heel fris en kleurrijk en bevat een heldere structuur. Van iedere elpee komt de hoes in beeld, wordt een overzicht gegeven van de nummers op kant A en kant B, met vervolgens de veelal verrassende verhalen die er achter of onder zitten. In totaal vier pagina’s per elpee. Dus ook weer niet te veel en te lang maar goed behapbaar!

Lokale boekhandel
55 verrassende verzamelelpees, Erik Bevaart, Karel Kanits en Marcel Mulhuyzen, te koop in de lokale boekhandel voor 19,95 euro en via myfavoritesong.nl, Uitgeverij Mull Brull Boeken i.s.m. met Stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp.

Uit de krant