Het gebouw van de Schatkaart is verouderd en zal worden gesloopt.
Het gebouw van de Schatkaart is verouderd en zal worden gesloopt.

Aardverschuiving in plannen voor basisonderwijs en kinderopvang

Actueel 5.160 keer gelezen

Groot nieuws voor het basisonderwijs in Pijnacker: niet over de herstart op 11 mei, maar over welke school zich waar ontwikkelt tot Integraal Kind Centrum, IKC. De Montessorischool CASA gaat niet in zijn geheel naar de locatie Koningshof in Zuid, maar naar de locatie Schatkaart in Noord. De hele hoek tussen de Meidoornlaan en de Acacialaan, langs de Groen van Prinstererlaan, wordt kaal gemaakt en daar komt nieuwbouw voor CASA en Schatkaart. De totale ontwikkel- en bouwkosten bedragen rond de elf miljoen euro.

Dat maakten wethouder Peter Hennevanger van Onderwijs en Kinderopvang en Ilona Jense van Ruimtelijke Ordening dinsdag bekend. CASA zou naar Koningshof gaan, maar de ruimtelijke en verkeersmatige situatie is daar zodanig dat het qua aan- en afvoer van leerlingen niet te doen is. De ‘bloemkoolstructuur’ van de woonerfwijk Koningshof maakt het ondoenlijk om een veilige en adequate verkeersafwikkeling te realiseren. CASA is een school met regionale aantrekkingskracht en heel veel kinderen worden daarom met de auto gebracht. Dat is op de locatie van Schatkaart in Noord veel beter te doen.

En dus komt er op de zogenoemde locatie Stanislas 2 – voorheen stond daar mavo De Hoge Noord die later onderdeel van Stanislas werd – geen woningbouw. Het huidige gebouw van Schatkaart gaat plat en de totale kavel wordt bouwrijp gemaakt voor de bouw van een nieuwe school voor Schatkaart met acht lokalen en een school voor CASA met 21 lokalen met de mogelijkheid voor uitbreiding naar 27 lokalen. En dit alles met behoud van het mooie groen op deze prachtige locatie.

De PC-Octantschool Schatkaart zou eerst samen met de RK Josephschool aan de Acacialaan een nieuw Integraal Kind Centrum realiseren, maar de leerlingaantallen van deze beide scholen ontwikkelen zich zodanig positief dat de locatie Josephschool te krap is. De Josephschool gaat nu samen met Skippy-PePijN de school ombouwen tot IKC, waarbij onderwijs en kinderopvang één geheel worden. Skippy geeft daarvoor de locatie Wombat aan de Goudenregensingel op en omdat de onderbouw van CASA vanuit het gebouw van de voormalige Berkenhofschool naar de locatie Schatkaart gaat, valt die locatie vrij voor woningbouw.

Een vraag is of Schatkaart voldoende potentieel heeft als zelfstandige school. Wethouder Hennevanger is daar positief over. Noord verjongt, aan de andere kant van de spoorlijn bij het Molenpad komt nog een nieuwe woonwijk en ook vanuit Ackerswoude zal er toeloop zijn, waarbij de Beatrixschool – ook van Octant – al bijna vol zit. Schatkaart is met een nieuw onderwijssysteem en nieuwe leiding al gegroeid van zestig naar 120 leerlingen en die groei gaat nog door. Ook de Josephschool groeit weer stevig.

Bij het Scholencomplex Koningshof blijft dan straks alleen de Johannesschool over. Er is dan ruimte over voor andere functies op het vlak van onderwijs, cultuur en kinderopvang. Het basisonderwijs in Koningshof en Keijzershof wordt nu verdeeld over Het Nest in Keijzershof en het bestaande schitterend gelegen driescholencomplex in Koningshof. In Keijzershof wordt nog volop gebouwd en Tuindershof komt er aan, dus er zal nog genoeg ruimtebehoefte zijn voor onderwijs en kinderopvang. Bovendien heeft De Prinsenhof, school voor speciaal onderwijs met een regiofunctie die nu in Het Nest in Keijzershof zit, aangegeven dat men eigenlijk liever huisvesting wil zonder gewone scholen in de buurt. Dus dat is ook nog een vraagstuk voor de gemeente.

Intussen wordt de Mariaschool in Klapwijk omgebouwd tot IKC en start in Ackerswoude zo snel mogelijk de bouw van IKC voor De Tweemaster die dan verhuist van Koningshof naar de hoek Monnikenweg/Klapwijkseweg. Intussen is de gemeente ook in Nootdorp druk met een IKC voor De Regenboog met andere voorzieningen op de locatie voormalige brandweerkazerne aan de Koningin Julianastraat.

De ervaringen die men daar opdoet, ook qua overleg met bewoners en andere instanties, komt goed van pas in Pijnacker. In Noord heeft de gemeente overleg met de bewonersvereniging en in Koningshof ook met omwonenden die blij zullen zijn met het ‘vertrek’ van CASA maar met argusogen zullen volgen wat er dan wel komt. Intussen zijn de betrokken onderwijsbesturen ‘over het algemeen’ positief over de plannen, zo meldden de wethouders!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant