Veel enthousiaste ouders scharen zich met het tekenen van het handtekeningenbord achter de gemaakte afspraken.
Veel enthousiaste ouders scharen zich met het tekenen van het handtekeningenbord achter de gemaakte afspraken.

Ouders slaan handen ineen voor verkeersveiligheid

Verkeer 1.690 keer gelezen

Deze week zijn de ouders van de Joseph en Casa school in Pijnacker gestart met een verkeersweek. In het kader van het project Veilige Schoolomgeving met hulp van Veilig Verkeer Nederland (VVN), geeft dit project invulling aan het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030. 

In het voorjaar van 2023 is dit project gestart met een enquête waarin alle ouders konden aangeven wat zij onveilig vonden aan de verkeerssituatie rondom beide scholen en wat zij voor oplossingen hiervoor zagen.

Zo’n 30 ouders gaven in de enquête ook aan dat zij bereid waren mee te helpen met het realiseren van de bedachte oplossingen.
Eind 2023 vond onder leiding van VVN een ouderavond plaats. Tijdens deze avond zijn gezamenlijk met de ouders afspraken gemaakt om veilig lopend en fietsend naar school te komen. Zo is afgesproken dat ouders, die met de auto naar scholen komen, die auto iets verderop in de wijk parkeren en het laatste stukje naar scholen lopen. De vrijgekomen parkeervakken kunnen dan gebruikt worden om de (bak-)fietsen veilig te parkeren. Dan blijft de smalle stoep van de Goudenregensingel vrij voor alle kinderen, die lopend naar school komen. Ook de hoofd in-/uitgang van de Josephschool aan de Acacialaan is geen parkeerplaats en moet vrij blijven voor alle fietsende kinderen.

De verkeersweek werd maandag 18 maart om 08:00 uur geopend door wethouder Bart van Straten, die fietsend arriveerde. Enthousiast over dit initiatief van de ouders nam hij het eerste exemplaar van de afsprakenkaart in ontvangst van directeur Mariëtte Neijenhuis.
Hij hielp enkele leerlingen met het spuiten van de voet-symbolen om de looproutes te markeren en ging in gesprek met ouders. Veel enthousiaste ouders scharen zich met het tekenen van het handtekeningenbord achter de gemaakte afspraken.

Met de verkeersweek begint een testperiode van 3 maanden, waarin iedereen vertrouwt kan raken met de nieuwe verkeerssituatie. Zo legt verkeersouder Saskia Gelauff uit, een van de initiatiefnemers.

“Fijn dat veel ouders het initiatief steunen en komen helpen, want ik zie en hoor ook vaak verhalen dat het hier in de straat maar net goed gaat tijdens het fietsen of oversteken met de kinderen. En gelukkig maar dat het dan net goed gaat, je moet er toch niet aandenken dat het anders en je als schooldirecteur langs moet bij ouders omdat er een ernstig ongeval is gebeurd. De kinderen zijn tenslotte ook nog aan het leren hoe ze een goede verkeersdeelnemer moeten zijn. En daar helpen we ze graag bij door de verkeerssituatie iets overzichtelijker te maken.”
Evaluatie van het initiatief vindt aan het einde van het schooljaar plaats door VVN met de Gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nog een oproep namens de ouders: wil je ons steunen in de verbetering van de verkeersveiligheid. Van harte welkom, deze of de komende weken.

Wethouder Van Straten benadrukt het belang van goede samenwerking. “De afsprakenkaart is één onderdeel van een heel plan van aanpak. De focus ligt op verkeersgedrag. Dat betekent dat we ouders en kinderen stimuleren naar school te lopen of fietsen. Maar ook dat leerlingen worden geholpen bij lastige oversteekplaatsen.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant