Afbeelding
PODCAST

Hoog bezoek in het Torentje!

Podcast 429 keer gelezen

Martin Reitsma uit Delfgauw was afgelopen woensdag te gast bij presentator Martijn Mastenbroek in zijn programma Dossier Mastenbroek bij Den Haag FM. Martijn had vernomen dat Reitsma afgelopen dinsdag samen met topondernemer Ralph van Hessen uit Den Haag en enkele van zijn naaste medewerkers, Victorine Decuypere en Baran Koser, te gast was in het Torentje in Den Haag, waar onze minister-president Mark Rutte resideert. Het BID-team, onder leiding van Van Hessen, was er om vernieuwende ideeën met de premier uit te wisselen die op verschillende vlakken tot verbeteringen kunnen leiden in ons land. BID staat voor Big Improvement Days.

Martin legde dat overleg tussen onze minister-president en zakenman Ralph van Hessen met zijn BID-medewerkers vast op video, foto en in tekst en kwam er desgevraagd in Dossier Mastenbroek over vertellen in de uitzending. Een unieke bijeenkomst natuurlijk. Hoewel Reitsma de minister-president al diverse keren had ontmoet, noemde hij dit bezoek aan het Torentje toch wel heel bijzonder, waarbij hij in de uitzending vertelde: ‘Het Torentje werd nog wel even omgebouwd tot een opnamestudio, Mark Rutte nam het geamuseerd waar.’ Daarna vertelde Reitsma wat details over het bezoek aan Rutte.

Ralph van Hessen, initiator van Big Improvement Days, ging in gesprek met premier Rutte. Het werd een boeiend gesprek en kennisuitwisseling tussen Rutte, Van Hessen en zijn BID-medewerkers. BID is door de jaren heen uitgegroeid tot een bekend en succesvol platform van initiator en bekend ondernemer Ralph van Hessen, waarop topmensen uit de wetenschap, overheid en bedrijfsleven elkaar ontmoeten, innovatieve en spitsvondige ideeën uitwisselen en regelmatig nieuwe samenwerkingsverbanden aangaan.

Van Hessen vroeg onder meer aan Rutte of het interessant is om de BID-gedachte nog meer bij de overheid onder de aandacht te brengen. BID is gebaseerd op vertrouwen, samenwerken en niet kijken naar wat er allemaal fout gaat, maar wat er ook allemaal goed gaat. Onderdeel daarvan is het kiezen van de meest positieve politicus en het meest positieve overheidsinitiatief te belichten. Van Hessen: ‘Hoe kunnen we dat idee, dat ook door Binnenlandse Zaken wordt omarmd, ook met Algemene Zaken uitwerken’? Het antwoord van Rutte zal te zien en te horen zijn in de documentaire over deze bijzondere ontmoeting. Van Hessen benadrukte nog eens: ‘Wat wij met het BID-team doen is maatschappelijke issues echt aanpakken en onder de aandacht brengen, dit in samenwerking met onder meer overheid, bedrijven en media om verbeteringen te stimuleren’. Ook kennisoverdracht werd met de premier besproken, met levenslange ontwikkeling, en voorts het BID-initiatief: De Phoenix Award, een prijs voor een bedrijf dat in zwaar weer zat en er toch door hard werken weer bovenop kwam. Een vangnet zou wenselijk zijn. Ministeries van EZ en Financiën zouden daar een rol in kunnen spelen, aldus Van Hessen. Het voert te ver om in dit artikel - in aanloop naar de documentaire - te veel prijs te geven van alle goede ideeën die werden besproken tussen Rutte en zijn gesprekpartners. Het overleg met Rutte was constructief en verhelderend. De premier moest alweer naar een volgende afspraak, dat deed hij op zijn fiets, maar niet voordat hij onderweg nog even stopte voor drie jonge mannen die met hem op de foto wilden. Breedlachend en toegankelijk ging hij met hen op de foto om daarna zijn weg te vervolgen. Daar moet je in het buitenland eens om komen!

Demissionair minister Hugo de Jonge reikte in januari 2024 tijdens Big Improvement Day de prijs uit aan de Meest Positieve Overheidsorganisaties van het Jaar, waarbij hij in zijn toespraak aangaf hoe belangrijk positiviteit is én om dat een podium te geven. De Jonge vertelde: ‘De laatste tijd is positiviteit een beetje in het verdachtenbankje gekomen. Negativiteit trekt meer aandacht, terwijl positiviteit zoveel meer teweegbrengt als thema van de betreffende BID-bijeenkomst’.

Prins Constantijn benadrukte tijdens BID het belang van goed en efficiënt onderwijs
Prins Constantijn gaf aan dat hij hoge prioriteit stelt aan het onderwijs in ons land, dus ook in Den Haag, waarbij hij vertelde: ‘Als je ergens je geld naartoe moet sturen, is dat wel het onderwijs. Er is al vele jaren een lerarentekort. Het Centraal Planbureau - CPB - zou nog meer waarde moeten hechten aan het onderwijs in ons land. Als je het onderwijs in alle denkbare vormen steunt en stimuleert in ons land, dan is dat de beste investering die je kunt doen.

Meer info over het BID-team, dat vooruitstrevend, kennisrijk, innovatief en constructief is, is te vinden op: bigimprovementday.org.

Wil je meer weten over het bijzondere gesprek in het Torentje? Luister hier naar het interview met Martin.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant