Mogelijk spoeddebat bestemming Oranjehof

Actueel 42 keer gelezen

Pijnacker - Hanneke van de Gevel van de partij Eerlijk Alternatief meldt op Twitter dat zij overweegt een spoeddebat aan te vragen over de komst van achttien psychiatrische patiënten naar het Oranjehof in Pijnacker.

De partij GemeenteBelangen laat in een reactie weten de zaak nog te onderzoeken, maar vindt sowieso dat de communicatie naar omwonenden niet naar behoren is uitgevoerd. (45 huishoudens kregen vorige week een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst, red.) Fractievoorzitster Francine Horn van de VVD, schrijft in een eerste reactie op Twitter: “Komst RIBW Pijnacker levert veel commotie op, terecht, past doelgroep wel, weinig communicatie, geen beheersconvenant, veel vragen resteren.”

In het hofje achter zorgcentrum 't Hofland komt om te beginnen een groep mensen wonen met een psychiatrische achtergrond die ook een licht verstandelijke beperking hebben. “Een enkeling heeft in het verleden met alcohol of softdrugs te maken gehad. Zij hebben soms met een verslaving te kampen, waar ze aan werken om ervan af te komen”, vertelde Sabine Funneman van de stichting Fonteynenburg eerder deze week. In de beoogde instelling is zeven dagen per week en 24 uur begeleiding.

Op Telstar Online wordt wisselend gereageerd. “Ik vind het schandalig dat wij als buurtbewoners niet uitgenodigd zijn voor de bijeenkomst die geweest is. Kunnen wij niet met alle buurtbewoners samen een tweede bijeenkomst eisen en dit keer wel van te voren op de hoogte gesteld worden van datum en tijd”, vraagt Debby Kok zich af. Ene Jan schrijft op de site: “Tien procent van alle mensen moet soms geholpen worden omdat zijn of haar geest niet meer de werkelijkheid kan onderscheiden. Dit kan iedereen overkomen. Iets meer mede gevoel, en wat minder botte bijl zou men op prijs stellen.” “De gemeente was op de hoogte hoe ze de buurt zouden informeren? Waarom hebben ze dan niet gezegd dat het aan een wat breder gebied kenbaar moet worden gemaakt dan bij 45 mensen?”, schrijft ene Steiner. “Mijn kinderen gaan daar niet meer spelen”, schrijft reageerder Arie in een betoog.

De gemeente laat desgevraagd weten dat wijkbewoners nog in beroep kunnen gaan tegen het bestemmingsplan of een onderdeel daarvan. “Het is echter mogelijk dat de Raad van State deze bezwaren niet-ontvankelijk verklaart”, aldus een woordvoerder.

Het bestemmingsplan voor deze locatie is ‘Maatschappelijk’ (kan gelden voor onder meer: Maatschappelijke voorzieningen, ten behoeve van lichamelijke en/of geestelijke volksgezondheid, religie, verenigingsleven, cultuur, sport en dagrecreatie. Bijzondere woondoeleinden in de vorm van zorgwoningen en zorgwooneenheden, red.) De procedure voor een eventueel beroep is te vinden via deze link.

De stichting RIBW Fonteynenburg wilde eerder deze groep cliënten aan de Oude Polderweg in Leidschenveen plaatsen. Na onrust onder omwonenden werd het project afgeblazen met als reden ‘dat het niet binnen het bestemmingsplan bleek te passen’. Maandag 20 december wordt de locatie in Pijnacker geopend.

Psychiatrisch patiënten naar Oranjehofje

Vragen over komst patiënten Oranjehofje

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant