Brandweer Nootdorp naar Honselersdijk

Actueel 329 keer gelezen

Nootdorp - Brandweerkorps Nootdorp is rond 17.00 uur uitgerukt voor assistentie in Honselersdijk, ook is een ambtenaar van de afdeling rampenbestrijding uit Pijnacker-Nootdorp ter plaatse.

Update: Buurt ontruimd na vondst explosieven bestemd voor aankomende jaarwisseling: twee bewoners aangehouden

Honselersdijk – De politie hield donderdag 15 november in een woning aan de Hofstraat twee mannen (26 en 31 jaar) aan op verdenking van overtreding van de Wet Wapens en Munitie. In de woning trof de politie zelfgemaakte explosieven, gemaakt van bestanddelen van huishoudelijke artikelen aan. De verdachten verklaarden te experimenteren om met de aankomende jaarwisseling een ‘mooie knal’ te kunnen veroorzaken.

Openstaande boete

De agenten kwamen in eerste instantie aan de deur vanwege een openstaande boete. Ze zagen bij de bewoner in het pand een verdachte substantie. In eerste instantie dachten de agenten aan verdovende middelen, maar na een check bleek dit niet het geval en riepen ze de hulp in van de collega's die gespecialiseerd zijn op het gebied van Wapens, Explosieven en Narcotica. De experts herkenden de stof in de woning als explosief en riepen de hulp in van de Explosieven Opruimings Dienst van de Koninklijke Landmacht. Op advies van beide diensten, ontruimden politie en gemeente de woningen in een straal van 100 meter rondom de betrokken woning. De gemeente Westland verzorgde opvang van de evacueés. Zij vonden onderdak bij familie, in hotels en in een sporthal in Honselersdijk. Om 18.45 uur waren alle woningen ontruimd en startte de EOD met het verkennen en verwijderen van de stoffen uit de woning.

Jaarwisseling

In de woning troffen ze zelfgemaakte explosieven, gemaakt van bestanddelen van huishoudelijke artikelen. De EOD heeft de explosieven uit de woning meegenomen en in de loop van de nacht op een gecontroleerde manier tot ontploffing gebracht nabij het Prinsebos in Naaldwijk. De mannen verklaarden op het politiebureau dat ze aan het experimenteren waren om met oud-en-nieuw 'een mooie knal' te veroorzaken.

Evacués

De bewoners van de geëvacueerde huizen konden om 06.15 weer terug naar hun woning.

Voorgeleiding

Ze zitten nog vast voor nader verhoor. Vandaag vindt er nader overleg plaats met het Openbaar Ministerie over de datum van voorgeleiding.


Grotere kaart weergeven

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant