Bob is een CDA'er in hart en nieren.
Bob is een CDA'er in hart en nieren.
Verkiezingen

Bob van der Deijl de Tweede Kamer in?

Actueel 1.341 keer gelezen

Met een brede glimlach heeft Bob van der Deijl eerder op de dag even het tv-programma van Arjan Lubach van zondag 28 februari teruggekeken. Daarin zette de programmamaker het fenomeen lijstduwer neer als feitelijk kiezersbedrog: bekende Nederlanders die onderaan een lijst gaan staan, vanwege hun bekendheid veel voorkeurstemmen krijgen maar dan nooit en te nimmer ook echt in de Tweede Kamer gaan zitten.

Ook bij de raadsverkiezingen werken diverse partijen in Pijnacker-Nootdorp met lijstduwers. De bekendste is Marco Filippo van Café De Guyter die bij Eerlijk Alternatief op de lijst staat en natuurlijk flink wat stemmen krijgt, maar er geen moment over piekert om in de gemeenteraad te gaan zitten en meepraten. De veel te jong overleden ‘houtondernemer’ Bartjan Kerklaan deed dat wel. Ging op de lijst van Gemeentebelangen staan omdat dat de enige partij was die zijn ‘zaagvoorziening’ bij HUBO Kerklaan in Delfgauw serieus nam. Bartjan werd gekozen en voegde de daad bij het woord en nam plaats in de gemeenteraad met als argument: ‘Ze hebben op me gestemd, dus nu moet ik de politiek in, ook al is dat schijnheilige praatwereldje mijn ding niet.’

Vanwaar deze lange inleiding in een verhaal over Bob van der Deijl: welnu, deze recht door zee Scheveninger die bijna zestien jaar in de raad van Pijnacker-Nootdorp zat en die het laatste van die zestien jaren actief wethouder was, staat in de Kieskring Leiden op plaats 67 van de CDA-lijst en in een aantal gemeenten kun je stemmen op deze sympathieke Pijnackernaar. Hij belooft plechtig dat hij daadwerkelijk de Tweede Kamer in zal gaan, mocht hij voldoende voorkeurstemmen krijgen. Zelfs als hij minister kan worden, zegt hij geen nee! Komt plek 67 overeen met je leeftijd Bob? Helaas niet: het is nog erger.

Bob is 72 lentes jong maar bruist nog van de energie. Hij golft met echtgenote Jacqueline; hij is voorzitter van de Wijkkerkenraad van de Ontmoetingskerk waar hij ook het geluid en het beeld regelt bij vieringen en uitvaarten. En is hij is nog volop actief bij de lokale afdeling van het CDA en gaat zo meteen weer voorop in de strijd als er campagneplannen gemaakt gaan worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Bob van der Deijl is een nuchtere reële vent die de zaken feitelijk en realistisch bekijkt, zowel lokaal als landelijk. In de gemeenteraad vroeg hij zich heel vaak af waarom bepaalde zaken zo weerbarstig waren of leken. “Ga gewoon met de betrokken mensen om de tafel zitten; draai er niet om heen; benoem de zaken waar het om gaat en bedenk met elkaar een werkbare oplossing en ga aan de slag.”

Van huis uit is Bob boekhouder, maar heel lang was hij zelfstandig ondernemer die met zijn bedrijf Deli Food overal ter wereld supermarkten en hotels in verre oorden bevoorraadde met vooral versproducten. Ook binnen dat bedrijf dat hij 26 maanden geleden heeft verkocht, pakte hij de zaken concreet en doortastend aan.

Bob is een CDA’er in hart en nieren. Het CDA heeft hem altijd aangesproken als middenpartij die niet voor die of deze bevolkingsgroep opkomt maar voor iedereen wil werken aan reële, eerlijke en haalbare oplossingen. De zeventiger vindt dat zeker de landelijke politiek veel te veel wordt bepaald door de waan van de dag en door incidenten die dan in de media breed worden uitgemeten en veel te veel aandacht krijgen omdat ze altijd afleiden van de hoofdlijn.

“Ik ben een tijdje terug een bloemetje gaan brengen bij Hugo de Jonge om die man een moreel steuntje in de rug te geven. Als coronaminister is hij al honderd uur in de week aan het werk en terwijl hij barst van het werk, staat hij dan twee dagen achtereen tien uur per dag zich te verdedigen in de Tweede Kamer. Dat is toch absurd veel tijd?” Tegelijk heeft ook Van der Deijl iets te melden over een ‘streek’ van zijn Hugo. Namelijk zijn uitspraak dat hij niet op eerste man Wopke Hoekstra gaat stemmen. “Daar hebben we als CDA in het verleden een bak ellende mee gehad toen Lubbers niet op zijn opvolger Brinkman zou gaan stemmen. Doe dat niet en zorg dat je eenheid uitstraalt en dat je achter elkaar blijft staan”, aldus Bob die rekent op 25 zetels voor het CDA.

- advertentie -

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant