Wat is een overlijdensrisicoverzekering en waarom heb je het nodig? | Telstar Online - Actueel nieuws uit Pijnacker-Nootdorp
Logo telstar-online.nl

Wat is een overlijdensrisicoverzekering en waarom heb je het nodig?

  •   keer gelezen

Het kopen van een eigen woning zal je een geweldig gevoel geven. Toch brengt het ook risico’s met zich mee. Dit komt onder meer doordat je naar alle waarschijnlijkheid een hypotheek nodig hebt om het huis te kunnen financieren. 

In principe is dat geen probleem, maar wel als jij of je partner onverwachts komt te overlijden. De hypotheeklast moet dan dus door één persoon gedragen worden. Om dit te voorkomen kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Wat dit is en waarom je het nodig hebt lees je in het onderstaande artikel, al kun je nog meer informatie vinden op ikvergelijkonline.nl

Wat is een overlijdensrisicoverzekering? 
Een overlijdensrisicoverzekering zal een specifiek bedrag uitkeren aan de nabestaanden als de verzekerde komt te overlijden tijdens de looptijd die afgesproken is bij het afsluiten van de verzekering. Komt diegene te overlijden nadat de looptijd verstreken is? De verzekeraar hoeft dan niet het verzekerde bedrag uit te keren. Hoe hoog dit bedrag is wordt afgesproken bij het afsluiten van de ORV, net zoals de looptijd dus. Alle afspraken worden vastgelegd op een zogenoemde polisblad. Heb je samen met je partner een overlijdensrisicoverzekering afgesloten en komen jullie beide te overlijden? De verzekeraar kijkt dan eerst naar de begunstiging. Meestal zijn je kinderen de eerstvolgende begunstigden, maar de pandhouder van je hypotheek kan dit ook zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je verplicht bent om bij je hypotheek ook een ORV af te sluiten.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?
Inmiddels is het duidelijk wat een overlijdensrisicoverzekering is en waarbij het kan helpen, maar misschien ben je nog niet genoeg overtuigd. Het is dus onder meer verstandig om een ORV af te sluiten zodat je nabestaanden niet met een torenhoge hypotheekschuld komen te zitten. Daarnaast zijn er nog meer financiële doeleinden om zo’n verzekering af te sluiten bij een verstrekker. Zo is dit het geval als je een zelfstandige onderneming hebt, hier kunnen mogelijk ook schulden uitkomen nadat je overlijdt. Ook kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je meerdere leningen hebt afgesloten of voor het betalen van de alimentatie voor je kinderen.

Meer berichten