Maria vaart weer ten hemel, werd vrijdagmorgen gezegd. Uiteindelijk ging ‘ze’ ter kerke.
Maria vaart weer ten hemel, werd vrijdagmorgen gezegd. Uiteindelijk ging ‘ze’ ter kerke.

Mariabeeld gaat drogen in de kerk, daarna volgt grondige schilderbeurt

Actueel 920 keer gelezen

Het prachtige Mariabeeld dat al 65 jaar een mooi plekje heeft aan de voorzijde van de Bartholomeuskerk in Nootdorp, moest hoognodig een onderhoudsbeurt krijgen. Dit gaat binnenkort gebeuren maar eerst wordt alle bestaande verf verwijderd en daarna moet het beeld lange tijd drogen.

Daarom is Maria vrijdagmorgen 31 januari door een kraan opgetild en voorzichtig naar de kerk vervoerd. Nootdorper Noud Janssen gaat het 250 kilo zware beeld binnenkort grondig onder handen nemen. Hij gaat bij het verwijderen van de verf zorgvuldig na welke kleuren het beeld oorspronkelijk had.

Het beeld wordt tot op de betonnen ondergrond ‘kaal’ gemaakt. Als het voldoende is opgedroogd en ingedroogd wordt het beeld geïmpregneerd met een betonverf die in het beton trekt. Daar gaat een primer overheen en pas dan volgen enkele lagen witte en blauwe verf die de buitenzijde van het beeld vormen. Noud vertelde vrijdag dat het ‘menshoge’ Mariabeeld uit 1954 stamt. Het is een kopie van een beeld dat in de Belgische bedevaartsplaats Banneux staat of heeft gestaan. Zo staan er in Nederland nog heel wat. Het Nootdorpse Mariabeeld is dus niet uniek maar toch wel bijzonder. Toen het in 1954 aan de voorzijde van de kerk werd geplaatst op een prachtige plaats met een mooi rond perkje ervoor, waren honderden Nootdorpers daar getuige van. Het zag zwart van de mensen op de Veenweg. Het was destijds heel wat drukker dan vrijdagmorgen bij de verplaatsing. Slechts een handjevol was getuige van de toch wel bijzondere operatie. 

De verplaatsingsoperatie verliep vrijdagmorgen prima. Van tevoren was uitgedokterd dat het beeld precies door de hoofdingang van de kerk naar binnen kon. De laatste paar meters vanuit het portaal naar de kerk konden pas worden afgelegd toen de ochtendviering ten einde was. “We moeten even wachten. Ze zitten te bidden”, aldus kerkbeheerder Ab Rolvink op gedempte toon achterin de kerk.De mannen van Venrooij Bouw – al heel lang de vaste bouwhofleverancier van de Bartholomeuskerk – gingen even een bakkie doen en kwamen vervolgens terug voor het laatste stukje van de operatie. Het beeld staat nu rechts achterin de kerk. Van veraf zag het beeld er nog altijd mooi uit maar van dichtbij was en is goed te zien dat een opknapbeurtje hard nodig is. In 65 jaar is er een enkele keer een ‘oververfoperatietje’ gedaan, maar nu gaat het dus heel grondig gebeuren.

Ergens rond Pasen staat Maria er weer fris en mooi geschilderd bij. De terugplaatsoperatie zal zeker een feestje worden en dan zal het misschien niet zo druk worden als in 1954 toen in Nootdorp het Roomse leven nog hoogtij vierde, maar er zullen meer belangstellenden zijn dan vrijdag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant