Erik met bier en boeken in de groene achtertuin van zijn vriendin.
Erik met bier en boeken in de groene achtertuin van zijn vriendin.

Erik Bevaart: "Er is hier vrij weinig te doen op cultureel gebied"

Actueel 2.125 keer gelezen

Pijnacker - Maak kennis met Erik Bevaart, voorzitter en mede-oprichter van de stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp, die verder nog bestaat uit secretaris Sjaak Oudshoorn en penningmeester Hans Kerklaan. Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp (CSPN), opgericht in 2013, heeft als uitgangspunt een aanvulling te zijn op het huidige aanbod op cultureel gebied in de gemeente Pijnacker-Nootdorp van ruim 50 verenigingen.

"De doodeenvoudige reden waarom wij hiermee begonnen zijn is dat er hier vrij weinig te doen is op cultureel gebied", vertelt Erik Bevaart (59), geboren en getogen in Pijnacker. "Zo is er bijvoorbeeld ook geen expositieruimte, daarom proberen wij daar iets aan te veranderen."

"In het verleden heb ik in de jeugdzorg gewerkt, als ambulant hulpverlener, nu zit ik nog in de Raad van Toezicht van een zorgorganisatie. Lang geleden heb ik in een bandje – Old Cocks on the Block – gedrumd en ik heb ooit bij een groothandel in LP's en CD's gewerkt. Ik heb dus wel iets met muziek en dat vind ik nog steeds heel erg leuk. Verder ben ik zeer geïnteresseerd in cultureel erfgoed, met name op lokaal vlak. Die filmpjes die ik maak met Wim Meijer zijn daar onder meer een mooi voorbeeld van. Waar we nu mee bezig zijn is een 'Uurtje Sjaak' bij Tante Boefie. Daar komen (oud-)dorpsgenoten die zich bezig houden met cultuur. 23 mei komt daar Elma van Vliet, schrijfster van onder meer 'Mam, vertel 's'. Ik vind het onwijs gaaf dat zij komt. Eigenlijk had zij nooit de ambitie om schrijfster te worden, maar toen haar moeder ziek werd had zij nog zoveel te vragen. Cultuur is hier een beetje een ondergeschoven kindje, er is weinig animo, ook niet voor bekende artiesten. Ik zou het hartstikke tof vinden als hier een keer een jazz- en bluesfestival zou komen, maar ik vrees dat dat ook te weinig mensen trekt. Wat ik echt toejuich is dat hier in juli voor de tweede keer een straattheaterfestival plaats vindt. Daarbij hebben we ook geholpen en een donatie gedaan. Zoiets vind ik leuk, dat was er nog niet. Ik vind het top als iets nieuws een kans krijgt. En is het mooi als wij daarin iets kunnen betekenen, zoals met die boeken. Ik snap ook wel dat het lastig is, zoals bijvoorbeeld een boek uitgeven, zulk soort dingen kosten altijd een hoop geld en het is altijd maar weer de vraag of je dat weer terug krijgt. Wij krijgen geen subsidie, het is een 100 procent particulier initiatief."

"Wij willen graag een aanvullend aanbod leveren aan wat nog niet gebeurt in de gemeente. Zo hebben we inmiddels vier boeken gemaakt over de historie van de verschillende kernen en twee biertjes uitgebracht: Burgemeestersadvies en Doktersadvies. Dat laatste hebben we gedaan omdat ik één van de 4325 kinderen ben die door dokter Van der Horst – een legendarische plattelandsdokter – op de wereld zijn gezet. Cultuur Support initieert heel uiteenlopende activiteiten, zo hebben we ook tentoonstellingen georganiseerd. Ik heb geen voorkeur voor wat ik nou precies het leukst vind, maar het is wel ontzettend prettig om die filmpjes met ouderen te maken. We proberen er echt werk van te maken. Wat ik echt gewoon gemerkt heb, daar kan ik ook echt van genieten, is de dankbaarheid die je soms treft bij het maken van een boek of zo'n filmpje. Vooral bij oudere mensen zie je soms veel dankbaarheid, het is voor hen ook een teken van erkenning. Soms zie ik iets en dan denk ik: dat gaan we gewoon doen en dan zien we wel hoe het loopt. Zoals met de pentekeningen van Jan van der Sman bijvoorbeeld: hoe leuk is het als er op je 78e nog een boek met jouw tekeningen wordt uitgegeven? Het is ook een teken van waardering, en terecht! Uiteraard levert het niets op, maar ik zie het ook als een hobby, en een hobby mag wel geld kosten, dat is toch prima. Wat we doen is gebaseerd op een combinatie van cultureel erfgoed en een beetje trots zijn op wat het dorp brengt en inmiddels al heeft voortgebracht."

Kijk voor meer informatie op: www.cultuursupportpn.nl.

Het laatste nieuws

Uit de krant