Logo telstar-online.nl

Lezing over spinnen door Caroline Elfferich

  •   481 keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - NMP, de vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker organiseert een lezing over spinnen die je binnenshuis of in de tuin kunt tegen komen.

Caroline Elfferich, auteur van de 'Basisgids spinnen', zal op woensdag 20 februari een lezing houden over spinnen in de grote zaal van de SWOP in Keijzershof, Floralaan 102 in Pijnacker. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing start om 20.00 uur.

Spinnen, eng of juist fascinerend?
Menigeen die in huis een grote, harige spin tegenkomt schrikt zich een hoedje. Als je echter, zoals Caroline, de tijd neemt om spinnen rustig te bekijken en je te verdiepen in hun levenswijze, dan blijken ze niet eng te zijn maar vooral fascinerend. Zo zijn er veel verschillende soorten spinnen met een grote variatie in uiterlijk en gedrag. Veel spinnen maken webben om prooien te vangen. Er zijn echter ook spinnen die prooien aan de ondergrond plakken door er lijm over te spugen, zoals de getijgerde lijmspuiter, een kleine fraaie spin die in huizen leeft. Het liefdesleven van spinnen is avontuurlijk en verrassend. Met een beetje geluk en oplettendheid kun je paringen van spinnen zien in de omgeving van je huis. Dan kun je met eigen ogen zien dat de mannetjes echt niet altijd door de vrouwtjes worden opgegeten… Spinnen verplaatsen zich soms massaal door de lucht, terwijl ze geen vleugels hebben. Vooral jonge spinnen en kleine spinnensoorten zweven als ervaren luchtreizigers aan spinseldraden door de lucht, op zoek naar een nieuwe woonplek. En bedauwde spinnenwebben in de ochtendzon zijn van een betoverende schoonheid. Kortom, als je spinnen met aandacht bekijkt dan krijg je al snel bewondering voor deze fascinerende dieren!

Basisgids spinnen
Caroline heeft een brede belangstelling voor de natuur. Dat blijkt onder andere uit haar wekelijkse natuurrubriek in de Telstar. Vroeger vond ze spinnen eng, maar sinds haar biologiestudie is ze van deze interessante dieren gaan houden. In de zomer van 2017 ontstond, in overleg met de KNNV-uitgeverij, het plan om de Basisgids Spinnen te maken. Vorig jaar verscheen de gids, met een beschrijving van zeventig soorten, die weloverwogen zijn gekozen om een overzicht te geven van de diversiteit van spinnen in Nederland. Ongeveer de helft van de beschreven soorten in de Basisgids Spinnen komt algemeen voor in de bebouwde kom. Je kunt ze in huis of in de tuin tegenkomen. De gids bevat ook algemene informatie over de lichaamsbouw en het leven van spinnen. Er staan bovendien praktische tips in voor het vinden en bestuderen van spinnen. Daarmee kun je zelf aan de slag om nader kennis te maken met deze geleedpotige dieren.

Aanmelden
De lezing wordt gegeven op woensdag 20 februari in de grote zaal van de SWOP in Keijzershof, Floralaan 102. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing start om 20.00 uur en zal omstreeks 22.00 uur afgelopen zijn.

Aanmelden kan tot 17 februari via activiteit@nmpijnacker.nl o.v.v. naam, telefoonnummer en aantal personen. De lezing is gratis voor NMP-leden en kost € 5,- voor niet-leden. Het lidmaatschap van NMP kost € 8,-/jaar en als je die avond lid wordt is de lezing gratis.


De 'Basisgids Spinnen' van Caroline Elfferich, ISBN 9789050116671, is voor € 21,95 te koop bij boekhandel Van Atten in Pijnacker en te bestellen bij andere boekhandels of online: knnvuitgeverij.nl.


Meer berichten