Afbeelding

Mooie Bach-uitvoering in Nootdorp

Actueel 386 keer gelezen

Nootdorp - En weer was de Dorpskerk in Nootdorp zaterdagavond mudvol. Maria en het kindje Jezus konden er bij wijze van spreken niet meer bij, hoewel, met een beetje opschuiven...

Het Concertkoor Zuid-Holland, vier solisten en l'Orchestre de Beaubourg voerden onder leiding van dirigent Harry Over delen van het Weihnachts Oratorium van J.S. Bach uit. Hiermee zette het de traditie voort van hoogwaardige kerstconcerten in de Dorpskerk. Dit meesterwerk van Bach stelt, zoals bij al Bachs werk, namelijk hoge eisen aan de uitvoerders: complexe, meerstemmige koordelen en virtuoze solozang en –begeleiding. Daar hebben de luisteraars volop van kunnen genieten.

Bach wordt beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Zijn Weihnachts Oratorium is een van zijn meesterwerken waar het Concertkoor Zuid-Holland knap werk van maakte. De zes delen waaruit dit werk bestaat werden niet volledig uitgevoerd, omdat dirigent Harry Over koos voor de koralen en de koorstukken. Daarom schoot het kerstverhaal, normaliter gezongen door de tenor als evangelist, er een beetje bij in. Maar het kerstverhaal bleek wel uit de verbindende teksten van de aria's, die gezongen werden door de vier solisten. Sopraan Esther Huisman, alt Cécile Roovers, tenor Guido Groenland en bas Jeroen Manders zongen deze vol overgave. Meteen al in het begin, begeleid door pauken, trompetten en de andere musici van het orkest, zette het koor de toon voor de rest van de avond: 'Jauchzet, frolocket, auf preiset die Tage, rühmet was heute der Höchste getan!' zijn de opmaten voor het kerstverhaal. Dat was prachtig. Verder blonk het koor uit met 'Fallt mit Danken, fallt mit Loben vor de Höchsten Gnadentron' en het prachtige begin van het vijfde deel "Ehre sie dir Gott, gesungen'. Schitterend zoals ook het orkest het koor begeleidde: met felheid, met tempo, met klasse.

Tussen de koorwerken door leverden de vier solisten hun bijdragen. De tenor had soms wat moeite met hoge noten, maar alle vier zongen hun partijen met klasse. Dat was hartverwarmend. Muisstil was het tijdens de prachtige aria met sopraan en bas 'Herr, dein Mitleid, dein Erbarmen tröstet uns und macht uns frei.' Het slotkoraal was een mooie apotheose van deze uitvoering: koor en solisten zongen dit samen. De uitvoerenden vielen een lang en warm applaus ten deel. Harry Over is er met zijn koor, solisten en musici dus weer in geslaagd om een prachtige uitvoering te geven van deze o zo moeilijke en prachtige muziek. Dit smaakt naar meer. Daarom alvast noteren: 14 april 2019, Johannes Passion van J.S. Bach in Pijnacker.

Uit de krant