Vele Nootdorpers (en zelfs Pijnackernaren) kijken uit naar de Nootdorpse kermisweek in de eerste volle week van augustus.
Vele Nootdorpers (en zelfs Pijnackernaren) kijken uit naar de Nootdorpse kermisweek in de eerste volle week van augustus.

Toekomst Nootdorpse Kermisweek onzeker

Actueel 3.807 keer gelezen

De 12-inch race is er niet meer. De grote tentfeesten van de Oranjevereniging Pijnacker zijn van de baan en nu dreigen ook de Nootdorpse Kermisfeesten te verdwijnen. Uitbater Piet Vergeer van Het Witte Paard twijfelt ernstig of hij er nog in moeten stappen.

Als donderslag bij heldere hemel kreeg hij onlangs bij de evaluatie met de gemeente en de politie te horen dat hij volgend jaar een uur moet inleveren: in plaats van 01.30 uur moet de tent om 00.30 dicht. "Er is dit jaar helemaal niets voorgevallen. Het was alle dagen een groot feest en dan verwacht je zo'n mededeling niet", zegt Piet Vergeer die deze week zijn verhaal doet in de Telstar/Eendracht. Dat komt er op neer dat de eisen steeds strenger worden en de kosten hoger, met het gevolg dat het qua exploitatie uiteindelijk geen haalbare kaart meer is.

De reden dat de Nootdorpse kermis een uur eerder dicht moet is dat de gemeente Nootdorp gelijk wil trekken met Pijnacker. De Wintertent van Café De Guyter moet om 00.30 uur sluiten en dat is gebaseerd op de Algemene Plaatselijke Verordening. De Nootdorpse kermis kreeg als zomerfeest ontheffing om een uur langer door te gaan, maar daar wil de gemeente nu paal en perk aan stellen.

Marco Filippo van De Guyter voelt mee met Piet Vergeer. "De eisen worden strenger, de kosten steeds hoger en je mag minder. Ik probeer ook al jaren wat meer ruimte te krijgen met De Wintertent door op zaterdag wat langer door te mogen gaan en ook op zondag nog wat te doen. Je huurt wel een tent voor 13.000 euro en je maakt allerlei kosten. Als je dan hoort dat een feest bij een sportvereniging wel tot 3.00 uur mag doorgaan, dan klopt er iets niet", aldus Marco die nog twijfelt of hij begin volgend jaar doorgaat met De Wintertent.

Organisator Kees Hogervorst van de Oranjevereniging Pijnacker ergert zich al jaren groen en geel aan wat hij noemt: de betutteling vanuit de gemeente. "Ze moeten niet Nootdorp aan Pijnacker aanpassen maar Pijnacker aan Nootdorp. Hup met de Wintertent tot half twee doorgaan. Wij moeten de laatste jaren om 23.30 uur al stoppen met het pleinfeest op Koningsdag. Bij de grote tentfeesten mochten we tot 00.30 uur doorgaan, maar als een leuk feest met volwassen mensen nog in volle gang is, dan is het toch zielig om tegen de mensen te zeggen: het is bedtijd voor jullie. Want daar komt het op neer. Je wordt als volwassene als een klein kind naar huis gestuurd."

Partywatcher Erik Bevaart haalt landelijk onderzoek aan van Actal waaruit blijkt dat over de hele linie de regelgeving en de eisen steeds strenger zijn geworden en de bewegingsvrijheid voor organisatoren kleiner. "Het pleidooi van Actal is om minder regels te stellen en meer rekening te houden met het uitgaansgedrag van mensen. Als de organisatoren van lokale feesten heel vroeg moeten stoppen, dan zijn ze voor onze jongeren niet meer interessant en houden we geen feest meer over hier."

Marco van De Guyter zegt dat hij zich op goede voet staat met de gemeente en ook met de burgemeester maar dat het wel tijd is voor een goede discussie: "Natuurlijk moet je rekening houden met de buren, maar je moet wel de mogelijkheden krijgen om iets te organiseren. Anders is hier straks niks meer."

Lees verder op pagina 10 van de Telstar/Eendracht en geef jouw mening op onze Facebookpagina!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant