Wim Kerkhof en Erik Bevaart kennen elkaar al tientallen jaren.
Wim Kerkhof en Erik Bevaart kennen elkaar al tientallen jaren.

Amazing Stroopwafels 45 keer in Pijnacker-Nootdorp

Actueel 1.811 keer gelezen

Pijnacker - Het heel bijzondere muziekgezelschap Amazing Stroopwafels treedt volgende week woensdag 4 oktober voor de 45ste keer in Pijnacker-Nootdorp op. Dat gebeurt op initiatief van Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp in of bij Het Hoofdkantoor aan de Prunuslaan. Dit is de locatie waar het 'stroopwafeltrio' – Wim Kerkhof (64), Rien de Bruijn (71) en Arie van der Graaf (66) het vaakst heeft opgetreden in Pijnacker-Nootdorp. Onder meer diverse malen bij Prunuspop.

Voor Cultuur Support is het optreden de start van de nieuwe Lokale Top 40 actie die samen met Telstar Online wordt opgezet. Vorig jaar is de Lokale Top 40 voor het eerst tot stand gekomen en toen haalde Amazing Stroopwafels de vijfde stek. Zo hoog zijn ze in de echte top 40 nooit gekomen. Opmerkelijk is dat ze nooit een hit hebben gehad maar wel met bepaalde nummers heel hoop in de Top 2000 hebben gestaan. Onder meer met Oude Maasweg dat veel werd gedraaid tijdens Radio Tour de France, evenals Ome Kobus en Ik ga naar Frankrijk. Wim Kerkhof is de man die alle bijna 300 nummers heeft geschreven. Hij maakt nog steeds nieuwe nummers en is nu bezig voor een CD die rond 1 december moet verschijnen.

Erik Bevaart en verslaggever Sjaak Oudshoorn waren vorige week bij Wim Kerkhof in zijn mooi gelegen grote historische woning in Vlaardingen. De man nam alle tijd en wekte helemaal niet de indruk dat hij snel aan die laatste twee nummers moest beginnen. Wim is een man die altijd alles heeft geregistreerd. Daardoor kan hij vrij precies achterhalen wanneer hij waar heeft opgetreden op verschillende plekken en bij allerlei gelegenheden in Pijnacker, Delfgauw en Nootdorp. Eigenlijk zijn ze overal wel geweest: Guyter, Trucker, Kelder, Oliveo, DSVP, Parochiehuis, Tante Boefie, Gouden Star, Café De Bocht, Ipse Craeyenburch, boerderij De Notelaer, bij De Vijver van de Oranjevereniging (daar ontbrak de benodigde versterking) en ook bij mensen thuis voor verjaardagen, bruiloften of voor mensen die ziek waren.

Amazing Stroopwafels bestaat sinds 1979 en heeft zeker 7.000 optredens gedaan. Ook gewoon op straat in hartje Rotterdam. Een vak apart is dat, vertelt Wim Kerkhof. Op straat spelen betekent: hard zingen, de nummers kort houden, goed contact maken met het publiek en tussendoor wat vertellen. De kracht van Amazing Stroopwafels is sowieso dat de mannen met hun gedrag en hun muziek altijd dicht bij zichzelf zijn gebleven. Geen gedoe met platenmaatschappijen, managers en pluggers die nieuwe plaatjes promoten maar gewoon zelfstandig, onafhankelijk en vrij blijven in alles wat je doet en niet doet. Ook het tarief waarvoor ze een paar uur komen spelen is zo helder als het glas waar Ronald Waasdorp van Het Hoofdkantoor zijn biertje uit drinkt: voor alles en iedereen is het 800 euro netto. Nog heeft Wim er een hekel aan dat ze ooit in De Gouden Star moesten optreden en dat het concurrerende Café De Bocht via een boekingsbureau stiekem een paar weken eerder Amazing Stroopwafels boekte. "Het boekingsbureau wilde niet zeggen waar we moesten spelen en pas achteraf bleek waarom."

De mannen hebben nog steeds veel lol in hun optredens. Opvallend is dat ze hele fijne collega's zijn maar geen vrienden die bij elkaar op de verjaardag komen. Wim heeft naast de muziek nog een andere hobby: het buitenland bezoeken. In meer dan 200 landen is hij geweest en in 47 van de plusminus vijftig Amerikaanse staten. Pas nog vertoefde hij in Eritrea en deed hij een midweekje Tsjaad. Het leverde hem een enorme levenservaring en mensen/cultuurkennis op. Hij vertelt dat hij door al het reizen rechtser is gaan denken, maar toch heel genuanceerd en positief over de toekomst. Dat woorden als negerzoen en zigeunerschnitzel niet meer mogen vindt hij onzin. Dat historische standbeelden plat moeten evenzo. Je moet die beelden juist laten staan en in hun tijd plaatsen, vindt hij. Het optreden in Het Hoofdkantoor is gratis toegankelijk en begint rond vijf uur half zes. Aan het eind van het bezoekje tekenen Wim en Erik Bevaart nog even een papieren contractje. Ook dat houden ze bij de Stroopwafels supersimpel!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant