Afbeelding

Maart zeer zacht, droog en waarschijnlijk record

Actueel 35 keer gelezen

Met nog vijf dagen te gaan is nu al duidelijk dat maart 2014 de boeken in zal gaan als een zeer zachte, droge en waarschijnlijk record zonnige maand.

Waarschijnlijk zonnigste maart sinds 1901
Tot en met 25 maart staat het aantal zonuren in De Bilt al op 158, waarmee nog maar 41 uur zon benodigd is voor een absoluut maartrecord. Vanaf donderdag verwachten we per dag gemiddeld 10 uur zonneschijn, waarmee de huidige recordhouder uit 2003 met 198,9 zonuren naar alle waarschijnlijkheid van de eerste plaats wordt verstoten.

De gemiddelde temperatuur bij het KNMI-hoofdstation in De Bilt staat tot en met 25 maart op 7,9 graden, bijna twee graden boven het langjarig gemiddelde van 6,2 graden. De warmste maartmaand sinds de metingen in 1901 begonnen, blijft hoogstwaarschijnlijk op naam staan van 1991 met destijds gemiddeld 8,8 graden. Een top-vijf notering lijkt met de verwachte kwikstijgingen tijdens de laatste dagen van maart echter vrijwel zeker.

Warmterecords, maar ook koude nachten
Het bijzonder zonnige karakter in combinatie met een droog bodemoppervlak resulteerde in opvallend veel warmterecords. Op zowel 8, 9, 10 als 20 maart werden dagrecords genoteerd. Op deze data is het in De Bilt sinds 1901 nog nooit zo warm geweest. Naar verwachting komen we dit weekend met maximumtemperaturen rond 20 graden opnieuw in de buurt van dagrecords.

Waar het overdag sterk opwarmde, koelde het ’s nachts tijdens brede opklaringen juist fors af, met als gevolg dat het op landelijk hoofdstation De Bilt toch nog tot 7 keer tot vorst is gekomen. En aanstaande nacht komen we opnieuw dichtbij nul. Dat terwijl daar gedurende de gehele weerkundige winter over de maanden december, januari en februari slechts 10 vorstdagen werden opgetekend. De landelijk laagste temperatuur was -3,6°C in Heino.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant